Nopietni? Krievijas hokeja izlase pakāpusies IIHF rangā
foto: LETA
Vai šāds hokejs mums ir vajadzīgs?
Hokejs

Nopietni? Krievijas hokeja izlase pakāpusies IIHF rangā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Pēc 2024. gada pasaules čempionāta beigām atjaunots Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) rangs. Tajā pirmo vietu joprojām ieņem Kanāda, bet uz ceturto pacēlusies čempione Čehija. Latvija saglabājusi desmito vietu, bet tās vārtsargs Kristers Gudļevskis pēc statistikas bijis viens no turnīra labākajiem vārtsargiem. Šokējoši, ka otro vietu rangā ieņem Krievija – valsts, kas pēc pilna mēroga invāzijas sākšanas Ukrainā nav spēlējusi pasaules čempionātos jau kopš 2022. gada.

Nopietni? Krievijas hokeja izlase pakāpusies IIHF ...

Svētdien ar Čehijas triumfu noslēdzās 2024. gada pasaules čempionāts hokejā. Tas ļāvis čehiem arī krietni pakāpties Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) esošajā rangā. Tajā Čehija pakāpusies par četrām vietām un tagad ieņem ceturto vietu. Rangā tā apsteigusi Vāciju, Zviedriju, ASV un Šveici.

Kāpumu piedzīvojusi arī fināliste Šveice, kas no septītās vietas tagad atrodas piektajā pozīcijā. Šveicieši zaudēja savā trešajā finālā kopš 2013. gada un ceturtajā valsts vēsturē. Tai gan ir tikpat ranga punktu cik ceturtajā vietā esošajai Čehijai un sestajā vietā esošajai ASV – 3945.

Ranga līdere joprojām ir Kanāda, kas pēc zelta 2023. gada turnīrā šogad samierinājās ar ceturto vietu. Rangā tai ir 4100 punkts. Šokējoši, ka otro vietu rangā ieņem Krievija – valsts, kas pēc pilna mēroga invāzijas sākšanas Ukrainā nav spēlējusi pasaules čempionātos jau kopš 2022. gada. Krievijas izlase rangā ir pakāpusies, jo tā visos izlaistajos gados tiek klasificēta tajā pozīcijā, kādā tā noslēdza 2021. gadu - proti, trešajā vietā (Baltkrievija - 14. pozīcijā). Tātad par pagājušā gada panākumiem mūsu hokejistiem IIHF rangā ir tikpat punktu, cik Krievijai. Vai šogad krievi saņēmuši tikpat punktu, cik Zviedrija. - Savdabīgi!

No otrās uz trešo vietu rangā atkāpusies Somija, kas šogad izstājās pēc ceturtdaļfināla. Lielākā zaudētāja ranga desmitniekā ir Vācija, kas no piektās vietas atkāpusies uz astoto. No 9. līdz 12. vietai izmaiņu rangā nav. Devītā ir Slovākija, desmito vietu saglabājusi Latvija, 11. vietā ir Dānija, bet 12. – Norvēģija. Trīs vietu kāpumu piedzīvojusi Austrija, kas 2024. gada čempionātā bija tuvu ceturtdaļfināla sasniegšanai. Austrieši rangā tagad atrodas 13. vietā.

IIHF rangs

Raugoties statistikā, par turnīra rezultatīvāko spēlētāju kļuva ASV hokejists Mets Bouldijs, kurš astoņās spēlēs tika pie 14 rezultativitātes punktiem (6+8). Vēl labāko sešiniekā atradās Kevins Fiala (7+6), Breidijs Tkačaks (7+6), Markuss Johansons (6+6), Romāns Josi (3+9) un Dilans Kozenss (9+2).

Labāko vārtu guvēju sarakstā atrodams arī kāda latvieša vārds. Kaspars Daugaviņš ar četriem gūtajiem vārtiem ierindojies 15. vietā. Par turnīra labāko snaiperi kļuva kanādietis Dilans Kozenss, kurš desmit spēlēs iemeta deviņas ripas. Septiņi vārti Kevinam Fialam, Breidijam Tkačakam un Jūelam Ēriksonam Ēkam.

Par turnīra labāko piespēlētāju kļuva kanādiešu kapteinis Džons Tavaress, kurš deviņās spēlēs atdeva deviņas rezultatīvās piespēles. Deviņas piespēles arī šveicietim Romānam Josi, bet astoņas Metam Bouldijam, Džonijam Gudro, Jurajam Slafkovskim un Romānam Červenkam.

Starp vārtsargiem labāko statistiku turnīrā iekrāja šveicietis Leonardo Dženoni. Viņš turnīrā vidēji spēlē atvairīja 94,08 % pretinieku metienus un ielaida 1.39 ripas vārtos. Otro vietu ieņēma čempionu vārtsargs Lūkašs Dostāls, bet trešo slovāks Semuels Hlavajs. Augstajā piektajā vietā atrodams Kristera Gudļevska vārds. Viņš vidēji spēlē atvairīja 90,6% pretinieku metienus un ielaida 3,19 ripas vārtos.

2025. gada pasaules čempionāts gaidāms divās valstīs – Zviedrijas pilsētā Stokholmā un Dānijas pilsētā Herningā. Zviedrijā turnīra izspēle noritēs pirmo reizi kopš 2013. gada, bet Dānijā hokeja čempionāts atgriezīsies pirmo reizi kopš 2018. gada.