Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Trenera Banki analīze: procesā pēc labākas kvalitātes basketbola
foto: Paula Čurkste/LETA
Luka Banki Latvijas izlases spēlē pret Ēģipti nebija gaidījis pārliecinošu sniegumu, jo spēlētāji ir visai atšķirīgā gatavības stadijā.
Basketbols

Trenera Banki analīze: procesā pēc labākas kvalitātes basketbola

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Vienu no divām pārbaudes spēlēm pirms olimpiskās kvalifikācijas aizvadījusi Latvijas basketbola izlase. 26. jūnija vakarā “Arēnā Rīga” ar 21 punkta pārsvaru (84:63) tika apspēlēta Ēģipte. Parādītais sniegums gan ne visu 40 minūšu laikā bija kvalitatīvs, uz ko pēc spēles norādīja valstsvienības galvenais treneris Luka Banki.

Trenera Banki analīze: procesā pēc labākas kvalitā...

Latvijas vīriešu basketbola izlases atklātais treniņš pirms olimpiskās kvalifikācijas "Arēnā Rīga"

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības atklātais treniņš "Arēnā Rīga".

Latvijas basketbola izlase aizvadījusi vienīgo pārbaudes spēli savu skatītāju priekšā pirms olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra, kas no 2. līdz 7. jūlijam norisināsies Rīgā. Ar ne to labāko sniegumu pārliecinoši tika apspēlēta Ēģipte (84:63). Ja pēc pirmā puslaika Lukas Banki trenētajai komandai bija tikai četru punktu pārsvars (40:36), tad pēc pārtraukuma tika spēlēts pārliecinošāk. Trešā ceturtdaļa uzvarēta ar +16 (24:8), kas ļāva svinēt drošu uzvaru.

Pēc spēles visnotaļ paškritisks par redzēto laukumā bija galvenais treneris Luka Banki. “Neaizvadījām to labāko spēli, taču paredzēju, ka tā varētu būt. Pieļāvām kļūdas, ko var saistīt ar nogurumu. Nemetām ar labāko precizitāti no tālmetienu un soda metienu līnijām, kurās parasti mums ir augstākais uzbrukuma potenciāls. Pretinieks mums aizsardzībā dažkārt parādīja, ka ir ātrāks, enerģiskāks un spēlē ar augstāku intensitāti.” Metienu precizitātē tik tiešām Latvijas basketbola izlasei ir kur augt – 11/37 no tālienes, 19/31 no soda metienu atzīmes, tiesa lieliski tika realizēti divpunktu metieni (16/20).

No 26 garām aizmestajiem tālmetieniem astoņus netrāpīja Dāvis Bertāns. “Varbūt biju arī nedaudz ierūsējis, un to gan jau labi varēja redzēt. Ieejot ritmā, kļuva labāk un labāk, tāpēc kopumā vērtēju pozitīvi,” pēc spēles teica mūsu NBA spēlētājs. Savukārt Luka Banki slikto metienu precizitāti un ne pārāk pārliecinošo sniegumu nedaudz saistīja ar atšķirīgo sportisko formu viņa padoto vidū. “Daži nav spēlējuši diezgan ilgi, tāpēc šajā mačā bija iespēja atgūt basketbola garšu. Iespējams, pirms spēles šīs nedēļas laikā kāds no treniņiem spēlētājiem paņēma pārāk daudz enerģijas.”

Pirmajā puslaikā Ēģiptei izdevās atspēlēties un pārtraukumā doties tikai ar -4. “Ēģipti nevar uzskatīt par meistarīgāko komandu, taču tā spēlēja ar lielu enerģiju un fiziskumu. Šo iemeslu dēļ arī brīžiem cietām pirmajā puslaikā,” teica Banki, kuram piebalsoja Dāvis. “Viņi spēlēja pavisam citādāku basketbolu – agresīvi un uz soda robežas. Varbūt šī pat bija laba iesildīšanās pirms mums tipiskākiem pretiniekiem.” Otrajā puslaikā izdevās salauzt spēles gaitu, par ko priecīgs bija arī treneris. “Iznācām ar labāku pašatdevi,” viņš teica, turpinot par detaļām, kas viņu šajā spēlē iepriecinājušas.

