Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā

Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā.

gallery icon
Citi sporta veidi
2024. gada 29. februāris, 18:11

FOTO: šeit apmetīsies pasaules sporta zieds. Atklāj Parīzes olimpisko ciematu

Jauns.lv/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons un “Parīze 2024” rīkotāju komitejas prezidents Tonijs Estangē kopā ar olimpiskajiem čempioniem Mariju Žozē Pereku un Brahimu Aslumu 29. februārī Parīzē atklājuši olimpisko un paralimpisko ciematu.

Ciematā atrodas 82 ēkas, kurās izvietoti 3000 dzīvokļi ar 14 250 gultasvietām, kur šovasar pasaules sporta spilgtākās zvaigznes. Parīzes olimpiskajās un paraolimpiskajās spēlēs šovasar piedalīsies ap 15 000 sportistu no visas pasaules. Tas izvietots Sēnas upes krastā netālu no leģendārā “Stade de France” stadiona.

"Mēs esam lepni par darbu, ko esat paveikuši budžeta ietvaros un plānotajā laikā," žurnālistiem pavēstīja Francijas prezidents Emanules Makrons: "Mūsu sportisti varēs piedzīvot olimpiskās spēles vislabākajos apstākļos, un jūs veicinājāt to, ka mainījāt šīs teritorijas iedzīvotāju dzīvi. Jūs esat daļa no piedzīvojuma, kas iezīmēs mūsu gadsimtu.”

Tikmēr olimpisko spēļu rīkotāju komitejas vadītājs Tonijs Estangē, pār kura vārdu vēl nesen vēlās pārmetumi par interešu konfliktu spēļu organizēšanas procesā, aģentūrai “Reuters” izteicās: “Mēs uzņemsim pasauli šeit, vietā, kas demonstrē labāko no Francijas. Mēs esam emociju pilni un ar nepacietību gaidām ciemata pārvērtības ar 200 delegācijām, 10 000 olimpisko sportistu un 5 000 paralimpisko sportistu.

Strādnieki steidz pabeigt pēdējos darbus Parīzes olimpiskajā ciematā

Strādnieki steidz pabeigt pēdējos darbus Parīzes olimpiskajā ciematā.

gallery icon

Sportistu ciematā ir pieci dzīvojamie rajoni, un tajā tiks nodrošināti visi nepieciešamie pakalpojumi sportistiem, kas šovasar piedalīsies olimpiskajās un paralimpiskajās spēlēs. Katrā dzīvoklī ir no vienas līdz četrām guļamistabām ar vannas istabām un dzīvojamo zonu, kas ir standarta aprīkojums. Katrā ēkā sportisti varēs izmantot mājas uzkopšanas pakalpojumus, veļas mazgātavas un pat dažādu konfesiju lūgšanu vietas.

Pēc paralimpisko spēļu beigām dzīvokļi, kuros katrā tiks izmitināti no diviem līdz astoņiem sportistiem, tiks nodoti atpakaļ pilsētai.

Ārpus dzīvojamajām telpām sportistiem būs pieejamas dažādas ēdināšanas iespējas, jo vairāki uz vietas esošie restorāni pielāgosies dažādām uztura prasībām. Galvenais restorāns, kurā būs vietas 3 200 ēdājiem, būs atvērts 24 stundas diennaktī. Tāpat ciematā ir septiņas treniņu vietas, poliklīnika un ciemata klubs.

Parīzes olimpiskā ciemata atklāšana

Francijas prezidents Emanuels Makrons un “Parīze 2024” rīkotāju komitejas prezidents Tonijs Estangē kopā ar olimpiskajiem čempioniem Mariju Žozē Pereku un ...

gallery icon

Ciemata atklāšanā piedalījās arī vairākas Francijas sporta zvaigznes, tostarp 2000. gada olimpisko spēļu čempions boksā Brahims Aslums, džudists Oreljēns Dīss un trīskārtējā olimpiskā čempione vieglatlētikā Marija Žozē Pereka.

"Ciemats ir pirmā vieta, ko apmeklē, un tā paliek atmiņā ikvienam sportistam," teica Aslums, atceroties savu pieredzi olimpiskajās spēlēs.

Olimpiskais ciemats skaitļos:

82 dzīvojamās ēkas

45 000 atslēgas

3 000 dzīvokļi

7 200 istabas

14 250 gultasvietas olimpiskajām spēlēm

9000 gultasvietu paralimpiskajām spēlēm

14 250 segas, naktsskapīši un naktslampas

8 200 ventilatori

5 535 dīvāni

7 600 veļas žāvēšanas plaukti

1 681 plaukti

10 879 krēsli

3 200 sēdvietas galvenajā restorānā

Katru dienu tiek pasniegti 40 000 ēdienu