foto: Ieva Čīka/LETA
Sporta organizācijas pie finansējuma varētu tikt līdz februāra beigām
Skrejceļš.
Citi sporta veidi
2024. gada 13. februāris, 17:54

Sporta organizācijas pie finansējuma varētu tikt līdz februāra beigām

Jauns.lv/LETA

Valsts budžeta finansējumu sporta organizācijām varētu izmaksāt līdz 29. februārim, šādu prognozi parlamentā izteica Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktora pienākumu izpildītājs Juris Zīvarts.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēdē otrdien IZM ziņoja par piešķirto finansējumu sporta federāciju pamatdarbībai pēc jaunā finansēšanas modeļa.

Zīvarts atklāja, ka liela daļa federāciju finansējuma pieprasījumu iesniegušas pēdējā dienā, 22. janvārī. Tas liedzis laicīgāk veikt izvērtējumu. Nākotnē federācijām pieprasījums varētu būt jāiesniedz līdz 10. janvārim, un tas varētu palīdzēt raitākam izvērtējumam, cer IZM. Līdz 9. februārim IZM izvērtējusi visu saņemto sporta federāciju pieteikumus atbilstoši kritērijiem - kopumā 90. 

Atbilstoši IZM prezentētajam sarakstam ar 15 prioritārajām sporta federācijām, lielāko finansējumu saņems Latvijas Futbola federācija un Latvijas Vieglatlētikas savienība - attiecīgi 428 082 eiro un 417 548 eiro. Trīs federācijas pieprasījumu nav iesniegušas un finansējums netiks piešķirts. Ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka finansējums sporta federācijām kopumā nav būtiski samazinājies. Lielāku samazinājumu varētu izjust federācijas, kuras izkritušas no prioritāro sporta federāciju saraksta. 

Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis jauno finansēšanas modeli raksturoja kā skaidru un pārredzamu, taču datiem, kurus iesniegušas federācijas, viņa ieskatā, jābūt pieejamiem visiem. Viņš arī uzskata, ka prezentētā datu tabula būtu daudz uzskatāmāka, ja būtu norādīts arī finansējums sporta skolām. "Tur mēs precīzi redzētu arī pa sporta veidiem, cik ir katrai federācijai," pārliecināts Fogelis.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks atzinīgi novērtēja IZM piedāvātās sociālās garantijas sportistiem, vienlaikus paužot vēlmi iepazīties ar "vismaz pirmšķietamiem aprēķiniem, kā šie pabalsti izpaudīsies federācijām un atlētiem". Īpaši viņu interesēja aprēķini attiecībā uz ziemas sportistiem, jo, pieņemot šādu lēmumu, esošā sistēma, pēc Lejnieka sacītā, esot apstājusies. IZM pārstāvji apstiprināja, ka ir plānota tikšanās, lai viestu skaidrību, kā tiks pabeigta ziemas sezona un ar kādiem aprēķiniem tiks iesākta vasaras sezona, taču neizskanēja, kad tā varētu notikt.

Jau ziņots, ka Latvijas Nacionālā sporta padome (LNSP) pagājušajā nedēļā apstiprināja 2024. gada valsts budžeta finansējuma vairāk nekā 51 miljona eiro apmērā sportam sadalījumu. 

Kopējā dotācija sporta federācijām šogad ir 6,67 miljoni eiro, no kuriem sporta federāciju pamatdarbībai ir atvēlēti 3,22 miljoni eiro, bet 15 prioritārajām federācijām - vēl 2,24 miljoni eiro. Valsts budžeta dotācija Latvijas Olimpiskajai vienībai (LOV) būs vairāk nekā septiņi miljoni eiro, LOK - 1,37 miljoni eiro, Latvijas Paralimpiskajai komitejai (LPK) - gandrīz 1 miljons eiro, savukārt LSFP - 189 508 eiro (2023. gada atlikums - 164 683 eiro).

Komandu sporta spēļu nacionālo izlašu finansējums šogad būs 1,6 miljoni eiro, savukārt augstas klases sportistu sagatavošanas centru darbības nodrošināšanai šogad atvēlēti 350 000 eiro. Valsts dotācija prioritāru starptautisku sporta pasākumu organizēšanai Latvijā šogad būs 342 849 eiro.