foto: REUTERS/SCANPIX
Pret arābu naudu sportā un cilvēktiesību pārkāpumiem. Tenisa leģendas Navratilova un Everta dziļi aizvainojušas Saūda Arābijas vēstnieci
Tenisa leģendas Krisa Everta un Martina Navratilova ir divas no visu laiku izcilākajām šī sporta veida pārstāvēm.
Sporta zvaigznes
2024. gada 1. februāris, 13:10

Pret arābu naudu sportā un cilvēktiesību pārkāpumiem. Tenisa leģendas Navratilova un Everta dziļi aizvainojušas Saūda Arābijas vēstnieci

Jauns.lv

Saūda Arābijas vēstniece ASV princese Rēma bint Bandara al Saūda atklājusi, ka viņu dziļi aizvainojis divu tenisa leģendu Krisas Evertas un Martinas Navratilovas paustais viedoklis laikrakstam “Washington Post”, kurā kritizējušas Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) vēlmi sezonas finālsacensības rīkot šajā Persijas līča valstī.

Abas 18 reizes “Grand Slam” turnīros uzvarējušās sportistes savā viedoklī kritizē WTA vēlmi pasmelties naudu no bagātajiem Saūda Arābijas krājumiem un saskata vēlmi šīs valsts kronim padižoties ar sieviešu sacensībām, kamēr dzimumu vienlīdzība ir tālu no Rietumu pasaules standartiem.

Everta un Navratilova publikācijā “Washington Post” kā argumentus kritikai minēja "dzimumu nevienlīdzību, kas joprojām ir dziļi iesakņojusies Saūda Arābijas tiesību aktos", un citas cilvēktiesību problēmas, tostarp LGBTQ+ cilvēku kriminalizēšanu. Kā zināms, Martina Navratilova ir viena no pirmajā pasaules sportistēm, kura publiski atklāja savu homoseksualitāti.

foto: AFP/Scanpix
Princese Rēma bint Bandara al Saūda ir pirmā Saūda Arābijas sieviete vēstnieka amatā ASV.

Saūda Arābijas vēstniece ASV Rēma bint Bandara al Saūda sociālajos tīklos komentēja, ka šis raksts viņu "dziļi aizvainojis" un ka tajā nav ņemts vērā nesenais progress sieviešu jomā Saūda Arābijā. Navratilova un Everta, pēc vēstnieces domām, ir pagriezušas muguru sievietēm, kuras viņas iedvesmoja, un tas ir neapmierinoši.

Kopš 2017. gada, kad par Saūda Arābijas kroņprinci kļuva Mohammeds bin Salmans, valstī ir atcelti aizliegumi sievietēm vadīt transportlīdzekļus, kā arī mainīti noteikumi par dzimumu segregāciju sabiedriskās vietās un abaju valkāšanu. Savā atbildē princese Rēma vēsta, ka sievietēm pieder vairāk nekā 300 000 uzņēmumu un aptuveni 25% mazo un vidējo jauno uzņēmumu", kas, viņasprāt, ir salīdzināms ar skaitļiem ASV.

Sievietes Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā dienu pēc lielā lēmuma

Sievietes Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā dienu pēc lielā lēmuma

gallery icon

Sports ir prinča Mohammeda ekonomiskās un sociālās reformas programmas "Vīzija 2030" galvenā sastāvdaļa. Daudzi uzskata, ka šī iniciatīva ir kā mēģinājums novērst uzmanību no cilvēktiesību pārkāpumiem, ka princese Rēma kategoriski noliedz.

"Runa nav par jums. Runa ir par mums," viņa rakstīja atbildē. Runa ir par Saūda Arābijas centieniem rīkot labākās sporta sacensības. Pagājušajā gadā karaļvalstī notika pirmais ATP tūres turnīrs – “Next Gen ATP Finals” turnīrs Džidā, kā arī paraugspēles starp Novāku Džokoviču un Karlosu Alkarasu, kā arī Arinu Sabaļenku  un Onsu Žabēru. Tas bija veiksmīgs pasākums, jo tajā pulcējās pasaules labākie spēlētāji. Janvāra sākumā par Saūda Arābijas Tenisa federācijas vēstnieku tika iecelts Rafaels Nadals, 22 vīriešu “Grand Slam” turnīru uzvarētājs.

Pasaulē lielākā naftas eksportētāja ir iztērējusi arī milzīgas summas, lai piesaistītu futbola zvaigznes. Tai 2034. gadā ir paredzēts rīkot Pasaules kausa finālturnīru. Tajā jau notiek Pirmās formulas posms, viņiem ir izdevies savām sacensībām piesaistīt pasaules labākos golfa spēlētājus un daži no pasaules lielākajiem boksa mačiem ir notikuši un vēl notiks šajā valstī.  Viens no tiem nākamajā mēnesī gaidāms Rijādā, kad pirmo reizi 25 gadu laikā tiks apvienotas smagsvaru pasaules čempionu jostas. Ringā sacentīsies brits Taisons Fjūrijs un ukrainis Oleksandrs Usiks.