foto: AFP/Scanpix
VIDEO: solidarizējas ar Ukrainu vai nesportiska rīcība? Ostapenko atkal sašūpojusi tenisa sabiedrību
Aļona Ostapenko šosezon zaudē tikai vienai sāncensei - Viktorijai Azarenkai.
Citi sporta veidi
2024. gada 15. februāris, 15:53

VIDEO: solidarizējas ar Ukrainu vai nesportiska rīcība? Ostapenko atkal sašūpojusi tenisa sabiedrību

Jauns.lv

Latvijas tenisa spīdeklis Aļona Ostapenko lieliski iesākusi jauno sezonu. Viņa paguvusi jau izcīnīt divus vienspēļu titulus, turklāt 17 aizvadītajās spēlēs piedzīvoti vien trīs zaudējumi. Zīmīgi, ka visas trīs neveiksmes pret vienu un to pašu pretinieci – baltkrievu veterāni – 35 gadus veco Viktoriju Azarenku, ar kuru pēdējais duelis tiek ļoti plaši apspriests tenisa sabiedrībā.

14. februāra vakarā Ostapenko teju bez variantiem ar 0:6, 3:6 Dohas turnīra trešajā kārtā piekāpās Azarenkai. Tieši abu tenisistu pēdējā spēle izraisīja ļoti plašu rezonansi tenisa sabiedrībā, jo Latvijas pārstāve pēc bezierunu sakāves nevēlējās paspiest roku savai pretiniecei. Tuvojoties tīklam, Ostapenko savas sāncenses virzienā sniedza raketi (šāda atsveicināšanās bija izplatīta Covid-19 pandēmijas laikā), ko baltkrieviete apzināti ignorēja. Vēlāk Aļonai nebija problēmu sniegt roku mača tiesnesim, liekot noprast, ka rīcības motīvi diez vai meklējami pēkšņā saslimšanā.

Šī Ostapenko izdarība tika plaši apspriesta sociālajos tīklos un dažādu tenisa apskatnieku vidū. Vairums tenisa sekotāju asi kritizēja Latvijas sportistes rīcību. Populārākais viedoklis par Aļonas rīcību bija, ka tenisiste nav spējusi pieņemt neveiksmi jau trešo reizi pēc kārtas pret vienu un to pašu sāncensi. Spēles laikā Latvijas sportiste mēģinājusi dažādā veidā lauzt scīņas gaitu, tostarp izmantojot medicīnisko pārtraukumu. Noprotams, ka jau spēles laikā, abu tenisistu starpā bija gana saspīlētas attiecības, jo pēc cīņas Azarenka, skatoties uz pretinieci, piesita ar pirkstu uz saviem deniņiem, izrādot nepatiku kortā pieredzētajam.

foto: REUTERS/SCANPIX
Viktorija Azarenka nav īsti apmierināta ar Aļonas Ostapenko rīcību.

Sociālajos tīklos gan netrūkst arī Aļonas aizstāvju, kas norāda, ka sportistei ir Ukrainas saknes un arī dubultspēles viņa pēdējā laikā startē vienā pārī ar ukrainieti Ludmilu Kičenoku. Pēc daudzu domām, Ostapenko šādā veidā izrādot attieksmi pret agresorvalsts pārstāvi un solidarizējas ar ukrainietēm, kuras Krievijas un Baltkrievija sportistēm pēc mačiem nepaspiež roku.

Ja Aļona ar savu rīcību tiešām vēlējās izrādīt attieksmi pret baltkrievieti, tad rodas jautājums, kāpēc divos iepriekšējos šīs sezonas mačos Latvijas sportiste pēc cīņas paspieda roku kādreizējai ranga līderei Azarenkai.

Tāpat citi Ostapenko aizstāvji norādījuši uz Saeimas tikko pieņemtajām izmaiņām Sporta likumā, kurā Latvijas izlasēm aizliegts sacensties ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem. Dohas turnīrā Aļona, protams, startēja kā individuāla sportiste, uz kuru šāds aizliegums neattiecas. Līdz ar to maz ticams, ka viņas rīcībai bijuši šādi motīvi, lai gan Ostapenko regulāri pārstāv arī Latvijas tenisa izlasi Bilijas Džīnas Kingas kausa sacensībās.

Pati Ostapenko pagaidām nav komentējusi savas skandalozās rīcības motīvus.  

Ostapenko WTA rangā pašlaik ieņem 11. pozīciju, bet nākamnedēļ, visticamāk, atgriezīsies ranga pirmajā desmitniekā. Savukārt Azarenka pašlaik ieņem 31. vietu ar labām iespējām rangā pakāpties.