foto: USA TODAY Sports via Reuters Con
Balinska "Panthers" pirmo reizi vēsturē izcīna Stenlija kausu
"Panthers" kļūst par Stenlija kausa ieguvējiem.
Hokejs
2024. gada 25. jūnijs, 07:03

Balinska "Panthers" pirmo reizi vēsturē izcīna Stenlija kausu

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Floridas "Panthers" komanda bez latviešu aizsarga Uvja Jāņa Balinska pieteikumā pirmdien triumfēja Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņā.

NHL debitants Balinskis Stenlija kausā nespēlēja, "Panthers" rindās dodoties laukumā 26 pamatturnīra spēlēs.

"Panthers" finālsērijas izšķirošajā, septītajā mačā savā laukumā ar 2:1 (1:1, 1:0, 0:0) pārspēja Edmontonas "Oilers" un sērijā līdz četrām uzvarām panāca 4-3.

Mājinieki izvirzījās vadībā pēc spēlētām četrām ar pusi minūtēm, kad Evana Rodrigesa metienu no vārtu priekšas pielaboja Kārters Verhēge, taču divas minūtes vēlāk "Oilers" panāca neizšķirtu, pretuzbrukumu ar precīzu metienu noslēdzot Matīasam Janmarkam.

Otrā perioda izskaņā Floridas komandai vienu vārtu pārsvaru atjaunoja Sems Reinhārts, kurš izcēlās ar spēcīgu plaukstas metienu.

Mača izskaņā daudz vairāk laika pretinieku aizsardzības zonā pavadīja Edmontonas hokejisti, taču "Panthers" no ielaistiem vārtiem glāba Sergejs Bobrovskis. 

"Oilers" nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju tikai nedaudz vairāk kā minūti līdz pamatlaika beigām, bet floridieši veiksmīgi aizsargājās, neļaujot viesiem izveidot uzbrukumu, un nosargāja panākumu.

Bobrovskis mājinieku vārtos atvairīja 23 metienus, kamēr otrā laukuma pusē Stjuarts Skiners tika galā ar 19 ripām.

Par Kona Smita balvas ieguvēju, ko pasniedz Stenlija kausa izcīņas vērtīgākajam spēlētājam, kļuva "Oilers" uzbrucējs Konors Makdeivids, kurš izslēgšanas spēlēs izcēlās ar astoņiem gūtiem vārtiem un 34 rezultatīvām piespēlēm.

"Panthers" komanda līdz šim bija divreiz spēlējusi NHL finālos un abos zaudējusi, kā 1996.gadā Kolorādo "Avalanche", tā pērn Vegasas "Golden Knights". Šajos gados par Stenlija kausa ieguvējiem kļuva Sandis Ozoliņš un Teodors Bļugers, kuri vienīgie no latviešiem cēluši virs galvas hokeja prestižāko trofeju.

Pieckārtējā Stenlija kausa ieguvēja "Oilers" finālu bija sasniegusi astoto reizi vēsturē un pirmo reizi kopš 2006.gada. Edmontonieši piecreiz Stenlija kausā uzvarēja no 1984. līdz 1990.gadam, pirmos četrus titulus izcīnot ar Veinu Grecki sastāvā.

Iepriekšējā sezonā Stenlija kausa finālā Vegasas "Golden Knights" ar 4-1 pārspēja Floridas "Panthers".