foto: EPA/Scanpix
Austrija negaidīti pieveic Nīderlandi; ar uzvaru grupā iekļūst Eiropas čempionāta izslēgšanas spēļu turnīrā
Austrijas futbola izlase svin uzvaru grupā
Futbols
2024. gada 25. jūnijs, 21:39

Austrija negaidīti pieveic Nīderlandi; ar uzvaru grupā iekļūst Eiropas čempionāta izslēgšanas spēļu turnīrā

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Austrija otrdien Dortmundē negaidīti ar 3:2 (1:0) pieveica Nīderlandi 2024.gada Eiropas futbola čempionāta D grupas pēdējā mačā un iekļuva astotdaļfinālā kā grupas uzvarētāja. Izslēgšanas spēlēs no grupas tai pievienojās arī Nīderlande un Francija.

Sestajā minūtē pēc astotā numuru piespēles no kreisās puses bumbu savu vārtu kreisajā stūrī raidīja Donjells Malens - 1:0 Austrijas labā.

Pirmajā puslaikā labas vārtu gūšanas iespējas bija Nīderlandes izlases spēlētājiem Tīdžani Reindersam, Donjellam Malenam un Memfisam Depajam, taču viņi netrāpīja bumbu vārtu četrstūrī.

Nedaudz vairāk par minūti nīderlandiešiem otrajā puslaikā bija vajadzīgs, lai rezultātu izlīdzinātu. Laukuma vidū bumba tika atņemta Florianam Grilličam, to uztvēra Havi Simonss un iespēlēja soda laukumā Kodijam Gakpo, kurš ar māņu kustību atbrīvojās no Filipa Līnharta un raidīja bumbu vārtu labajā augšējā stūrī - 1:1.

59.minūtē austrieši pretuzbrukumā izvirzījās vadībā. Grilličs no laukuma gala līnijas kreisajā pusē piespēlēja bumbu atpakaļ, un Romano Šmids no soda laukuma vidus ar galvu raidīja bumbu vārtos - 2:1 Austrijas labā.

75.minūtē Depajs pēc Vauta Veghorsta piespēles no soda laukuma vidus ar kāju raidīja bumbu vārtu labajā augšējā stūrī, panākot 2:2.

80.minūtē Kristofs Baumgartners pretuzbrukumā piespēlēja Marselam Zabiceram, kurš no kreisās puses raidīja bumbu vārtu labajā augšējā stūrī - 3:2 Austrijas labā.

83.minūtē bumbu Nīderlandes vārtos raidīja Baumgartners, taču vārti aizmugures dēļ netika ieskaitīti.

D grupā pēc trim spēlēm Austrija izcīnīja sešus punktus, Francija - piecus, Nīderlande - četrus punktus, bet Polija pabeidza turnīru ar vienu punktu.

Nīderlande pirms otrdienas Austriju bija uzvarējusi deviņās no 19 spēlēm, tajā skaitā visās pēdējās septiņās cīņās kopš 1992.gada. Abas izlases tikās arī iepriekšējā čempionāta apakšgrupā, ar 2:0 uzvarot nīderlandiešiem.

Plkst.22 C grupā Ķelnē notiks Anglijas un Slovēnijas cīņa, bet Minhenē laukumā dosies Dānija un Serbija. Eiropas čempionāta spēles tiešraidē translē kanālos TV6 un "Go3 Sport Open".

Astotdaļfinālā jau ir iekļuvusi Vācija, Itālija, Šveice, Spānija, Portugāle, Francija, Austrija, Nīderlande un Anglija.

Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas sadalītas sešās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā iekļūst katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējas un četras labākās trešajā vietā finišējušās valstsvienības.

2024.gada Eiropas čempionāts no 14.jūnija līdz 14.jūlijam norisinās desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā.

Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021.gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.

Nīderlandes izlases sastāvs: Barts Verbrugens; Neitans Akē (Mikijs van de Vens, 65.min.), Virdžils van Deiks, Stefans de Vreiss, Lutsharels Gērtreida; Džoijs Vērmans (Havi Simonss, 35.min.), Jerdi Shoutens, Tīdžani Reinderss (Džordžinjo Veinaldums, 65.min.); Kodijs Gakpo, Memfiss Depajs, Donjells Malens (Vauts Veghorsts, 72.min.).

Austrijas izlases sastāvs: Patriks Pencs; Aleksanders Prass, Filips Līnharts (Leopolds Kverfelds, 69.min.), Maksimiliāns Vēbers, Štefans Pošs; Romano Šmids (Andreass Vemanis, 90.+2.min.), Florians Grilličs (Konrāds Laimers, 69.min.), Marsels Zabicers, Nikolass Zeivalds, Patriks Vimmers (Kristofs Baumgartners, 68.min.); Marko Arnautovičs (Mihaels Gregoričs, 78.min.).