foto: Evija Trifanova/LETA
Vai Rīgas basketbola jaunais derbijs jau ir dzimis?
Vai "melnie" pret "rozā" kļūs par galveno cīņu Latvijas basketbolā.
Basketbols
2024. gada 19. februāris, 05:21

Vai Rīgas basketbola jaunais derbijs jau ir dzimis?

Māris Siliņš

Jauns.lv

“VEF Rīga” pret “Rīga Zeļļiem”, abu komandu krāsās tērpti līdzjutēji, pilnas tribīnes neitrālā vietā Jelgavā – Užavas kausa izcīņas finālspēle basketbolā dod vaļu fantāzijām un cerībām, ka Latvijas klubu basketbolā dzimst kāda nozīmīga pretstāve, ko drīz varēsim atzīmēt ar sporta vidē populāro vārdu derbijs.

Vai par derbiju var saukt spēli starp komandām ar ļoti dažādiem vēstures ierakstiem, kuras tiekas tikai trešo reizi un kurā par favorītu atzīta komanda savu pretinieku pārspēj ar 25 punktu starpību? Aizliegts nav, formāli to arī var saukt par Rīgas derbiju, šādu notikumu definīcija nav ielikta skaidros rāmjos. Tomēr par derbiju to vēl īsti neuzskata ne abas iesaistītās puses, ne liela daļa līdzjutēju. Vēl jāpagaida. Taču aizmetņi jaunam Rīgas derbijam jau ir manāmi un varbūt vairāk ap laukumu nekā tajā.

“Rīgas Zeļļu” parādīšanās uz basketbola skatuves daudziem ir kā malks svaiga gaisa. Plašas mārketinga aktivitātes par rozā kreklos tērpto komandu lika sadzirdēt katram, kurš kaut nedaudz ielūkojas sporta ziņu notikumos. Dažu mēnešu laikā zeļļi parādīja, ka savs līdzjutējs ir turpat aiz arēnas durvīm un pareizi uzrunāts, gatavs atbalstīt. Latvijas kausa fināls bija kā lakmusa papīrītis, kurā tieši krāsas deva precīzāko atbildi. Rozā tribīnēs bija vairāk nekā melnā, lai gan VEF atbalstītāji bija mazliet skaļāki. Taču pats fakts – dažu mēnešu laikā savākt vērā ņemamu līdzjutēju bāzi, kas jau ir iegādājusies vai kā citādāk ieguvusi kluba atribūtiku, ir panākums. Šajās aktivitātēs zeļļi ir priekā VEF un ļoti iespējams, ka jau neatgriezeniski savākuši daļu no neitrālā Rīgas basketbola skatītāja. Labs priekšnoteikums, lai šādas “50 pret 50” cīņas tribīnēs pāraugtu īstā derbijā.

foto: Evija Trifanova/LETA
“Rīgas Zeļļi” ienākuši Latvijas klubu basketbolā ar rozā krāsām un jau ievērojamu savu atbalstītāju loku, raisot cerības, ka viņu pretstāvē ar vadošo Rīgas komandu VEF varētu nākotnē kļūt par īpašu derbiju.

Vēl viena cīkstēšanās, kuru tikai nosacīti varētu saukt par derbiju, bet tomēr – tā ir cīņa par sponsoriem. Jau pirms sezonas ar izteikumiem apmainījās klubu prezidenti. No VEF puses Gatis Jahovičs izteica cerību, ka jaunais klubs sarunās ar sponsoriem neizvēlēsies dempinga politiku, uz ko zeļļu prezidents Edgars Buļs atbildēja, ka viņiem jau tagad biļešu cenas ir augstākas nekā Latvijas vadošajam klubam. Viena lieta biļetes un privāti sponsori, pavisam kas cits – iespējamais Rīgas pašvaldības atbalsts. Bez vietvaras piešprices Latvijas sportā pašlaik izdzīvot praktiski neiespējami, tādēļ labas attiecības un iespējamu sadarbību vienās durvīs meklē un meklēs abi klubi. Pilsētā runā, ka VEF paveikuši gana nopietnus priekšdarbus, lai tuvākajā nākotnē viņiem būtu pirmā vai pat vienīgā roka. Vai tiešām tā, varēs nojaust vasarā, kad tiks pieņemti pēdējie lēmumi par nākamās sezonas budžetiem un sadarbību ar pašvaldību.

