Vai Elvis Merzļikins spēs pagarināt Ovečkina rekordilgo “sauso” sēriju un palīdzēs nosargāt Veina Grecka slavenāko rekordu?
Aleksandrs Ovečkins un Veins Greckis (foto: Scanpix / AP)
Hokejs
2023. gada 21. decembris, 17:24

Vai Elvis Merzļikins spēs pagarināt Ovečkina rekordilgo “sauso” sēriju un palīdzēs nosargāt Veina Grecka slavenāko rekordu?

Jauns.lv

Šonakt pilnīgi iespējams, ka latviešu vārtsargs Elvis Merzļikins stāsies Kolumbusas “Blue Jackets” vārtos pret Vašingtonas “Capitals”. It kā parasta Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēle, taču zemteksts ir daudz būtiskāks —viesu kapteinis Aleksandrs Ovečkins cenšas pārspēt rekordu, kas līdz šim šķitis mūžīgs.

Par "The Great One" iesauktais kanādiešu hokeja leģenda Veins Greckis noslēdza profesionālo karjeru 1999. gada 18. aprīlī 38 gadu vecumā, taču daudzi viņa rekordi joprojām ir nepārspēti, tostarp visslavenākais - 894 regulārajās sezonās gūtie vārti. Vairākus gadus šķita, ka triecientempā vārtus gūstošais Ovečkins viņu panāks, taču šosezon gadi - viņam ir tikpat, cik Greckim karjeras beigās - šo superzvaigzni ir panākuši: slavenais krievs negūst vārtus jau 14 spēles pēc kārtas, paliekot tukšā arī trešdienas uzvarā pret “Islanders”.

Pirms šīs sezonas sākuma Ovečkins no Grecka atpalika par 72 vārtiem, un speciālisti lēsa, ka, saglabājot līdzšinējo sensacionālo tempu - gluži kā Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) to iespēj Lebrons Džeimss, kuram 30. decembrī paliks 39 - viņš šķietami nepārspējamo Grecka rekordu labotu jau nākamajā sezonā. Šī sezona sākās nedaudz pieticīgākā tempā, taču nekas neliecināja, ka viņš pārspēs 2017. gada antirekordu, kad palika tukšā 10 spēles pēc kārtas. Tiesa, milzīga loma Ovečkina pašreizējās neveiksmēs ir kopš 3. novembra nespēlējošā zviedra Niklasa Bekstrēma nopietnai traumai, kas, visticamāk, vairs neļaus viņam iziet laukumā šajā sezonā. 36 gadus vecais Bekstrēms ir ne tikai Ovečkina tuvs draugs, viņi spēlē kopā kopš 2007. gada, un zviedrs ir kluba rekordists piespēļu ziņā.

Par spīti tam, Ovečkina vieta hokeja izcilnieku saimē ir sen nodrošināta, viņš ir otrais labākais snaiperis NHL vēsturē, 2022. gada 24. decembrī apsteidzot Grecka bērnības elka, leģendārā Gordija Hova 801 gūto vārtu sasniegumu. Viņam pieder arī vairāki citi rekordi, tostarp visvairāk vārtu vairākumā, visvairāk vārtu viesos, visvairāk vārtu pagarinājumā, visvairāk vārtu vienā komandā. 8. decembrī viņš kļuva par 16. spēlētāju NHL vēsturē, kurš nopelnījis 1500 punktus karjerā.

Tiesa, visiespaidīgākais Veina Grecka regulāro sezonu punktu skaita (2857) rekords ir pilnīgā drošībā. Tuvākais sekotājs, 51 gada vecumā vēl joprojām dzimtenē spēlējošais čehs Jaromirs Jāgrs iespējis “tikai” 1921!

Elvis Merzļikins un viņa tetovējumi

Latvijas hokeja izlases vārtsargs saposies ceļā uz 2017. gada pasaules čempionātu.

gallery icon

Elvis Merzļikins dzīvē un uz ledus

gallery icon

Elvis Merzļikins un viņa ģimene

Elvis Merzļikins un viņa ģimene

gallery icon