foto: EPA/Scanpix
Vai Mbapē un Levandovskis būs gatavi iziet laukumā; talantīgie ukraiņi sāk izlietā ūdens sasmelšanu
Kilians Mbapē lauztā deguna dēļ treniņos pirms spēles ar Nīderlandi piedalījās ar sejas masku.
Futbols
2024. gada 21. jūnijs, 10:33

Vai Mbapē un Levandovskis būs gatavi iziet laukumā; talantīgie ukraiņi sāk izlietā ūdens sasmelšanu

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šodien Eiropas futbola čempionāta C apakšgrupā viena no turnīra favorītēm Francija tiksies ar Nīderlandi un Polija lūkos izcīnīt pirmo uzvaru pret Austriju, bet D grupā spēkosies Slovākija un Ukraina.

Francijas un Nīderlandes duelis Leipcigā sāksies plkst.22 pēc Latvijas laika. Čempionāta spēles tiešraidē translē kanālos "Go3 Sport Open" un TV6.

C grupas pirmajās spēlēs Francija ar 1:0 pārspēja Austriju, bet Nīderlande ar 2:1 apspēlēja Poliju. C grupā pa trīs punktiem ir Francijai un Nīderlandei, bet bez punktiem ir Polija un Austrija. Pagaidām nav zināms, vai laukumā dosies Francijas uzbrucējs Kilians Mbapē, kurš turnīra pirmajā spēlē iedzīvojās deguna lūzumā. Dienās starp pirmo un otro spēli viņš komandas treniņos piedalījās ar aizsargmasku.

Abām komandām tā būs ceturtā tikšanās reizes Eiropas čempionāta finālturnīros. Grupu turnīra spēlēs veiksmīgāka bijusi Nīderlande, izcīnot divas uzvaras, bet 1996. gadā ceturtdaļfinālā pārāka bija Francijas. Arī šo Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijā abas izlases bija vienā apakšgrupā, abās cīņās esot pārākiem francūžiem.

Polijas un Austrijas spēle Berlīnē paredzēta plkst.19. Paredzams, ka spēlē pret Austriju ierindā būs pieredzējušais poļu uzbrucējs Roberts Levandovskis, kurš spēli ar Nīderlandi izlaida pēc pārbaudes mačā gūtā savainojuma. Abas izlases tikās 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kad viena spēle noslēdzās bez gūtiem vārtiem, bet otrā cīņā pārāki bija poļi, izcīnot uzvaru ar vienu vārtu pārsvaru.

Diseldorfā dienas pirmajā spēlē plkst.16 spēkosies E grupas komandas Slovākija un Ukraina. Slovāki uzvaras gadījumā var nodrošināt vietu astotdaļfinālā. E grupas pirmajos mačos Slovākija ar 1:0 apspēlēja Beļģiju, bet ukraiņi ar 0:3 pārliecinoši zaudēja Rumānijai. Pēc pirmās kārtas E grupā trīs punkti ir Rumānija un Slovākijai, kamēr bez punktiem ir Beļģija un Ukraina.

Abas izlases Eiropas čempionātā iepriekš nav tikušās, bet 2018. gadā Nāciju līgā savstarpējās cīņās vienu uzvaru svinēja slovāki (4:1) un pie viena panākuma tika Ukrainas futbolisti (1:0). Otra E grupas otrās kārtas spēle, kurā tiksies Rumānija un Beļģija, tiks aizvadīta sestdien.

Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas sadalītas sešās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā iekļūs katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējas un četras labākās komandas no trešajā pozīcijā finišējušajām valstsvienībām. 2024. gada Eiropas čempionāts no 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā. Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021. gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.