foto: Benny Sieu-USA TODAY Sports/Sipa USA/ Vida Press
VIDEO: ar bumbas zagšanu, brāli kā miesassargu un ģenerālmenedžera savainošanu. Adetokunbo karjeras rekordspēlē netrūkst dīvainību
Brālis Tanasis un. viens no komandas treneriem cenšas nomierināt iekarsušo Janni Adetokunbo.
Basketbols
2023. gada 14. decembris, 10:43

VIDEO: ar bumbas zagšanu, brāli kā miesassargu un ģenerālmenedžera savainošanu. Adetokunbo karjeras rekordspēlē netrūkst dīvainību

Jauns.lv

Jannis Adetokunbo trešdien Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) mačā, gūstot 64 punktus un aizvadot rezultatīvāko spēli karjerā, palīdzēja Milvoki "Bucks" tikt pie uzvaras un sasniedza jaunu kluba rekordu gūtajos punktos vienā spēlē.

"Bucks" savā laukumā ar rezultātu 140:126 (36:33, 34:30, 31:31, 39:32) pārspēja Indiānas "Pacers".

Adetokunbo 64 punktiem pievienoja arī 14 atlēkušās bumbas un trīs rezultatīvas piespēles. Viņš par deviņiem punktiem.laboja iepriekšējo rekordu, kuru sasniedza šī gada janvārī. 64 punkti ir arī jauns "Bucks" organizācijas rekords spēlētājam vienā mačā gūtajos punktos.

Tikmēr "Pacers" vienībā 22 punktus guva Mailss Tērners un Tairīss Halibērtons.

Mačā netrūka arī visai skandalozu epizožu, jo pavisam tuvu no pamatīgas diskvalifikācijas palika Jaņņa brālis Tanasis, kurš tikai ar komandas personāla pūlēm tika noturēts laukuma malā, lai nedotos aizstāvēt "Bucks" līderi, pret kuru rupji nospēlēja Ārons Nesmits.

Mazliet traģikomiska situācija notika jau pēc finālsvilpes, kad Adetokunbo vēlējās par piemiņu paņemt spēles bumbu. Tomēr tā jau bija "nejauši nonākusi" viesu komandas ģērbtuvē.

Uzreiz pēc finālsvilpes viens no "Pacers" treneriem bumbu ātri pievāca un aiznesa prom, lai grieķu basketbolists netiktu pie kārotā suvenīra. Pēc spēles Jannis par situāciju skaidrojās ar Indiānas komandas personālu un komandas līderi Halibērtonu, kuri izrādīja neziņu par notikušo. Adetokunbo vēlāk aizskrēja uz "Pacers" ģērbtuvi, lai atgūtu mača bumbu.

Pēcspēles preses konferencē Jannis pastāstīja, ka vēlējies tikt pie suvenīra, ko iedot mammai, un bumbu dabūjis, bet pēc izjūtām tā neesot spēles bumba, ko atguva no "Pacers" komandas, bet gan pavisam jauna bumba. Tā nu Adetokunbo, pēc paša domām, neesot izdevies tikt pie savas karjeras rekordspēles bumbas, kā arī viņa rīcībā nav bumbas no 2021. gada 6. finālspēles, kurā "Bucks" nodrošināja čempiontitulu.

Tikmēr "Pacers" treneris Riks Kārlails norādīja, ka notikušais bija nelaimīga nesaprašanās, jo bumba tikusi paņemta, lai to iedotu Kongo Demokrātiskās Republikas basketbolistam Oskaram Čībvem, kurš aizvadītajā mačā guva savas karjeras pirmos  NBA punktus, bet par Adetkunbo un "Bucks" rekordu viņi neesot aizdomājušies. Tāpat treneris pastāstīja, ka vairāki "Bucks" basketbolisti pēc spēles devās uz "Pacers" ģērbtuvēm, lai atgūtu bumbu. Tur sākās asumi, kuru laikā ar elkoni pa ribām esot dabūjis arī Indiānas komandas ģenerālmenedžeris Čads Būkenans. Viņam konstatēts ribu sasitums, bet, vai nav gūti nopietnāki savainojumi, tiks noteikts padziļinātās pārbaudēs.

Interesanti, ka abas komandas jau 1. janvārī atkal spēkosies savā starpā Indiānā. Šim mačam varētu būt gaidāma visai emocionāla pieskaņa.

Citā spēlē Losandželosas "Lakers", viesos svinot uzvaru ar 122:119 (34:26, 29:24, 29:24, 30:45), sagādāja Sanantonio "Spurs" 18. zaudējumu pēc kārtas.

Losandželosas komandas uzvaru sekmēja Entonijs Deiviss, kurš izcēlās ar 37 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām, kamēr vēl 17 un 15 punktus pievienoja attiecīgi Taurīns Prinss un Ostins Rīvss, kura kontā arī astoņas rezultatīvas piespēles.

"Spurs" no kārtēja zaudējuma neglāba Viktora Vembanjamas 30 punkti un 13 atlēkušās bumbas un Keldons Džonsons, kurš sakrāja 28 punktus un astoņas rezultatīvas piespēles. 

18 zaudējumi pēc kārtas ir Sanantonio kluba antirekords.

Tiesa, "Spurs" nav pašlaik neveiksmīgākā komanda NBA, jo Detroitas "Pistons" aizvadītajā naktī, piekāpjoties Filadelfijas "76ers", piedzīvoja 21. zaudējumu pēc kārtas, atkartojot organizācijas visu laiku antirekordu Uzvarētājiem 41 punkts un 11 atlēkušaās bumbas pagājušās sezonas līgas vērtīgākajam spēlētājam Žoelam Embīdam. Savukārt detroitiešem ar 31 punktu izcēlās horvāts Bojans Bogdanovičs, kuram šī bija vien piektā spēle sezonā.

Abas NBA pastarītes pamazām tuvojas NBA visu laiku zaudējumu antirekordam, ko 2014./2015. gada sezonas nogalē un 2015./2016. gada sezonas sākumā sasniedza "76ers", zaudējot 28 mačus pēc kārtas. Savukārt vienas sezonas ietvaros rekords ir 26, ko 2010./2011. gada sezonā sasniedza Klīvlendas "Cavaliers", bet trīs gadus vēlāk atkārtoja "76ers".