Par derbija aizmetņiem liecina arī pagaidām stiprāko, vefiņa puses, retorika. Piemēram, bijušais VEF prezidents Edgars Jaunups, kurš tāpat joprojām ir pie kluba, tā starp citu izteicās – vienam gadam naudu savākt var jebkurš, bet māksla to izdarīt ir 15 gadus.

Šomēnes zeļļi savas mārketinga aktivitātes un skatītāju ievilināšanu arēnā turpināja ar netradicionālas ēsmas izmešanu – oficiālā spēlē piedalījās cita sporta veida pārstāvis, pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs. Guva divus punktus, tribīnēm veltīja savu lauvas rēcienu. Svarīgākais – tribīnes nebija tukšas un tur esošie šajā brīdī bija kājās! “VEF Rīga” galvenais treneris Jānis Gailītis sarunā “William Hill TV” pārraidē uz to raudzījās pavisam citādāk: “No “Rīgas Zeļļu” perspektīvas, tad tas ir netradicionāls, interesants gājiens. Jautājums kopumā ir par ētiku pret pretinieku, bet nu katram tā ir citādāka – ok. Ja skaties kā līgas vadītājs, tad es atvainojos… Tā nav normāla situācija, tas nerada nekādu labu priekšstatu par līgu”. Pašlaik ir izjūta, ka lielais VEF nelaiž iespēju ieknābt pagaidām mazajiem zeļļiem – pazīme, ka desmitkārtējie Latvijas čempioni jaunajos pretiniekus saredz nopietnu konkurentu ne tikai vienai vai dažām atsevišķām spēlēm.

“Kāda vispār ir derbija definīcija? Manuprāt, par to varam runāt, ja ir ilgtermiņa pretstāve starp divām spēkos līdzvērtīgām komandām. Kā bija Rīgas derbijs starp “Barons” un “ASK Rīga”, vai ir valstisks derbijs starp “VEF Rīga” un “Ventspili”. “Rīgas Zeļļi” spēlē pirmo sezonu, mums ir bijušas tikai dažas spēles. Jā, vienu zaudējam un pret “Užavas” kausa finālu attiecāmies ļoti nopietni, tomēr pašlaik es to neuzskatu par derbiju. Kāpēc tad par derbiju nesauc mūsu spēles pret “Latvijas Universitāti”, kurām ir daudz lielāka vēsture? Vai jaunam derbijam kādi priekšnoteikumi? Tas vairs nav atkarīgs no mums, bet gan pretinieku ilgtspējības,” sarunā ar Jauns.lv sprieda “VEF Rīga” kluba prezidents Gatis Jahovičs, norādot, ka līdz tādai īstai pretstāvei abas komandas vēl nav nonākušas ne sportiskajā līmenī, ne vēsturiski.

Tādēļ “VEF Rīga” un Rīgas Zeļļu” savstarpējām cīņām vēl nelietosim apzīmēju derbijs, taču šos rezultātus noteikti atstāsim kaut kur pierakstu augšpusē. Visas pazīmes liecina, ka starp abām komandām un līdzjutējiem veidojas pretstāve, kuru kādreiz varēsim saukt par Rīgas derbiju. Lietu, kura kādu laiku tik ļoti pietrūkst pašmāju klubu basketbola pelēkajā ikdienā. Un tad varēsim rakstīt, ka pašā pirmajā šo komandu savstarpējā spēlē uzvaru izcīnīja tobrīd tikai dažus mēnešus vecie zeļļi. Užavas kausa finālā liela intriga gan nesanāca – ar teju trīs reizes lielākām finansiālām iespējām atbilstošu sastāva komplektāciju cits iznākums būtu milzīgs pārsteigums. Augstākas klases leģionāri, no kuriem vērtīgākais savā dzimšanas dienā ar 25 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām bija četru NBA spēļu rūdījumu guvušais Gregs Vitingtons, kurš ļāva “VEF Rīga” pārliecinoši apliecināt savu statusu Latvijas klubu basketbolā. Pirmie! Panākums tika atzīmēts pēc visiem uzvarētāju kanoniem – ar kopbildēm, konfeti lietu, šampanieti un cigāru pīpēšanu ģērbtuvē.