foto: USA TODAY Sports via Reuters Con
VIDEO: sieviešu basketbola supertalants iespaidīgā veidā labo NCAA rezultativitātes rekordu
Keitlina Klārka jau 22 gadu vecumā uzskatāma par vienu no sieviešu basketbola spilgtākajām zvaigznēm.
Basketbols
2024. gada 16. februāris, 13:15

VIDEO: sieviešu basketbola supertalants iespaidīgā veidā labo NCAA rezultativitātes rekordu

Jauns.lv

Pēdējos gados augstākā līmeņa sieviešu basketbols arvien vairāk līdzinās vīriešu spēlētajam Ziemeļamerikā – daudz spēles viens pret vienu, tāli trīspunktu metieni pēc dribla un pat daži bumbas triecieni grozā no augšas. Tomēr uz šī fona īpaši izceļas Keitlīna Klārka.

Aizvadītajā naktī Aiovas Universitātes “Hawkeyes” līdere Keitlīna Klārka, gūstot 49 punktus, sasniedza nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) rezultativitātes rekordu, pārspējot Kelsijas Plamas (no 2013. līdz 2017. gadam pārstāvēja Vašingtonas Universitāti) iespētos 3527 punktus. Klārkai, lai apsteigtu Plamu bijā jāgūst astoņi punkti, ko viņa lieliski zināja un īpaši iespaidīgā veidā arī iemeta rekorda grozu, kad mačā bija nospēlētas vien divas minūtes un 15 sekundes, bet pirmajā ceturtdaļā, iemetot 22 punktus, bija rezultatīvāka nekā pretinieku komanda.

Zīmīgi, ka arī Plamai savulaik tika paredzēta īpaši spoža nākotne, tomēr viņa pagaidām nav kļuvusi par pašu spilgtāko zvaigzni sieviešu basketbolā, lai gan var lepoties ar Tokijas olimpisko spēļu zeltu 3x3 basketbolā un pēdējo divu sezonu sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) čempiontituliem.

Ar 106:89 uzvarētajā spēlē pret Mičiganas Universitāti Klārka pamanījās sasniegt jaunu universitātes rekordu gūtajos punktos un atdot arī 13 rezultatīvas piespēles. Viņa 12. reizi karjerā guva vairāk par 40 punktiem. Tāpat Klārka sava NCAA karjerā jau sasniegusi 15 “triple-double” (šajā rādītājā atpaliekot vien no Sabrinas Jonesku - 26) un kopumā karjeras laikā vidēji guvusi 28,2 punktus, kas arī ir ļoti tuvu dāmu visu laiku rekordam.

Viņa 125 aizvadītajās NCAA spēlēs 53 reizes guvusi vairāk par 30 punktiem, kas ir lielākais skaits pirmās divīzijas sacensībās pēdējo 25 gadu laikā. Pašlaik Klārka ir apstājusies pie 3569 punktiem un tikai par 98 punktiem atpaliek no NCAA rekorda vīriešiem, ko pagājušā gada septiņdesmito gadu beigās sasniedza Pīts Maravičs.

Klārkas spēles stils tiek regulāri salīdzināts ar NBA zvaignznes Stefena Karija spēlēto, tomēr 183 centimetru garā aizsardze biežāk uzbrukumus noslēdz soda laukumā un krietni vairāk apgādā ar piespēlēm arī savas partneres. Pati viņa apgalvo, ka dažādus spēles elementus apguvusi no Maraviča, Lebrona Džeimsa, Kevina Duranta un savulaik izcilās punktu guvējas Majas Mūras. Viņas raksturs un pārliecība par savām spējām nereti tiek salīdzināts ar pēdējo desmitgažu sieviešu basketbola spilgtāko punktu guvēju Daienu Taurasi.

22 gadus vecā Klārka aizvada savu pēdējo sezonu augstskolā un likumsakarīgi, ka viņai tiek paredzēta pirmā vieta šī gada WNBA draftā. Brīdī, kad Detroitas “Pistons” basketbolisti šosezon sasniedza vēsturisko zaudējumu rekordu pēc kārtas (28 neveiksmes) nereti tika jokots, ka komanda apzināti zaudē spēles, lai būtu labākas izredzes drafta loterijā uz Klārkas iegūšanu.