Citi sporta veidi
2024. gada 21. janvāris, 18:07

"Nevar būt, ka viņam ir tikai 17!" Šautriņu mešanas brīnumbērns izcīna pirmo "Masters" titulu, pieveicot trīskārtējo pasaules čempionu — pirms tam sajūsmina ar neticamu sasniegumu

Jauns.lv

Britu šautriņu mešanas brīnumbērns Lūks Litlers atkal liek par sevi runāt ar uzvaru Bahreinas “Masters” turnīrā, finālā ar 8-5 pārspējot trīskārtējo pasaules čempionu Maiklu van Gervenu.

Litlers, kurš tieši šodien, 21. janvārī, svin 17 gadu jubileju, šajā turnīrā ne vien svinēja pārliecinošu uzvaru, bet ceturtdaļfinālā pret Neitanu Aspinālu (6-3) spēja sasniegt šautriņu metēju “svēto Grālu” — noslēgt partiju ar deviņām šautriņām. Viņš kļuvis par visjaunāko spēlētāju, kuram šāds panākums izdevies televīzijā translētajās sacensībās, un kļuvis par otro pēc visu laiku labākā šautriņu metēja, 16 reižu pasaules čempiona Fila Teilora, kuram tas izdevies kopš 2013. gada notiekošajā “Pasaules sērijā”.

Jāpiebilst, ka pusfinālā Litlers sakāva 2021. gada pasaules čempionu Gervinu Praisu (7-3). Tādējādi ceļā uz uzvaru viņš pārliecinoši pārspēja trīs no pašreizējiem pasaules ranga pirmā piecinieka iemītniekiem.

Litlers ir visu laiku jaunākais šautriņu metējs, kurš iekļauts astoņu elites spēlētāju Premjerlīgā, kas sāksies 1. februārī.

3. janvārī Litlers sensacionāli savā debijas sezonā nokļuva līdz pasaules čempionāta finālam, kur piekāpās pasaules ranga līderim Lūkam Hamfrīzam. Bahreinā Litleram neizdevās tikties ar Hamfrīzu, jo viņš ceturtdaļfinālā zaudēja Praisam, pārtraucot savu 20 uzvaru sēriju.

Ar iekļūšanu pasaules čempionāta finālā 16 gadu un 347 dienu vecumā Litlers pārspēja Kērka Šeperda sasniegumu, kurš 2008. gadā iekļuva pasaules čempionāta finālā 21 gada un 88 dienu vecumā, un viņam vēl ir daudz laika, lai pārspētu van Gervena rekordu — 24 gadu vecumā kļūt par čempionu. Vai viņam izdosies šo sasniegumu pārspēt, rādīs laiks.

Vismaz mediju ievērību un skatītāju sirdis Litlers ir ieguvis — viņa finālu pret Hamfrīzu “Sky Sports” kanālā noskatījās rekordskaits, kāds fiksēts nefutbola sacensībās — 4,8 miljoni skatītāju, pārspējot iepriekšējo rekordu 2,32 miljonus Litlera pusfināla spēlē un pārliecinoši pārspējot 2015. gada finālu, kad gigantu, divkārtējā pasaules čempiona Garija Andersona un leģendārā Fila Teilora spēkošanos noskatījās 1,65 miljoni līdzjutēju.

Litlera sensacionālais sniegums un ne tik bērnišķīgais izskats jau izraisījis jautrību soctīklos, daudziem apšaubot, ka viņam šodien aprit tikai 17 gadi.