Konors Makdeivids turpina rakstīt NHL vēsturi un apdraud pat Grecka rekordus
foto: USA TODAY Sports via Reuters Con
Konors Makdeivids šajās izslēgšanas spēlēs jau iekrājis 42 rezultatīvus punktus.
Hokejs
2024. gada 21. jūnijā, 11:20

Konors Makdeivids turpina rakstīt NHL vēsturi un apdraud pat Grecka rekordus

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Savai kulminācijai tuvojas Nacionālās hokeja līgas (NHL) finālsērija. Pagaidām ar 3-2 vadībā ir Floridas “Panthers”, kas pēc pirmo trīs spēļu uzvarēšanas zaudēja nākamajās divās. Rezultatīvi spēlējis pretinieku, Edmontonas “Oilers”, līderis Konors Makdeivids, kurš jau ierakstījis savu vārdu vairākās rekordu ailēs.

Konors Makdeivids turpina rakstīt NHL vēsturi un a...

Edmontonas “Oilers” kapteinis un līderis Konors Makdeivids līdz šim aizvadījis ļoti spilgtu sezonu. Lai arī “Oilers” to sāka pagalam neveiksmīgi, pēc trenera maiņas tai izdevās pārvirzīties pozitīvā gultnē. Rezultātā klubs pirmo reizi kopš 2006. gada spēlē Stenlija kausa finālā, kurā uzvarējis pēdējās divās spēlēs pēc kārtas. Sērijā gan joprojām “Oilers” zaudē ar 2-3, taču Makdeivida rezultativitāte var tikt ierakstīta vēstures grāmatās.

Visvairāk rezultatīvo piespēļu

Vismaz vienā statistikas ailē Makdeivids jau šobrīd savu vārdu var ierakstīt vēstures annālēs. 23 izslēgšanas spēlēs viņš ticis pie 34 rezultatīvajām piespēlēm, kas ir jauns līgas rekords. Līdzšinējais piespēļu rekordists izslēgšanas spēlēs bija cits “Oilers” hokejists – leģendārais Veins Greckis, kurš 1988. gadā asistēja 31 reizi.

Četru punktI divās fināla spēlēs pēc kārtas

Vēl viens rekords redzams sasniegtajos punktos divos mačos pēc kārtas. Tieši Makdeivida rezultatīvais sniegums sērijas ceturtajā un piektajā spēlē ļāvis “Oilers” no 0-3 panākt sērijā 2-3. (No 0-3  NHL izslēgšanas spēļu vēsturē 211 piegājienos izdevies atspēlēties vien četras reizes jeb nepilnus 2% gadījumu) Sērijas ceturtajā spēlē (8:1 uzvara) kanādietis guva vienus vārtus un atdeva trīs piespēles, bet piektajā mačā (5:3 uzvara) viņš izcēlās ar diviem vārtiem un divām piespēlēm. Makdeivids kļuvis par pirmo hokejistu NHL vēsturē, kurš Stenlija kausa finālā divos mačos pēc kārtas iekrāj vismaz četrus rezultativitātes punktus.

Rekords izstāšanās draudu spēlēs

Vēl viens rekords redzams statistikas ailē, kura nosaka izcīnītos punktus spēlēs, kad likmes ir augstas – zaudējuma gadījumā pārstāvētais klubs var izstāties no Stenlija kausa izcīņas. Viens no Makdeivida iegūtajiem rekordiem ir finālā – divās spēlēs, kurās “Oilers” varēja zaudēt un izstāties, kanādietis sakrājis astoņus rezultativitātes punktus (3+5), kas ir jauns līgas rekords. Līdz šim tas bija septiņi punkti tālajos 1922. un 1942. gados. Tikmēr 11 punkti visa Stenlija kausa laikā spēlēs, kurās var izstāties, ir pagaidām atkārtots līgas rekords. Tikpat punktus 2014. gada Stenlija kausā izcīnīja Džastins Viljamss un slovēnis Anže Kopitars, bet 2022. gadā Mika Zibanežāds no Ņujorkas “Rangers”.

Aktīvo spēlētāju rekordists

Makdeivids kļuvis par pirmo hokejistu no savas paaudzes, kas Stenlija kausa finālā ieguvis vairāk par desmit punktiem – pašlaik 11. Stenlija kausa fināla rezultativitātes rekords pieder Veinam Greckim – viņš 1988. gada finālā guva trīs vārtus un atdeva desmit piespēles. Sestajā spēlē Makdeividam nepieciešami divi rezultativitātes punkti, lai šo rekordu atkārtotu, bet trīs, lai kļūtu par rekordistu arī šajā kategorijā.

Apdraud Grecki

42 rezultativitātes punkti (8+34) ir pagaidām ceturtais rezultatīvākais sniegums Stenlija kausa izcīņā. Viņam nepieciešami divi punkti, lai kļūtu par trešo rezultatīvāko, bet trīs, lai būtu otrais rezultatīvākais. Visu laiku labākais sniegums izslēgšanas spēlēs bijis Veinam Greckim, kurš 1985. gada cīņā par Stenlija kausu iespēja veselus 47 rezultativitātes punktus. Lai pārspētu to, Makdeividam jābūt īpaši rezultatīvam sestajā spēlē, kā arī kopā ar “Oilers” jāpanāk izšķirošā, septītā spēle finālā.

Edmontonas “Oilers” kluba vēsturē ticis pie pieciem Stenlija kausiem. Tās pretiniece finālā Floridas “Panthers” cīnās par pirmo Stenlija kausu, esot finālā trešo reizi kluba vēsturē un otro sezonu pēc kārtas.