foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
"Ventspils" uzvar Tallinā, "VEF Rīga" pārspēj "Keila"; "Prometey" droši iesoļo ULEB Eirokausa ceturtdaļfinālā
BK “Ventspils” mājās dodas ar divām uzvarām.
Basketbols
2024. gada 6. marts, 21:50

"Ventspils" uzvar Tallinā, "VEF Rīga" pārspēj "Keila"; "Prometey" droši iesoļo ULEB Eirokausa ceturtdaļfinālā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

"Ventspils" trešdien Tallinā svinēja uzvaru "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) spēlē, bet "VEF Rīga" svinēja uzvaru Keilā.

Ventspilnieki ar 94:80 (23:20, 25:23, 17:15, 29:22) pārspēja "Kalev"/"Snabb".

Uzvarētājiem Išmaels El-Amins guva 20 punktus, pa 18 punktiem sakrāja Frensiss Ošī un Toma Vasiljevičs, kura kontā arī sešas atlēkušās bumbas, 13 punktus guva Artūrs Ausējs un 12 - Linards Jaunzems, kura kontā arī desmit atlēkušās bumbas.

Mājiniekiem 17 punktus un sešas atlēkušās bumbas sakrāja Tomass Rādiks, 13 punktus guva Mario Paiste, bet pa desmit punktiem sakrāja vēl trīs basketbolisti.

"Ventspils" ar 19 uzvarām 26 spēlēs turnīra tabulā ieņem ceturto vietu, bet Tallinas komanda ar bilanci 3-22 atrodas pirmspēdējā vietā 16 komandu konkurencē, apsteidzot tikai "Latvijas Universitāti".

Latvijas komanda pēc zaudējuma "Prometey" (77:86) bija izcīnījusi trīs uzvaras pēc kārtas un otrdien ar 76:72 pārspēja Raplas "Avis Utilitas". Tallinieši bija piedzīvojuši četras neveiksmes pēc kārtas, pēdējā spēlē ar 62:96 atzīstot "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" pārākumu.

Sezonas ievadā abu komandu pirmajā tikšanās reizē ar 93:66 pārāki bija "Ventspils" basketbolisti.

Savukārt "VEF Rīga" viesos ar 77:72 (24:11, 20:14, 17:25, 16:22) uzvarēja "Keila" basketbolistus.

Rīdzinieku rindās rezultatīvākais ar 15 punktiem bija Šons Paipss, 13 punktus guva Džaizeks Lotijs un Gregorijs Vitingtons, kurš arī izcīnīja 12 atlēkušās bumbas, bet Roberts Blūms tika pie 12 punktiem.

Keilas komandā ar 23 punktiem, septiņām bumbām zem groziem un septiņām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Kārlis Žunda.

"Vefieši" ar 21 panākumu un piecām neveiksmēm turnīra tabulā ir trešā, bet "Keila" ar deviņām uzvarām un 17 zaudējumiem ieņem 12.vietu.

Rīdzinieki pirms mača Igaunijā bija tikuši pie deviņiem panākumiem pēc kārtas un pēdējā aizvadītajā mačā pirmo reizi pārspēja Rīgā bāzēto Ukrainas komandu "Prometey" (83:76), bet "Keila" bija zaudējusi četrās no pēdējām piecām spēlēm.

Šosezon abu vienību savstarpējā mačā pie panākuma ar 81:60 tika "vefieši".

Bez Rīgā bāzētās Ukrainas komandas Slobožanskas "Prometey" LIBL šosezon startē "VEF Rīga", "Ventspils", "Liepāja", "Ogre", "Latvijas Universitāte", "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" un "Rīgas Zeļļi". Igauniju LIBL pārstāv Tallinas "Kalev"/"Cramo", "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits", "Parnu Sadam", "Viimsi", Raplas "Avis Utilitas", Tallinas "TalTech"/"Optibet", "Keila"/"Coolbet" un Tallinas "Kalev"/"Snabb".

Pamatturnīrā komandas sacenšas divu apļu turnīrā, pēc kura astoņas labākās piedalīsies izslēgšanas spēlēs. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā uzvarētāji tiks noskaidroti sērijās līdz divām uzvarām, bet finālā notiks viena spēle tās komandas laukumā, kura pamatturnīrā būs augstākā vietā.

Latvijas un Igaunijas labākie vīriešu basketbola klubi apvienotā čempionātā pirmo reizi spēlēja 2019. gada sezonā, kad sacensībās piedalījās 15 komandas. Finālčetrinieka turnīrā par līgas pirmajiem uzvarētājiem kļuva "Ventspils" basketbolisti.

Pagājušajā sezonā "Final 4" turnīra finālā par čempioniem kļuva Slobožanskas "Prometey" basketbolisti.

Tikmēr Rīgā bāzētais Ukrainas klubs Slobožanskas "Prometey" ULEB Eirokausa astotdaļfināla spēlē Rīgā pārliecinoši pārspēja Roberta Blumberga pārstāvēto Saloniku "Aris" vienību un iekļuva ceturtdaļfinālā.

"Prometey" basketbolisti savā laukumā uzvarēja ar rezultātu 95:67 (28:17, 23:15, 23:18, 21:17).

Ukrainas komandā ar 16 punktiem izcēlās Džans Klavels, Ivans Tkačenko un Keilebs Agada, kurš iekrāja arī četras rezultatīvas piespēles, bet Rolands Mārčs tika pie 15 punktiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm.

Viesu rindās Blumbergs spēlēja 27 minūtes un sešas sekundes un, raidot grozā vienu no diviem divu punktu metieniem un trīs no sešiem soda metieniem, guva piecus punktus, kā arī atzīmējās statistikā ar trīs bumbām zem groziem, divām kļūdām, vienu piezīmi, četriem izprovocētiem sodiem, noslēdzot maču ar efektivitātes koeficientu divi.

Saloniku vienībā rezultatīvākais ar 20 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām bija Ronijs Harels.

"Prometey" ceturtdaļfinālā tiksies ar B grupas uzvarētāju Francijas komandu "Bourg-en-Bresse". 

"Prometey" ar desmit uzvarām 18 spēlēs A grupā ierindojās ceturtajā pozīcijā, tiekot astotdaļfinālā pie sava laukuma priekšrocības, kamēr "Aris" ar bilanci 9-9 B grupā ieņēma piekto pozīciju.

Eirokausa izslēgšanas spēlēs iekļuva arī Mareka Mejera pārstāvētā Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania", kas, ieņemot otro vietu B grupā, uzreiz nodrošināja vietu ceturtdaļfinālā.

Šosezon tika mainīta izspēle Eirokausa izslēgšanas spēļu norisē. "Play-off" sasniedza katras apakšgrupas sešas labākās komandas, pirmās un otrās vietas ieguvējām uzreiz nodrošinot vietu ceturtdaļfinālā, bet pārējās vienības vispirms aizvadīs astotdaļfināla mačus. Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla pāros tiks aizvadīta tikai viena spēle, bet pusfināla un fināla sērijas tiks aizvadītas līdz trim vienas komandas uzvarām.

Pagājušajā sezonā par Eirokausa ieguvēju kļuva Spānijas komanda "Gran Canaria", kas finansiālu apsvērumu dēļ izvēlējās nespēlēt Eirolīgā.