foto: Getty Images via AFP
NBA fināla spēles atskaņas: Porziņģis apņēmies atgriezties, Dončičs kritizē tiesnešus
Kristaps Porziņģis pirms spēles pirmais devās uz metienu treniņu, kura laikā tika pieņemts lēmums, ka sērijas trešajā mačā latvietis nepiedalīsies.
Basketbols
2024. gada 13. jūnijs, 12:20

NBA fināla spēles atskaņas: Porziņģis apņēmies atgriezties, Dončičs kritizē tiesnešus

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Iespējams, svarīgākā spēle Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālā ir aizvadīta. Bostonas “Celtics” trešajā mačā ar aukstasinību galotnē izcīnīja uzvaru (106:99) un nonāca vienas uzvaras attālumā no titula (sērijā 3-0). Pēc spēles tika uzzināts, ka Kristaps Porziņģis ir apņēmības pilns vēl atgriezties laukumā, bet “Mavericks” līderis Luka Dončičs nekautrējās kritizēt tiesnešus par sev piespriestajām sešām piezīmēm.

Nu vairs tikai viena uzvara šķir Bostonas “Celtics” no 18. titula kluba vēsturē un panākumiem bagātākās NBA komandas goda. Naktī uz ceturtdienu bostonieši klasiskā izrāvienu spēlē ar 106:99 apspēlēja Dalasas “Mavericks”, nonākot sērijā vadībā ar 3-0. Iespējams, sērijas pēdējais mačs gaidāms naktī uz sestdienu. Bostona, kas šajā izslēgšanas spēļu laikā nav zaudējusi nevienu spēli izbraukumā, var priekšlaicīgi nodrošināt NBA titulu.

Retas kājas traumas dēļ “Celtics” medicīnas personāls lēma, ka trešajā spēlē nepiedalīsies Kristaps Porziņģis. Visdrīzāk šai traumai, kas ietekmē viņa potītes kustības, var būt nepieciešama operācija. Pēc spēles viņš sniedza īsu komentāru NBA TV žurnālistam Džaredam Grīnbergam, paužot apņēmību vēl doties laukumā finālsērijas laikā. “Es būšu atpakaļ”.

Trešā NBA finālspēle kļuva par izrāvienu maču. To ar 25:12 izrāvienu sāka apņēmīgā “Mavericks”, taču trešo ceturtdaļu ar 35:19 sāka jau “Celtics”, kas ļāva ceturtās ceturtdaļas sākumā iekrāt 21 punkta vadību. Tā no rokām tika izlaista zibenīgā ātrumā, jo vēl vienu izrāvienu veica jau “Mavericks”. Spēles galotnē aukstasinīgs vairākas reizes bija Džeilens Brauns, bet “Mavericks” pietrūka Lukas Dončiča, kurš četras minūtes līdz pamatlaika beigām nopelnīja sesto personisko piezīmi, kas nozīmēja priekšlaicīgu došanos nost no laukuma.

Dončičs kādu NBA izslēgšanas spēli pirmo reizi noslēdza priekšlaicīgi sešu piezīmju dēļ. Viņš allaž bijis zināms ar savu diskutēšanu par tiesnešu lēmumiem, bet šoreiz savu vilšanos viņš pauda pēc spēles žurnālistiem. “Viņi neļāva spēlēt fiziski. Neko daudz komentēt negribu, taču sešas piezīmes NBA finālā? Jūs varat būt labāki par šo,” teica “Mavericks” līderis, kurš spēli pabeidza ar 27 punktiem, sešām atlēkušajām bumbām un tikpat rezultatīvām piespēlēm.

Slovēņa uzvedība ne pārāk patika Ziemeļamerikas basketbola apskatniekiem. ESPN žurnālists Braiens Vindhorsts sniedza plašu kritikas devu Dončičam. “Viņš pieļāva ļoti sliktu basketbola lēmumu, pēc piezīmes sakot soliņam, lai šo situāciju izaicina video atkārtojumam. Es šeit stāvu pie “Mavericks” tuneļa – pāri laukumam ir “Celtics” tunelis. Un tur devās uzvarētāji. Ja Luka vispār kādreiz būs uzvarētājs, tad viņam šī fināla pieredze būs jāizmanto kā īsta mācībstunda. Viņa spēle aizsardzībā ir ļoti slikta. “Celtics” to izmanto, un tāpēc ir vadībā šajā sērijā.’’

Iepriekšējo sezonu pieredzi uzsvēra Džeilens Brauns, kurš spēli noslēdza ar 30 gūtajiem punktiem. Pirms divām sezonām “Celtics” zaudēja finālā, bet pirms gada – Austrumu konferences finālā. ‘’Pieredze ir labākais skolotājs. Pēdējos astoņus mēnešus mēs tikai dzirdam par reizēm, kurās mums pietrūka. Mēs esam mācījušies no iepriekšējām pieredzēm un to jūs šajos momentos variet pamanīt. Mēs atrodam veidus, kā uzvarēt.”

Savu labāko spēli NBA finālsērijas laikā aizvadīja Džeisons Teitums, kurš spēli noslēdza ar 31 gūto punktu, tiesa, 20 bija pirmajā puslaikā un “Mavericks” izrāviena laikā viņš vairākkārt nevajadzīgi centās spēlēt individuāli. Viņš vērsa uzmanību, ka 3-0 vadība sērijā vēl nenozīmē NBA titula iegūšanu. Lai arī neviena komanda NBA vēsturē no šāda deficīta nav atspēlējusies, viņš atminējās pagājušās sezonas notikumus, kad “Celtics” bija tuvu, lai atspļeētu 0-3 deficītu pret Maiami “Heat”. “Pirms gada mums bija 0-3 konferences finālā, taču mums bija pārliecība, ka spēsim atspēlēties. Toreiz bijām manas savainotās potītes attālumā no uzvaras sērijā. Mēs nedomājam atslābināties. Mūsu moto ir – spēlēsim tik ilgi, kamēr darbs būs padarīts.”

Savukārt Deriks Vaits uzskaitīja galvenos faktorus, kas ļāvis Dalasai atspēlēties no 21 punkta deficīta ceturtajā ceturtdaļā. “Pieļāvām pārāk daudz kļūdu, kas ļāva viņiem skriet ātrajos uzbrukumos. Atsevišķas nianses, ko iepriekš darījām veiksmīgi, bijām uz brīdi piemirsuši. Šī ir izrāvienu spēli. Mums vienkārši bija jāpaliek uzticīgiem savam spēles plānam.”

“Sagaidīju, ka būsim iedzinējos ar -13,” par faktu, ka Dalasa labāk saka spēli, pēc mača teica Bostonas galvenais treneris Džo Mazulla. “Sagaidīju, ka puslaikā būsim iedzinējos. Arī esam viegli ievainojami un tieši ar šādu domāšanu mums jāspēlē. Mums ir jābūt domāšanai, it kā būtu piespiesti pie sienas. Tas nozīmē, ka ir jācīnās. Šāda domāšana mums jāsaglabā sērijas turpinājumā.”

Titula iegūšanas gadījumā “Celtics” izcīnīs pirmo NBA čempiontitulu kopš 2007./2008. gada sezonas, savukārt Kristaps Porziņģis ierakstīs savu vārdu Latvijas basketbola vēsturē kā pirmais latvietis - NBA čempions.