foto: AP/Scanpix
NHL vairs negrib Pasaules kausu, bet ir jauna ideja
Sidnijs Krosbijs Kanādas hokeja izlases kreklā.
Hokejs
2023. gada 21. novembris, 13:12

NHL vairs negrib Pasaules kausu, bet ir jauna ideja

Jauns.lv/LETA

Nacionālā hokeja līga (NHL) kā alternatīvu Pasaules kausa izcīņai 2025.gadā plāno aizvadīt turnīru, kurā startēs četru valstu izlases, atsaucoties uz saviem avotiem ziņo ESPN.

Plānots, ka turnīrā startēs ASV, Kanādas, Zviedrijas un Somijas izlases.

NHL un NHL Spēlētāju asociācija (NHLPA) jau ilgāku laiku mēģina atjaunot Pasaules kausu, kas pēdējo reizi tika aizvadīts 2016. gadā.

Kā ziņo ESPN, tad turnīrs 2025. gadā nesauksies par Pasaules kausu, bet gan kā citādi, jo ir ierobežots izlašu skaits.

"Ceram uz starptautisku turnīru 2025. gada februārī," pagājušās nedēļas nogalē Zviedrijā sacīja NHL komisāra vietnieks Bils Deilijs. "Strādājam kopā ar NHPLA, lai to paveiktu. Vēlamies lai Pasaules kauss kļūtu par regulāru turnīru starp olimpiskajām spēlēm."

Jā iecerētais turnīrs izdosies, plānots, ka nākamo turnīru varētu rīkot 2028.gadā un tālāk katrus četrus gadus.

Tikmēr NHL komisārs Garijs Betmens pagājušajā nedēļā Zviedrijā, kur NHL rīkoja vairākus mačus, pastāstīja ka bijuši vismaz trīs iemesli, kas lieguši pēdējos gadus aizvadīt kādu līdzīgu turnīru.

"Pirmais bija Covid-19 pandēmija, otrais - NHLPA izpilddirektoru maiņa, un trešais - politiskā situācija pasaulē, attiecībās starp dažām valstīm," sacīja Betmens.

NHL nav spējusi rast risinājumu Krievijas spēlētāju jautājumā. Kā zināms, Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) pēc Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā diskvalificēja šīs valsts izlases, kā arī agresoru atbalstītājas Baltkrievijas izlases. Tikmēr NHL pārtrauca savas biznesa darbības Krievijā, tostarp slēdzot līgas tīmekļa vietni krievu valodā un apturot sociālos, mediju un sponsorēšanas pasākumus.

NHL iepriekš apsvēra vai nākamajā Pasaules kausā Krievijas spēlētāji nevarētu startēt zem neitrāla karoga, tomēr Deilijs jau pagājušajā gadā atklāja, ka citas iesaistītās valstis to neuzskata par pieņēmamu variantu un iestājas par to, lai Krievijas spēlētāji vispār nepiedalītos.

Patreiz izstrādātajā plānā Krievijas hokejistu līdzdalība 2025. gada turnīrā nav gaidāma.

Turnīra formāts varētu būt tāds, ka Ziemeļamerikas izlases - Kanāda un ASV divu maču summā (pēc izcīnītajiem punktiem vai gūto vārtu attiecības) noskaidro labāko un līdzīgi divus mačus aizvadītu Eiropas izlases - Zviedrija un Somija. Tādejādi Ziemeļamerikas labākā komanda vienā pusfinālā tiktos ar Eiropas otru labāko, un otrādi. Abu pusfinālu uzvarētāji spēlētu izšķirošajā mačā, neizslēdzot iespēju, ka spēlēs Kanāda pret ASV.

Turnīra ilgums varētu būt ap nedēļu garš un NHL tajā laikā būtu pārtraukums.

Pagaidām gan nedz turnīra formāts, nedz spēļu norises vietas nav apstiprinātas. Nav izslēgts, ka visu turnīru varētu aizvadīt vienā pilsētā vai valstī.

NHL spēlētāji starptautiskos turnīros izlašu formās nav spēlējuši kopš 2014. gada Soču olimpiskajām spēlēm, bet 2016. gada Pasaules kausa formāts saņēma daudz kritikas. Toreiz spēlēja astoņas izlases -Ziemeļamerikas jauno spēlētāju izlase (kanādieši un amerikāņi līdz 23 gadu vecumam), Eiropas izlase (spēlētāji, kuri nepārstāv kādu no Pasaules kausa dalībvalstīm), kā arī Čehijas, Somijas, Zviedrijas, Krievijas, Kanādas un ASV valstsvienības.