0dienas
6stundas
23minūtes
20sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Par "Euro 2024" favorītiem tiek uzskatītas piecas izlases. Lielākās izredzes esot Anglijai
foto: snapshot-photography/F Boillot/Shutterstock/ Vida Press
Fanu zona netālu no Brandenburgas vārtiem Berlīnē ir gatava čempionātam.
Futbols

Par "Euro 2024" favorītiem tiek uzskatītas piecas izlases. Lielākās izredzes esot Anglijai

Sporta nodaļa

Jauns.lv

14. jūnijā ar Vācijas un Skotijas izlašu spēli startēs 2024. gada Eiropas čempionāts futbolā, kas risināsies vairākās Vācijas pilsētās. Pirms turnīra par favorītēm tiek sauktas piecas izlases, bet rezultatīvākais turnīra spēlētājs varētu kļūt francūzis Kilians Mbapē.

Par "Euro 2024" favorītiem tiek uzskatītas piecas ...

Strauji tuvojas kārtējais nozīmīgais sporta notikums 2024. gada vasarā – Eiropas čempionāts futbolā. Tas no 14. jūnija līdz pat 14. jūlijam risināsies Vācijā. Par pēdējo čempioni kļuva Itālija, kas 2021. gada turnīrā (sacensības Covid-19 pandēmijas dēļ notika gadu vēlāk nekā paredzēts) finālā pēcspēles sitienu sērijā apspēlēja Angliju.

Tas itāļiem kļuva par otro triumfu Eiropas čempionātu vēsturē. Trīs reizes par čempionēm kļuvušas Vācijas (1972., 1980. un 1996. gadā. Pirmie divi kā Vācijas Federatīvajai Republikai), kā arī Spānijas (1964., 2008. un 2012. gad) izlases. Divi tituli ir arī Francijai.

Grupu turnīra izloze sniegusi vairākas intriģējošas apakšgrupas. Viena no tām būs B, kurā ielozētas trīs spēcīgas vecā kontinenta valstsvienības – čempione Itālija, titulētā Spānija un pēdējos gados veiksmīgi spēlējusi Horvātija (panākumi gan gūti Pasaules kausos nevis Eiropas čempionātos). Šīm komandām konkurenci sastādīs Albānija, kas dosies tikai uz savu otro Eiropas čempionātu.

Saistošas varēt būt arī D un F apakšgrupas. D grupā par iekļūšanu astotdaļfinālā cīnīsies Nīderlandes, Francijas, Austrijas un Polijas izlases, bet F grupā – Portugāles, Čehijas, Turcijas izlases, kam konkurenci sastādīs vienīgā turnīra debitante Gruzija, kas pārspēlēs apspēlēja Grieķiju, pirmo reizi vēsturē kvalificējoties Eiropas čempionātam.

Savās grupās favorītu statuss būs Vācijai, Anglijai un Beļģijai. Tas gan ne vienmēr nozīmē, ka tās arī izcīnīs pirmās vietas. A apakšgrupā mājiniece Vācija spēkosies pret Ungāriju, Skotiju un Šveici, C grupā Anglijai pretestību centīsies sagādāt sīkstā Dānija, Slovēnija un Serbija, bet E grupā Beļģijas nervus centīsies pakutināt Slovākijas, Rumānijas un Ukrainas valstsvienības.

Šis kļūs par trešo turnīru, kurā piedalās 24 komandas. Eiropas čempionātā pēdējā paplašināšanās notika pirms 2016. gada turnīra, kad no 16 komandām dalībnieku skaits palielinājās līdz 24. Tas nozīmē, ka arī izspēles formāts ir nedaudz citādāks. No grupu turnīra astotdaļfinālā iekļūs pa divām spēcīgākajām komandām, kā arī četras labākās trešo vietu ieguvējas. No astotdaļfināla sāksies izslēgšanas spēles, ja mačā uzvarētāju neizdosies noteikt 90 minūšu laikā, sekos divi papildlaiki (2x15 minūtes). Ja arī tad uzvarētājs nebūs noskaidrots, sekos pēcspēles sitienu sērija.

Pēc bukmeikeru domām, šobrīd galvenās favorītes uz titulu ir Anglijas, Francijas, Vācijas, Portugāles un Spānijas izlases. Labākās izredzes kļūt par čempioni izskaitļotas angļiem un, ja viņi izcīnīs titulu, tad tā kļūtu par pirmo reizi Eiropas čempionu goda. Tikai vienu reizi Anglija aizspēlējusies līdz izšķirošajam mačam, pēdējā turnīra finālā zaudējot Itālijai. Francijas, Portugāles un Spānijas izlases pēdējos gados ierasti bijušas starp vadošajām komandām valstsvienību turnīros, kamēr Vācijai pēdējā laikā nav veicies tik labi. Kopš 2016. gada komanda divos Pasaules kausos izstājusies grupu turnīrā, bet pēdējā Eiropas čempionātā mājās brauca pēc astotdaļfināla.

Tāpat bukmeikeri paredz, ka par turnīra rezultatīvāko futbolistu varētu kļūt francūzis Kilians Mbapē. Viņam sīvāko konkurenci varētu sagādāt Anglijas izlases uzbrukuma līderis Harijs Keins, kā arī Portugāles nezūdošā vērtība Krištianu Ronaldu. Rezultatīvi turnīrā var spēlēt arī cits anglis Džūds Belingems, beļģis Romelu Lukaku un francūzis Olivjē Žirū. 2020. gada Eiropas čempionātā ar pieciem gūtajiem vārtiem par rezultatīvākajiem kļuva Ronaldu un čehs Patriks Šiks. Pirms trim gadiem Ronaldu guva savus kopumā 14. vārtus Eiropas čempionātos, kļūstot par visu laiku rezultatīvāko futbolistu šajās sacensībās.

Eiropas čempionāts futbolā ar Vācijas un Skotijas spēli tiks atklāts Minhenē. Fināls 14. jūlijā gaidāms Berlīnes olimpiskajā stadionā.