Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Leģendārais hokeja vārtsargs Vladislavs Tretjaks atkal iekļuvis hokeja dzimtenes Kanādas sankciju sarakstā
foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Vladislavs Tretjaks
Hokejs

Leģendārais hokeja vārtsargs Vladislavs Tretjaks atkal iekļuvis hokeja dzimtenes Kanādas sankciju sarakstā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Krievu hokeja leģenda Vladislavs Tretjaks jau otro reizi iekļuvis hokeja dzimtenes Kanādas sankciju sarakstā. Kanādas valdības jaunajā sarakstā norādīti 11 cilvēki un 16 juridiskās personas.

Leģendārais hokeja vārtsargs Vladislavs Tretjaks a...

Sankcijas vērstas pret tiem, kuri “piegādā svarīgo tehnoloģiju un elektriskos komponentus, atbalstot Krievijas agresijas karu”, kā arī tiem, kuri “iesaistīti dezinformācijā un propagandā”, teikts Kanādas premjerministra Džastina Trudo biroja paziņojumā.

“Šodienas jaunākās sankcijas atspoguļo mūsu ilgstošos centienus kaitēt [Krievijas diktatora Vladimira] Putina spējai turpināt Krievijas nelikumīgo karu, tostarp veicot rupjas dezinformācijas kampaņas,” paziņoja Kanādas ārlietu ministre Melānija Žolija. Kopš Krievijas invāzijas 2022. gada 24. februārī Kanāda noteikusi sankcijas pret vairākiem simtiem Krievijas fizisko un juridisko personu, vēsta CBC.

Vladislavs Tretjaks ir pašreizējais Krievijas Hokeja federācijas prezidents. Kā zināms, agresorvalsts Krievija un tās sabiedrotā Baltkrievija sankciju rezultātā nepiedalās jau trijos hokeja pasaules čempionātos pēc kārtas.

Pirmo reizi viņš Kanādas sankciju sarakstā nokļuva 2023. gada 23. februārī ka “režīma līdzgaitnieks”, jo “balsoja par likumdošanu, kas saistīta ar iebrukumu Ukrainā un četru tās reģionu aneksijas mēģinājumu”. Toreiz Krievijas vēstnieks Kanādā Oļegs Stepanovs paziņoja, ka Kanādas valdībai “vairs nav nekā svēta” un uzskatāmi parāda Kanādas premjerministra Džastina Trudo “cinisko pieeju un rusofobisko politiku”. Pirms tam Stepanovs par bezjēdzīgām nodēvēja Rietumvalstu sankcijas pret Krievijas pilsoņiem, valsts struktūrām un uzņēmumiem.

Kopš Krievijas invāzijas Ukrainā leģendārais 20. numura īpašnieks jau nonācis Eiropas Savienības, ASV, Lielbritānijas, Šveices, Austrālijas, Japānas, Jaunzēlandes sankciju sarakstā.

Jāpiebilst, ka Tretjaks 1989. gadā kļuva par pirmo krievu spēlētāju, kurš iekļauts Hokeja Slavas zālē Toronto, kaut gan Nacionālajā hokeja līgā (NHL) nenospēlēja nevienu spēli.

72 gadus vecais Vladislavs Tretjaks, kuru pelnīti uzskata par vienu no visu laiku labākajiem hokeja vārtsargiem, visu profesionālo karjeru no 1969. līdz 1984. gadam nospēlēja galvenajā PSRS klubā CSKA, tikpat ilgi spēlējot arī PSRS izlasē. Viņa kontā 10 pasaules čempiona tituli, uzvara 1979. gada “Izaicinājuma kausā” pret NHL, kā arī triumfs 1981. gada Kanādas kausā, trīs olimpiskās zelta medaļas un viena sudraba medaļa, kad “Sarkanā mašīna” 1980. gadā Leikplesidā sensacionāli zaudēja ASV studentiem, negribot kļūstot par līdzautoriem “Brīnumam uz ledus”.

Aiz okeāna Tretjaku pirmo reizi ievēroja 1972. gada pirmajā PSRS un Kanādas supersērijā, kur jau pirmajā spēlē pašā slavenākajā NHL arēnā Monreālas “Forum” krievi šokēja kanādiešu spēlētājus, speciālistus un publiku ar graujošo 7:3. Pēc deviņiem gadiem šī arēna kļuva par liecinieci favorītu kanādiešu sakāvei otrā Kanādas kausa izcīņas finālā (1:8), kur pret Tretjaka meistarību izrādījās bezspēcīgi gan jaunā superzvaigzne Veins Greckis, gan veterāni Gijs Leflērs, Žilbērs Pero, Maiks Bosī un Braiens Trotjē.

Runā, ka Tretjaka lēmumu par karjeras noslēgšanu nieka 32 gadu vecumā veicināja PSRS un pārējās aiz “Dzelzs priekškara” esošajās valstīs pastāvošais aizliegums saviem hokejistiem spēlēt NHL klubos. Pašu Tretjaku 1983. gadā bija draftējusi NHL vistitulētākā komanda “Montreal Canadiens”, pret kuru Tretjaks savulaik bija aizvadījis vairākas izcilas spēles.

Starp citu, tikai diviem hokejistiem PSRS čempionātā ir jelkad izdevies vienā spēlē iemest Tretjakam četrus vārtus — "Kriļja Sovetov" spēlētājam Vjačeslavam Aņisinam un latviešu leģendai Helmutam Balderim 1977. gada 25. janvārī.