foto: dpa/picture-alliance
"Euro 2024" stadioni: no Berlīnes olimpiskā stadiona līdz Gelzenkirhenei un Diseldorfai
Minhenes "Allianz Arena".
Futbols
2024. gada 3. jūnijs, 12:22

"Euro 2024" stadioni: no Berlīnes olimpiskā stadiona līdz Gelzenkirhenei un Diseldorfai

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Nākamās darba nedēļas beigās sāksies gaidītākais izlašu turnīrs 2024. gada vasarā – Eiropas čempionāts futbolā. Tas norisināsies desmit Vācijas pilsētās – piecas šo pilsētu komandām ikdienā spēlē Vācijas Bundeslīgā, bet citas piecas – pēc spēka otrajā līgā. Ja atklāšanas mačs gaidāms Minhenē, tad fināls – Berlīnes olimpiskajā stadionā.

Tuvojas 2024. gada Eiropas čempionāta futbolā sākums. Šoreiz turnīrs norisināsies Vācijā, spēlēm tiekot aizvadītām desmit pilsētās. Ņemot vērā, ka Vācijā futbols ir populārākais sporta veids valstī ar Eiropas "Top 5" līgu, tad jaunu stadionu būvniecība nebija nepieciešama.

Eiropas čempionāts tiks izspēlēts tādās pilsētās kā Berlīnē, Minhenē, Dortmundē, Štutgartē, Gelzenkirhenē, Frankfurtē, Hamburgā, Diseldorfā, Ķelnē un Leipcigā. Interesanti, ka tikai pusē no stadioniem ikdienā spēlē Vācijas Bundeslīgas klubi.

Minhenes "Allianz Arena" mājo Vācijas dižākais klubs – "Bayern". Komanda 33 reizes kļuvusi par Bundeslīgas čempioni, bet ilgā sērija, kurā tā 11 gadus pēc kārtas triumfēja čempionātā, tika pārtraukta 2023./2024. gada sezonā. "Allianz Arena" atklāta 2005. gada 30. maijā, un šeit jau aizvadītas Pasaules kausa spēles, kā arī 2012. gada Čempionu līgas fināls. Tieši Minhenes stadionā 14. jūnijā plkst. 22:00 norisināsies atklāšanas mačs starp Vācijas un Skotijas izlasēm. Vēl šeit izspēlēs trīs grupu turnīra mačus, vienu ceturtdaļfināla un vienu pusfināla spēli.

foto: IMAGO/Friedrich Stark
"Westfalenstadion" Dortmundē.

Vācijas Bundeslīgas klubi mājo arī Dortmundē, Štutgartē, Leipcigā un Frankfurtē. Tikko Čempionu līgas finālā spēlējusī Dortmundes Borussia" par savu mājas stadionu uzskata "Westfalenstadion", kurš tika atklāts pirms 50 gadiem – 1974. gadā. 2001. gadā šeit notika UEFA kausa fināls starp ‘’Liverpool’’ un "Alaves", bet ikdienā šajā stadionā savas mājas spēles aizvada "Borussia". Stadionā, kurā var ietilpt ap 80 tūkstošiem līdzjutēju, notiks četras grupu turnīra spēles, viena astotdaļfināla un viena pusfināla cīņa.

foto: dpa/picture-alliance
"Stuttgart Arena".

‘’Stuttgart Arena’’ Štutgartē mājo cita Bundeslīgas komanda "VfB Stuttgart" - šīs sezonas vicečempione. Stadions tika atvērts tālajā 1933. gadā, un tas vairākkārtīgi ir renovēts, kā arī palielināts. Pēdējie uzlabošanas darbi ritēja no 2022. līdz 2024. gadam. Tas var uzņemt līdz 60 tūkstošiem skatītāju un 90 gadu laikā stadionā notikušas visas augstākā līmeņa futbola spēles, kā arī tikuši aizvadīti Eiropas un pasaules čempionāti vieglatlētikā. Šajā stadionā aizvadīs četras grupu turnīra spēles un vienu ceturtdaļfināla maču.

foto: EPA/Scanpix
"Red Bull Arena" Leipcigā.

Leipcigas pilsētas futbola stadionā savus mājas mačus aizvada Vācijas Bundeslīgas klubs "RB Leipzig". Konkrētais stadions tika atvērts 2004. gadā, un līdz šim šeit tikušas izspēlētas 2006. gada Pasaules kausa un 2005. gada FIFA. Konfederāciju kausa spēles. Stadiona ietilpība ir līdz 47 tūkstošiem skatītāju, bet turnīra gaitā tas uzņems četras spēles – trīs grupu turnīra laikā un vienu astotdaļfinālā.

foto: IMAGO/Picture Point LE
Frankfurtes "Waldstadion" arēna.

