foto: IMAGO/MN Press Photo
VIDEO: pret Latviju izšķirošo metienu netrāpīja, bet tagad iedzinis izmisumā izcilāko basketbola treneri
Žeļko Obradoviča viena no "firmas zīmēm" ir emocionalitāte. Nereti spēļu komentātāji skaita laiku, cik minūtēs treneris kļūs pilnīgi sarkans. Ierasti daudz nevajag!
Basketbols
2024. gada 9. februāris, 12:57

VIDEO: pret Latviju izšķirošo metienu netrāpīja, bet tagad iedzinis izmisumā izcilāko basketbola treneri

Jauns.lv

ULEB Eirolīgas 26. kārta basketbola līdzjutējiem uz ilgu laiku paliks spilgtā atmiņā, jo pirmo reizi vēsturē šādas raudzes basketbols notika Rīgā, kur dramatiskā spēlē Stambulas “Anadolu Efes” pārspēja seškārtējos sacensību uzvarētājus Telavivas “Maccabi”, tomēr spraigi notikumi norisinājās arī citos mačos.

Pirmajā ULEB Eirolīgas spēlē Rīgā cīnās Stambulas "Anadolu Efes" pret Telavivas "Maccabi"

Turcijas basketbola klubs Stambulas "Anadolu Efes" ceturtdien izcīnīja uzvaru vēsturē pirmajā ULEB Eirolīgas mačā Rīgā, ar rezultātu 105:91 (29:27, 21:24, ...

gallery icon

Vienā no tiem pašreizējie čempioni un turnīra līdervienība Madrides “Real” viesos mazliet negaidīti piekāpās otro elpu atguvušai Milānas “Emporio Armani Exchange”, tomēr spraigākie notikumi norisinājās Belgradā, kur visu laiku titulētākā Eirolīgas trenera Žeļko Obradoviča vadītā “Partizan” pārsteidzoši piekāpās Minhenes “Bayern”, kam nevarēja palīdzēt divi ļoti svarīgi spēlētāji – Devins Bukers, Leandro Bolmaro.

Eirolīgā (vairāk par sacensībām un Rīgā notikušo vari uzzināt šeit:) pulcētas 18 no Eiropas vadošajām basketbola komandām, un vienā spēlē katra var uzvarēt katru, tomēr belgradiešu neveiksme savā laukumā, ļoti nokaitētā un trokšņainā atmosfērā, lielāko daļu spēles laika esot vadībā, uzskatāma par negaidītu.

49 sekundes līdz mača beigām mājiniekiem bija četru punktu pārsvars. Vēl pirms bavāriešu pēdējā uzbrukuma “Partizan” bija divu punktu vadība, bet tad Silvains Fransisko izrēķinājās ar kādreizējo nacionālās basketbola asociācijas centra spēlētāju Frenku Kaminski (ticis draftēts un četras no astoņām sezonām pavadīja Dāvja Bertāna jaunajā klubā Šarlotas “Hornets”) un trāpīja tālmetienu 1,1 sekundi līdz pamatlaika beigām, izšķirot mača uzvarētāju – 79:78 – panākums Vācijas komandai.

Silvains Fransisko, šķiet, kaut kur dzirdēts vārds!? Kā nu ne! Tieši viņa neveiksme aiz tālmetiena līnijas Pasaules kausa grupu turnīra otrajā mačā ļāva Latvijas basketbola izlasei noturēt divu punktu pārsvaru pret olimpiskajiem vicečempioniem Franciju un iekļūt pasaules 16 labāko izlašu skaitā.

Pēc spēles izmisumu nespēja slēpt arī leģendārais treneris Žeļko Obradovičs, kurš ir deviņkārtējais Eirolīgas čempions (nevienam citam trenerim nav vairāk par četriem panākumiem, četri ir arī Aleksandram Gomeļskim, kurš trīs no tiem izcīnījis ar Rīgas ASK). Serbu treneris sarunā ar vietēju mediju “Mozzart Sport” atklāja, ka viņa vienība ir pamatīgā krīzē: "Viss bija mūsu rokās, bija jāizcīna droša uzvara. Līdzīgi bija arī pret Boloņas komandu (red. - Lukas Banki vadīto “Virtus”, kuru pārstāv Rihards Lomažs). Spēli zaudējām savu kļūdu dēļ, tāpat kā Boloņā. Nedrīkst šādi zaudēt spēli, šādā veidā pakrist. Ja spēlētāji būtu bijuši stresā, mēs nebūtu bijuši vadībā gandrīz visu spēli. Kad zaudē piecas spēles pēc kārtas, tad tā noteikti ir krīze, par to nav šaubu. Izņemot spēli Splitā, visās pārējās spēlēs mēs bijām tuvu uzvarai Ir brīži, kad es domāju: "Kas tālāk? Ko es darītu? Ko vēl es varētu darīt, lai uzlabotu spēlētāju morāli?". Mēs strādājām, runājām, atkārtojām, strādājām stundām ilgi... Galu galā viss ir atkarīgs no mana darba, - piebilda leģendārais treneris. "Es droši vien visu nakti uzdodu sev jautājumus - kas tālāk? Ir skaidrs, ka dažas lietas nav labas, un es nopietni par to padomāšu. Tā kā tas, ko es daru, acīmredzot nav pietiekami labi. Sēdēšu kopā ar cilvēkiem no treneru štāba, lai mēs redzētu, kas jādara, lai situāciju uzlabotu. Vienmēr esmu teicis, ka bumbai pirmajā minūtē ir tāda pati nozīme kā pēdējā minūtē... Šī ir sestā spēle, ko esam zaudējuši tādā pašā veidā. Vai mēs analizējām, runājam, strādājam? Mēs to darījām."

Tāpat Obradovičam tika jautāts, kāpēc pie divu punktu pārsvara tika ļauts Fransisko izmest tālmetienu, kāpēc spēlētājiem netika prasīts pārkāpt noteikumus, uz ko treneris bija ļoti nikns: "No kurienes jūs zināt, ka es neprasīju?" viņš vērsās pie žurnālista. "Paskatieties video. Es kliedzu Kevinam [Panteram] un teicu viņam: "Piezīmi, piezīmi, piezīmi. Ko es varu darīt? Mēs to nedarījām. Līdzīgā veidā mēs zaudējām arī Boloņā. Lai šī sakāve ir uz manis. Dažiem [spēlētājiem], acīmredzot, pat šāda atmosfēra, ko rada līdzjutēji, nav pietiekama. Es vienmēr uzņemšos atbildību."

foto: IMAGO/MN Press Photo
Silvains Fransisko pret "Partizan" aizvadīja lielisku spēli un nodrošināja "Bayern" uzvaru.

Arī spēles gaitā Fransisko sagādāja lielākās galvassāpes Obradovičam, gūstot 20 punktus. Savukārt mājiniekiem 22 punktus iemeta Belgradas vienības kapteinis Panters.