Citi sporta veidi
2024. gada 21. jūnijs, 04:50

VIDEO: nomaļā Ekvadoras ciematā sievietēm neļāva spēlēt futbolu, tāpēc viņas izdomāja savu sporta veidu

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Pirms sievietes izgudroja rokasbumbu ar anako svārkiem, Turuku ciematā sportoja tikai vīrieši, dodot priekšroku tradicionālam futbolam ar 11 spēlētājiem katrā komandā. Tagad nomaļā Ekvadoras ciemata sporta laukumā atskan arī sieviešu sajūsmu kliedzieni.

Jaunā spēle, kas paredzēta tikai sievietēm, ilgst divus 25 minūšu puslaikus, un spēlētāju mērķis ir satvert bumbu un iemest to pretinieču vārtos.

Tāpat kā futbolā - spēlētājas cenšas kavēt pretinieču uzbrukumus, bet smiekli un jautrība, sievietēm pakrītot, nereti uz brīdi aptur pašu spēli.

foto: Ekrānuzņēmums
Rokasbumbu ar anako svārkiem izgudroja sievietes kečvi sievietes.

Rokasbumbu ar anako svārkiem izgudroja kečvu sievietes. Šī kečvu kopiena saimnieko nelielos lauksaimniecības zemesgabalos un pieticīgās mājās, netālu no aktīvā Kotakači vulkāna, kas ir viens no galvenajiem Ekvadoras ziemeļu tūrisma objektiem.

Dalībniecēm mugurā ir tradicionālais pamatiedzīvotāju tērps - zili vai melni anako svārki ar baltām blūzēm, kas izšūtas ar spilgti krāsainiem ziediem.

foto: Ekrānuzņēmums
Jebkura no dalībniecēm var būt uzbrucēja vai aizsardze un spēlē nav vārtsargu.

Laukums ir gandrīz uz pusi mazāks par tradicionālo futbola laukumu.

Noteikumi paredz, ka pretinieces nedrīkst grūstīt vai satvert viņu rokas, tāpat nedrīkst spert bumbu, to vienmēr jānes ar abām rokām.

Ja tiek fiksēts spēcīgs pārkāpums, tiek piešķirts sods. Jebkura no dalībniecēm var būt uzbrucēja vai aizsardze un spēlē nav vārtsargu.

foto: Ekrānuzņēmums
Vietējās sievietes gribēja pierādīt, ka domātas ne tikai mājai, bērnu audzināšanai vai dzīvnieku pieskatīšanai, bet viņas var izklaidēties arī sporta laukumā.

Zoila Kvinčiguango, viena no "uzņēmīgo sieviešu" komandas dalībniecēm, ziņu aģentūrai "The Associated Press" pauda savu skatījumu uz notiekošo sabiedrībā: "Sievietēm jau kopš bērnības ir teikts, ka sports, futbols ir vīriešu spēle, tāpēc mēs vēlējāmies parādīt, ka sievietes ir ne tikai mājai, bērnu audzināšanai vai dzīvnieku pieskatīšanai, bet mēs varam izklaidēties arī sporta laukumā".

Futbols var būt pasaulē dominējošais sporta veids, taču šajā ciemā gandrīz neviens nezina, ka ASV drīz sāksies "Copa America", taču viņiem visiem patīk rokasbumba ar Anako svārkiem.

foto: Ekrānuzņēmums
Daudzām dalībniecēm spēle novērš uzmanību no ikdienas dzīves likstām.

Komandas vecākajai dalībniecei, 58 gadus vecajai Marijai Doloresai Guandinango Vaskesai, spēle novērš uzmanību no ikdienas dzīves likstām: "Mēs aizmirstam par problēmām, kas mums ir mājās, ar vīru, ar bērniem. Mēs par tām aizmirstam, vismaz to stundu laikā, ko pavadām spēlējot," saka Vaskesa.

Ziemeļu indiāņu ciltis, kas, sākot ar 10. gadsimtu nodibināja lielo Inku impēriju Dienvidamerikā, mūsdienās kā kečvi dzīvo daudzās Dienvidamerikas valstīs - Peru, Bolīvijā, Ekvadorā.