foto: Latvijas Riteņbraukšanas federācija
Latvija olimpiskajās spēlēs būs pārstāvēta gan sieviešu, gan vīriešu šosejas riteņbraukšanā
Anastāsija Karbonari.
Citi sporta veidi
2023. gada 23. novembris, 17:38

Latvija olimpiskajās spēlēs būs pārstāvēta gan sieviešu, gan vīriešu šosejas riteņbraukšanā

Jauns.lv

Parīzes olimpisko spēļu sacensībās šosejas riteņbraukšanā Latvija būs pārstāvēta vīriešu un sieviešu sacensībās, portālam Jauns.lv pavēstīja Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF).

LRF saņēmusi oficiālu apstiprinājuma vēstuli no Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) par sportistu izcīnītajām kvotām dalībai Parīzes olimpisko spēļu šosejas riteņbraukšanas sacensībās. Gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē pārstāvēs pa vienam šosejas riteņbraucējam.

Sievietēm vēsturisko ceļazīmi nopelnījusi Anastasija Karbonāri.

Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācija šosejas riteņbraukšanā ilga vienu gadu. Kā galvenais atlases kritērijs tika ņemts vērā UCI pasaules nāciju rangs. Papildu tam, kvotas ieguva vairāku kontinentu čempioni, pasaules čempionāta dalībnieki, mājinieki, kā arī tika nodrošināta visu reģionu pārstāvniecība ar vismaz diviem dalībniekiem kā grupas, tās individuālajā braucienā.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo Olimpiādi, ir izlīdzinātas kvotas vīriešiem un sievietēm - katrā dzimuma grupā būs pa 90 sportistiem.

Vīriešu konkurencē neilgu laiku latvieši ieņēma 21. vietu, bet sezonas izskaņā nācās atkāpties uz 25. pozīciju. Latvija bija pārliecinoši labākā starp Baltijas valstīm, tomēr būtiskais kvotu samazinājums neļāva saglabāt vismaz Tokijas olimpisko spēļu skaitlisko pārstāvniecību vīru konkurencē - divi sportisti.

Šobrīd notiek iekšējās atlases kvalifikācijas izstrāde, bet jau tagad ir skaidrs, ka uz dalību spēlēs pretendē Toms Skujiņš, Emīls Liepiņš un Krists Neilands. Visi trīs nākamsezon startēs augstākā līmeņa pasaules riteņbraukšanas komandās, kas nodrošinās pilnvērtīgu gatavošanos nozīmīgajam startam. Nāciju cīņā visvairāk punktus Latvijai ieguva Skujiņš, kam sekoja Neilands un Liepiņš.

Individuālajā braucienā Latvija vismaz šobrīd ir palikusi bez kvotas. Lai arī izdevās izpildīt pamatkritēriju - būt starp 25 vadošajām nācijām, tomēr vietu Latvijai atņēma Āfrikas kontinenta valsts Maroka, kas izpelnījās otru kontinenta pārstāvniecības kvotu.

Sieviešu konkurencē Latvija līdz šim šosejas riteņbraukšanā nav bijusi pārstāvēta. Tomēr, pateicoties veiksmīgi aizvadītajam pasaules čempionātam, esot otra labākā starp to nāciju pārstāvēm, kuras valsts nekvalificējās pēc nāciju ranga, vēsturisko ceļa zīmi nopelnīja Karbonāri. Tieši šī Itālijas riteņbraukšanas skolas audzēkne arī visticamāk pārstāvēs Latviju Parīzes olimpisko spēļu grupas braucienā.