Trakā pasaule
2024. gada 22. aprīlis, 03:57

Cik daudz laika vajag, lai izskrietu cauri visai Āfrikai? Brits pabeidzis neticamu maratonu

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Labdarības mērķu labad cilvēki mēdz paveikt neparastas lietas, un anglis Rasels Kuks nav izņēmums. Lai savāktu līdzekļus karu un konfliktu dēļ pajumti zaudējušiem cilvēkiem, viņš skriešus šķērsoja veselu kontinentu — 352 dienu laikā noskrienot Āfriku no Dienvidāfrikas Republikas līdz Tunisijai.

27 gadus veco Raselu Kuku 7. aprīlī ar gavilēm sagaidīja Tunicijas Anželas ragā Vidusjūras piekrastē pēc 16 295 kilometru noskriešanas un 16 valstu teritorijas šķērsošanas. Padomāt tik — gandrīz gadu viņš ik dienu paveica vidēji 46,3 kilometrus, sperot apmēram 19 miljonus soļu!

Kopumā Kuka maršrutā ietilpa DĀR, Namībija, Angola, Kongo DR, Kongo, Kamerūna, Nigērija, Benina, Togo, Gana, Kotdivuāra, Gvineja, Senegāla, Mauritānija, Alžīrija un Tunisija.

Neparasto skrējienu viņš uzsāka pagājušā gada 22. aprīlī Adatas ragā DĀR, un viņa maršruts šķērsoja pilsētas, lietus mežus, kalnus un Sahāras tuksnesi. Sākotnēji viņš plānoja noskriet Āfriku 240 dienās, katru dienu pieveicot 42 kilometru maratona distanci, taču realitāte izrādījās skarbāka.

Jau pašā Dienvidāfrikā viņam izdevās pārliecināt divus vīriešus viņu neaplaupīt, vēl vairāk — viņš palūdza savai komandai nogādāt mājās vienu no šiem potenciālajiem ļaundariem. Pēc divām dienām Angolā viņš sastapa jau nepielūdzamākus ļautiņus, un bruņoti laupītāji gan viņam, gan visai viņa atbalsta komandai atņēma naudu, kameras, telefonus, pases un vīzas. Citu ķibeļu skaitā bija, piemēram, apmaldīšanās džungļos, bet vēlāk muguras sāpju dēļ nācās nedaudz piebremzēt Nigērijā, izlaižot divas skrējiena dienas. Skrējiena noslēguma daļā viņam vīzas trūkuma dēļ neļāva no Mauritānijas iekļūt Alžīrijā. “Ja mēs nesaņemsim vīzas, viss ir cauri,” viņš toreiz atzina. Sociālajā mikroblogošanas vietnē “X” publicēto Kuka palīdzības lūgumu noskatījās 11 miljoni cilvēku, pat piesaistot “X” īpašnieka Īlona Maska, vairāku Lielbritānijas parlamenta deputātu un Iekšlietu ministrijas ievērību. Tas lieti noderēja, un problēmu izdevās atrisināt ar Lielbritānijas vēstniecības Alžīrijā palīdzību. Tā kā Alžīrijas lielākā daļa ir tuksnesis, Kuks skrēja pa naktīm, lai neciestu no svelmes.

Šādā veidā iegūtos vairāk nekā 700 tūkstošus mārciņu (vairāk nekā 817 tūkstoši eiro) viņš bija plānojis nodot “Running Charity” un “Sandblast 690”. Šāds maratons devis labumu arī viņam pašam, palīdzot tikt galā ar personiskajām psiholoģiskajām problēmām, kā arī alkohola un azartspēļu atkarības. Vēl jāpiebilst, ka pirms šī grandiozā panākuma viņš jau bija noskrējis no Stambulas līdz Londonai, kā arī iekļuva Ginesa rekordu grāmatā kā ātrākais maratona veicējs ... vilkot līdzi automašīnu!