foto: Getty Images via AFP
Bostonas "Celtics" izziņojuši Porziņģa statusu pirms ceturtās finālspēles; ir cerības
Kristaps Porziņģis spēlei gatavojies kopā ar komandu, bet skaidrība par latvieti būs tikai pirmsspēles iesildīšanās laikā.
Basketbols
2024. gada 14. jūnijs, 10:35

Bostonas "Celtics" izziņojuši Porziņģa statusu pirms ceturtās finālspēles; ir cerības

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Latvijas basketbolista Kristapa Porziņģa atgriešanās laukumā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālsērijas ceturtajā spēlē ir zem jautājuma zīmes, ziņo Bostonas "Celtics", kamēr latvieša komandas biedrs Sems Hauzers ieviesis cerības līdzjutējiem.

Bostonas "Celtics" un Dalasas "Mavericks" finālsērijas ceturtais un, iespējams, pēdējais mačs norisināsies naktī uz sestdienu plkst.3.30 pēc Latvijas laika Dalasā.

Latvietis sērijas otrajā mačā guva kreisās kājas pēdas savainojumu, un pēc "Celtics" ārstu lēmuma viņam netika ļauts piedalīties trešajā spēlē, kurā "Celtics" viesos uzvarēja ar 106:99 un sērijā līdz četrām uzvarām panāca 3-0. Pats Porziņģis gan iepriekš norādīja, ka, neskatoties uz savainojumu, gatavs atgriezties laukumā.

Iepriekš bostoniešu galvenais treneris Džo Mazulla atklāja, ka Porziņģa veselības stāvoklis uzlabojas, tomēr komanda nevēlas riskēt: "Pēdējās dienas laikā ir kļuvis labāk un viņš nežēlīgi cīnās, lai spēlētu. Mūsu uzdevums ir viņu pasargāt un, lai viss notiek viņa interesēs," teica Mazulla. Vēlāk Mazulla apstiprināja, ka Kristaps piedalījies koptreniņā, lai gatavotos ceturtajai spēlei, bet par to, vai viņš izies laukumā, kļūs skaidrs tikai pirmsspēles treniņā.

Iepriekšējās dienas treniņā Kristaps diezgan noslogoja arī savainoto kāju, lai gan piesardzība bija redzama.

Savukārt Kristapa komandas biedrs "Celtics" snaiperis Sems Hauzers sarunā ar žurnālistiem pavēstīja, ka latvietis treniņos un video sesijās darījis visu iespējamo, lai sērijas ceturtajā mačā atgrieztos laukumā.

Pirms spēles Kristaps veiksmīgi izgāja cauri visam iesildīšanās procesam, ko apstiprināja arī Mazulla, tesa, viņš piebilda, ka latvietis laukumā dosies vienā kādā īpašā gadījumā, jo pilnībā gatavs spēlei viņš neesot.

Ja būs nepieciešamas vēl spēles, tās norisināsies 17. jūnijā Bostonā, 20. jūnijā Dalasā un 23. jūnijā Bostonā. Porziņģis ir pirmais Latvijas spēlētājs, kurš piedalījies NBA finālsērijā.

No 77 iepriekšējām finālsērijām visos 14 gadījumos vienība, kas sērijā panākusi 3-0, kļuvusi arī par čempioni. NBA vēsturē vēl nevienai komandai arī izslēgšanas spēlēs nav izdevies atspēlēties no 0-3 deficīta. No 156 reizēm, kad bijis šāds rezultāts, vien četros gadījumos (aptuveni 3%) izdevies panākt septīto spēli, kas tomēr tika zaudētas.

Ziemeļamerikas vadošajās sporta līgās šāda atspēlēšanās bijusi vien piecas reizes - četras Nacionālajā hokeja līgā (NHL) un viena Galvenajā beisbola līgā (MLB), bet pasaulē profesionālajās līgās oficiāli fiksēti vēl 25 šādi gadījumi, no kuriem basketbolā tikai viens - 2016. gadā Filipīnās.

Bostona, kas līgā spēlē no pirmssākumiem 1949. gadā, uzvaras gadījumā kļūs par titulētāko komandu līgas vēsturē (pašlaik dala pirmo vietu ar Losandželosas "Lakers", izcīnot 18. titulu un pirmo kopš 2008. gada. Savukārt kopš 1980. gada NBA spēlējošā Dalasas "Mavericks" spēlē trešajā finālā un pagaidām par NBA čempioni kļuvusi reizi - 2011. gadā, kad komandas pamatsastāva saspēles vadītājs bija pašreizējais galvenais treneris Džeisons Kids.

Iepriekšējās sezonas finālsērijā Denveras "Nuggets" ar 4-1 uzvarēja Maiami "Heat" un pirmo reizi izcīnīja NBA čempiontitulu.