Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
‘’Tāpēc jau viņu sauc par misteru ceturto ceturtdaļu!’’ Dončičs pēc uzvaras slavē Ērvingu
foto: AFP/Scanpix
Luka Dončičs.
Basketbols

‘’Tāpēc jau viņu sauc par misteru ceturto ceturtdaļu!’’ Dončičs pēc uzvaras slavē Ērvingu

Jauns.lv

Vienas uzvaras attālumā no komandas vēsturē trešā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) fināla ir Dalasas ‘’Mavericks’’, kas naktī uz pirmdienu Rietumu finālsērijā panāca 3-0 pret Minesotas ‘’Timberwolves’’. Pēc spēles viens otru cildināja ‘’Mavericks’’ vadošie spēlētāji – slovēnis Luka Dončičs un Kairijs Ērvings.

‘’Tāpēc jau viņu sauc par misteru ceturto ceturtda...

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālam tuvojas Dalasas ‘’Mavericks’’, kas naktī uz pirmdienu Rietumu konferences finālsērijas trešajā spēlē ar 116:107 apspēlēja Minesotas ‘’Timberwolves’’. Sērijā klubs izvirzījies vadībā ar 3-0 un nonācis vienas uzvaras attālumā no iekļūšanas finālā.

Visās trijās spēlēs ‘’Mavericks’’ aukstasinīgāka bijusi tieši galotnēs. Kopš 1997./1998. gada sezonas, kad statistikā tika ieviesta sekošana līdz katrai izspēlei, ‘’Mavericks’’ kļuvusi par pirmo komandu līgas vēsturē, kas uzvarējusi trīs ‘’play-off’’ mačos pēc kārtas, esot iedzinējos piecas minūtes līdz pamatlaika beigām. Pēdējās trijās pamatlaika minūtēs trīs spēļu garumā klubs apspēlējis ‘’Timberwolves’’ ar 24:11.

‘’Spēļu galotnes ir laiks, kad pelnām sev naudu,’’ pēc uzvaras trešajā spēlē teica viens no ‘’Mavericks’’ līderiem Kairijs Ērvings. Viņš maču pabeidza ar 33 punktiem. ‘’Tieši tad mēs demonstrējam savas labākās prasmes, un mūs vienkārši ir grūti apturēt.’’

Pats Ērvings sērijas trešajā spēlē ceturtajā ceturtdaļā guva 14 punktus, kā arī trīs ar pusi minūtes līdz pamatlaika beigām atdeva nozīmīgu piespēli Pīdžejam Vašingtonam, pēc kā Dalasa pārņēma vadību mačā. Sērijas gaitā Ērvings ceturtajā ceturtdaļā guvis 31 punktu, kas ir visvairāk starp visiem basketbolistiem.

‘’Tieši tāpēc daži cilvēki viņu sauc par misteru ceturto ceturtdaļu,’’ savu komandas biedru cildināja ‘’Mavericks’’ līderis Luka Dončičs, kuram, līdzīgi kā Ērvingam, trešajā uzvarā 33 gūti punkti. Tām slovēnis pievienoja septiņas atlēkušās bumbas, piecas rezultatīvās piespēles un piecas pārķertās piespēles. ‘’Viņš ir dzimis šīm situācijām. Viņš ir dzimis, lai gūtu izšķirošos grozus spēles izskaņā. Un tieši tāpēc tajos brīžos dodam viņam bumbu.’’

‘’Domāju, ja runājam par briedumu un meistarību, tad viņi abi ļoti labi sader kopā,’’ Dalasas līderus vērtēja ‘’Mavericks’’ galvenais treneris Džeisons Kids. ‘’Kairijs ir spēlējis kopā ar dižiem basketbolistiem. Viņš neiebilst, ja ir otrā opcija uzbrukumā. Kad būs nepieciešams, viņš parādīs savas labākās prasmes, un tieši to mēs redzam, viņam spēlējot kopā ar Luku. Šobrīd tiek diskutēts – vai šis ir labākais aizsargu duets līgas vēsturē,’’ retoriski sakāmo noslēdza ‘’Mavericks’’ stūrmanis.

Dalasas ‘’Mavericks’’ pēdējo reizi NBA finālā spēlēja 2010./2011. gada sezonā, kad sērijā līdz četrām uzvarām ar 4-2 pārspēja Maiami ‘’Heat’’. Tas kļuvis par līdz šim vienīgo NBA titulu komandas vēsturē. Džeisona Kida vadībā komanda pirms divām sezonām aizspēlējās līdz Rietumu konferences finālam, bet pagājušajā sezonā neiekļuva izslēgšanas spēlēs.

Sērijas ceturtā spēle Dalasas laukumā gaidāma naktī uz trešdienu. Ja arī tad ‘’Mavericks’’ uzvarēs, tad tā sasniegs trešo finālu kluba vēsturē. Austrumu konferencē par vietu finālā cīnās Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas ‘’Celtics’’ pret Indiānas ‘’Pacers’’. Jau naktī uz otrdienu Bostona var nodrošināt 23. finālu kluba vēsturē.