“Iztikām bez traumām. Tas ir ļoti svarīgi, jo mūsu forma šobrīd nav tā labākā. Kontakta līmenis spēlē bija augsts, bet spēlētāji pietiekami gudri izvairījās no bīstamākām epizodēm.” Tāpat Banki priecēja atsevišķi izrāvieni spēlē, kuros varēja redzēt to izlases spēles stilu, kādu ierasti var manīt Banki vadībā. Vēl viens pozitīvais faktors saistīts ar Jāni Strēlnieku, kurš atgriezās izlasē pēc vairāk nekā gada pārtraukuma. “Vairāk cenšos komandai palīdzēt ar savu pieredzi. Ja kāds sastresojas, tad nomierinu,” pēc spēles teica pats Strēlnieks, kurš ar 14 punktiem kļuva par rezultatīvāko komandā.

Spēlē Luka Banki rotēja ar 13 basketbolistiem. Lai ari iepriekš viņš pauda, ka mačā pret Ēģipti varētu izmantot pat 15 spēlētāju rotāciju, pieteikumā neatradās Rodions Kurucs un Rolands Šmits. “Viņiem ir nelielas veselības problēmas, tāpēc vēlējāmies viņus pasargāt. Nekas nopietns, visi kopā dosimies uz Tamperi un varbūt iesaistīsim viņus sastāvā pret Somiju,” par viņu veselības stāvokli klāstīja Banki. Spēlē itāļu speciālists aktīvi rotēja basketbolistus – visi 13 tika laukumā līdz otrās ceturtdaļas sākumam, bet katru no puslaikiem sāka cits piecinieks. Visvairāk minūtes tika Anžejam Pasečņikam (20:45), bet vismazāk Marekam Mejerim (10:11).

“Jau pirms spēles bija plāns dalīt minūtes. Pārtraukumā ieskatījos nospēlētajās minūtēs, un lēmām par to sabalansēšanu otrajā puslaikā. Tas arī viss,” par visu 13 spēlētāju rotēšanu izteicās Banki. Jau 28. jūnijā valstsvienībai gaidāma pēdējā pārbaudes spēle pret Somiju un tajā galvenais treneris vēlētos redzēt stabilāku sniegumu visu 40 minūšu garumā. Vēlētos sagaidīt labāku kvalitāti un vienmērīgāku spēli. Šodien bija pīķa brīži un bija arī kritumi. Nākamā spēle būs vēl viens solis pretī kvalifikācijas turnīram un tajā vēlamies gūt labas izjūtas, vairāk enerģijas kājās un labāku ritmu.” Ja Ēģipte piekopa fizisku basketbolu, tad Somija piedāvās ko citu – ātru, agresīvu un daudzpusīgu basketbolu.

Latvijas basketbola izlase Parīzes olimpisko spēļu kvalifikāciju sāks 2. jūlijā pret Gruziju. Dienu vēlāk jāspēlē pret Filipīnu izlasi, bet pēc tam sekos divas brīvdienas. Lai iekļūtu pusfinālā, Lukas Banki vadītajai izlasei jāiekļūst starp divām grupas labākajā izlasēm. Otru grupu veido Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna. Pēcāk pusfinālā un finālā tiks noteikta uzvarētāja, kas saņems ceļazīmi uz Parīzi. Latvijas uzvaras gadījumā vīriešu basketbola izlase olimpiskajās spēlēs piedalīsies pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas. Latvijas izlase vienīgo reizi olimpiskajās spēlēs piedalījās tālajā 1936. gadā Berlīnē, kad, esot Eiropas čempionu statusā, samierinājās vien ar 15. vietu.