foto: imago/PanoramiC
Nebijis skandāls Āfrikas futbolā; atstādina desmitiem futbolistu un jauna aizdomu ēna par leģendāro Eto’o
Samuels Eto'o vadītajā Kamerūnas Futbola federācija ierauta kārtējā skandālā.
Futbols
2024. gada 12. marts, 15:59

Nebijis skandāls Āfrikas futbolā; atstādina desmitiem futbolistu un jauna aizdomu ēna par leģendāro Eto’o

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Kamerūnas Futbola federācija ir atstādinājusi 62 spēlētājus par identitātes un vecuma viltošanu, izraisot vēl nepieredzētu skandālu Āfrikas futbolā.

Kā vēsta Āfrikas mediji, Kamerūnas pirmās divīzijas futbola čempionātā par viltotu identitāšu un vecuma viltošanu ticis atstādināts milzīgs skaits spēlētāju. Sankcijas nozīmē, ka viņi nevar piedalīties vietējā čempionāta izslēgšanas spēlēs.

Skaļākais gadījums bijis ar “Victoria United” it kā 17 gadus veco pussargu Vilfrīdu Natanu Doualu, kuru Rigoberts Songs iekļāva Kamerūnas izlases sastāvā šī gada janvārī dalībai Āfrikas Nāciju kausā.  Vietējā čempionātā lieliski spēlējošā Doualas iekļaušana daudziem bija liels pārsteigums un Songs tika slavēts par savu drosmīgo lēmumu, neraugoties uz to, ka finālturnīrā futbolists laukumā nedevās nevienā mačā, bet Kamerūnas futbolisti astotdaļfinālā zaudēja finālistiem Nigērijai.

“Victoria United” rindās kopumā atstādināti septiņi futbolisti, kad pat nav rekoriste, jo no “Young Sport of Limbe” ar viltotiem dzimšanas datiem bijuši pat 13 spēlētāji. Tikai četri klubi no 19 klubiem, kas spēlē augstākās līgas A un B grupās nav sodīti un varēs pabeigt sezonu pilnu sastāvu. Tie ir “Coton Sport”, “Canon Yaoundé”, “Stade Renard” un “Aigle Royal”.

Šādi gadījumi nav nekas jauns. Jau daudzus gadus ir zināms, ka Āfrikas spēlētāji bieži sniedz nepatiesu informāciju, jo dažās kontinenta daļās ir ļoti grūti pierādīt personas patieso vecumu, kā rezultātā tiek izmantoti viltoti dokumenti. Kamerūnā šādi gadījumi atkārtojas jau trešo gadu pēc kārtas, bet atstādināto futbolistu skaits nekad iepriekš nav bijis tik liels.

2022. gada vasarā Kamerūnas futbola federācija izsauca 44 spēlētājus no astoņiem dažādiem klubiem uz tiesas sēdi par iespējamu vecuma vai identitātes krāpšanu, un tās prezidents, kādreiz leģendārais futbolists Samuels Eto'o paziņoja, ka vēlas izskaust šo problēmu valstī

Sešus mēnešus vēlāk, 2023. gada janvārī, izcēlās jauns skandāls pēc tam, kad saistībā ar šo jautājumu tika diskvalificēts 21 futbolists no U-17 valstsvienības.

Šajā delikātajā situācijā Āfrikas Futbola konfederācija veiks izmeklēšanu par paša Eto’o rīcību šajā jautājumā. Bijušais Milānas "Inter" un "Barcelona" uzbrucējs zināms ar plašo skandālu vēsturi, tostarp par spēļu sarunāšanu, kūdīšanu uz vardarbību, fiziskiem draudiem, varas ļaunprātīgu izmantošanu un nepatiesas informācijas izplatīšanu.

Eto’o 2022. gadā atzina savu vainu par krāpšanos ar nodokļiem laikā, kad spēlēja Katalonijas klubā, un piekrita nosacītam 22 mēnešu cietumsodam un pusotra miljona dolāru naudassodam. Ar to viņa pārkāpumi nebeidzās, jo 2023. gadā viņam tika piedāvāts kļūt par kādas sporta likmju kompānijas vēstnieku, ko viņš pieņēma, neraugoties uz FIFA aizliegumu.

Plašāko pasaules vērību Eto’o saņēma 2022. gada decembrī, kad viņš Pasaules kausa laikā pie kāda Dohas stadiona neizturēja kā vlogera personiskos jautājumus un viņam uzbruka.