Tikmēr Frankfurtē savus Bundeslīgas mačus aizvada "Eintracht". 2021./2022. gada sezonā klubs kļuva par UEFA Eiropas līgas čempionu, bet 2023./2024. gada sezonu noslēdza kā sestā savas valsts spēcīgākā komanda. Stadions Frankfurtē tika atklāts tālajā 1925. gadā un līdz šim tas trīs reizes ir renovēts. Stadionā ir līdz 55 tūkstošiem līdzjutēju ietilpība, bet Eiropas čempionāta laikā šeit norisināsies piecas spēles – četras grupu turnīrā un viena astotdaļfināla cīņa.

foto: REUTERS/SCANPIX
Berlīnes Olimpiskais stadions.

Citos stadionos mājo komandas, kuras nespēlē Vācijas spēcīgākajā futbola līgā. 2024. gada Eiropas čempionāta fināls gaidāms Vācijas galvaspilsētā Berlīnē – tās olimpiskajā stadionā. Kopš renovācijas 2004. gadā stadions uzņēmis 2006. gada Pasaules kausa spēles, 2011. gada sieviešu Pasaules kausa spēles, kā arī 2015. gada UEFA Čempionu līgas finālu. Ikdienā šeit spēlē Berlīnes "Hertha" – komanda, kura 2023./2024. gada sezonā otrajā Bundeslīgā ieņēma devīto vietu. Berlīnes olimpiskais stadions "Euro 2024" laikā uzņems sešas spēles – bez fināla arī trīs grupu turnīra spēles, kā arī vienu astotdaļfināla un ceturtdaļfināla maču.

foto: EPA/Scanpix
"Veltins Arena" Gelzenkirhenē.

Vācijai nozīmīgs klubs mājo Gelzenkirhenē – "Schalke 04". Pēdējos gados tas piedzīvo milzu grūtības un 2023./2024. gada sezonā pat klīda runas par tā iespējamo bankrotu. Konkrētā sezona tika noslēgta desmitajā vietā pēc spēka otrajā Bundeslīgā. Kluba vajadzībām līdz 2001. gadam tika uzbūvēta "Veltins Arena", kurā līdz notikušas ne tikai futbola spēles. Ja 2004. gadā te organizēja UEFA Čempionu līgas finālu, bet 2006. gadā notika piecas spēles Pasaules kausa laikā, tad 2010. gadā šeit organizēja pasaules čempionāta hokejā atklāšanas maču, kuru noraudzījās vairāk nekā 77 tūkstoši fanu. Šajā stadionā "Euro 2024" laikā tiks aizvadītas trīs grupu spēles un viena astotdaļfināla cīņa.

foto: AFP/Scanpix
"Volksparkstadion" Hamburgā.

Vācijas Bundeslīgas kluba nav ostas pilsētai Hamburgai. Tas gan neliegs "Volksparkstadion", kurā mājo "Hamburger SV", uzņemt vairākas Eiropas čempionāta spēles. Konkrēto stadionu atklāja 1953. gadā, un šajā sezonā šeit Čempionu līgas spēles aizvadīja ukraiņu klubs Doneckas "Šahtar". Stadiona ietilpība ir ap 55 tūkstošiem līdzjutēju un Eiropas čempionātā tas uzņems piecas spēles – četras grupu turnīrā un vienu astotdaļfināla fāzē.

foto: EPA/Scanpix
"RheinEnergieStadion" Ķelnē.

2023./2024. gada sezonā Vācijas spēcīgāko futbola līgu pameta Ķelnē mītošais "Cologne". "RheinEnergieStadion, kurš atvērts tālajā 1923. gadā, plāno uzņemt četras turnīra spēles – trīs grupu turnīrā un vienu astotdaļfinālā. 2001. gadā stadionu nojauca un uzbūvēja no jauna, pēc kā šeit uzņemtas Pasaules kausa, Konfederācijas kausa un 2020. gada UEFA Eiropas līgas finālspēle.

foto: dpa/picture-alliance
"Diseldorfas arēna".

Pēc spēka otrajā līgā spēlē arī Diseldorfas "Fortuna", kura mājo šīs pilsētas stadionā. 2023./2024. gada sezonā komanda bija tuvu tam, lai iekļūtu Bundeslīgā. Otro līgu klubs noslēdza trešajā vietā, bet pārspēles divu spēļu summā pēcspēles sitienos piekāpās "Bochum". Diseldorfas stadions atklāts 2004. gadā un bez futbola mačiem šeit 2011. gadā aizvadīja Eirovīzijas dziesmu konkursu. Stadionā var ietilpt līdz 55 tūkstošiem fanu un Eiropas čempionāta laikā pilsēta uzņems piecas spēles – trīs grupu turnīrā un pa vienai astotdaļfinālā un ceturtdaļfinālā.

Jauns.lv jau rakstīja, ka bukmeikeri par galvenajām favorītēm uzskata Anglijas, Francijas, Vācijas, Portugāles un Spānijas izlases. Pagaidām pašas labākās izredzes atvēlētas Anglijai, kas vēl nekad nav triumfējusi Eiropas čempionātā. Pēdējā turnīrā par uzvarētāju otro reizi valsts vēsturē kļuva Itālija, kas finālā pēcspēles sitienos apspēlēja tieši angļus.