Futbols
2023. gada 17. novembris, 00:30

Kamēr Sofijā policisti karo ar faniem, Ungārija izmoka neizšķirtu pret Bulgāriju, Slovākija uzvar Islandi — gan Ungārija, gan Slovākija kvalificējas EČ finālturnīram

Jauns.lv/LETA

Ungārijas futbolisti ceturtdien Sofijā spēlēja neizšķirti ar Bulgāriju Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra G grupas cīņā un iekļuva finālturnīrā, kur tai piebiedrosies Islandi pieveikusī Slovākija.

G grupas spēlē Ungārija ar Bulgāriju spēlēja 2:2 (1:1), abām komandām maču pabeidzot desmit spēlētāju sastāvā. Spēle Sofijā notika ar tukšām tribīnēm, kamēr pilsētas ielās valdīja vardarbība, futbola faniem karojot ar policiju.

Par Bulgārijas izlases bēdīgajiem rezultātiem — izlase nespēj kvalificēties nozīmīgiem turnīriem jau gandrīz divus gadu desmitus — un pazemojošiem zaudējumiem oktobrī Albānijai un Lietuvai sašutušie fani visā valstī rīko protesta akcijas, pagrimumā vainojot futbola savienības amatpersonas un pieprasot viņu demisiju. Iepriekšējās nedēļās fani katrāasčempionāta spēles 18. minūtē kliedza "Atkāpies!", to vēršot pret Bulgārijas Futbola savienībass vadītāju Borislavu Mihajlovu un viņa palīgus, kuri pie varas ir jau 18 gadus. Baidoties no nemieriem, Mihajlovs lūdza UEFA likt spēli aizvadīt bez skatītājiem. Sašutuši fani izgāza savu niknumu pret Mihajlovu, apgalvojot, ka futbola vēsturē nav bijis vēl kāds gadījums, kad vietējā futbola savienība būtu brīvprātīgi lūgusi, lai pašmāju spēle notiktu bez skatītājiem. Protesta akcijās iesaistījušies arī atbraukušie Ungārijas fani, vēsta valsts ziņu aģentūra BTA.

Desmitajā minūtē viesus vadībā izvirzīja Martins Adams, bet 14 minūtes vēlāk Spass Deļevs panāca neizšķirtu. 37.minūtē mājiniekus pēc divām dzeltenajām kartītēm mazākumā atstāja Valentins Antovs, bet 57.minūtē viesu rindās ar to pašu atbildēja Milošs Kerkezs.

79. minūtē bulgārus vadībā ar 11 metru soda sitienu izvirzīja Kirils Despodovs, sodot Atilu Salaji par noteikumu pārkāpumu pret sevi.

Neizšķirtu un finālturnīra ceļazīmi ungāri panāca ar mājinieku palīdzību, mača kompensācijas laika septītajā minūtē pēc Dominika Soboslaji izpildītā brīvsitiena bumbu savos vārtos ar galvu raidot Aleksam Petkovam.

Otrā grupas spēlē ceturtdien Melnkalne savā laukumā ar 2:0 (1:0) apspēlēja Lietuvu.

Vārtus Lietuva zaudēja abu puslaiku trešajā minūtē, mača sākumā izceļoties Edvinam Kučam, bet 48.minūtē - Stevanam Jovetičam.

Ar septiņās spēlēs gūtiem 15 punktiem Ungārija ir nodrošinājusi vietu finālturnīrā, bet Serbija ir sakrājusi 13 punktus. Melnkalnei ir 11 punkti, Lietuva astoņās cīņās ir guvusi sešus punktus, bet Bulgārijai ir trīs punkti septiņās spēlēs.

Savukārt Slovākijas futbolisti J grupas spēlē ar 4:2 (2:1) apspēlēja Islandi un arī iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīrā

Pirmie gan vārtus guva islandieši, kuri pirms spēles vēl saglabāja teorētiskas iespējas izcīnīt finālturnīra ceļazīmi, 17. minūtē vārtus gūstot Orri Ouskarsonam.

Mājinieki atbildēja ar Juraja Kuckas "golu" 30.minūtē, Ondreja Dudas 36.minūtē realizētu 11 metru soda sitienu, panākot 2:1 ar vārtsargam netveramu raidījumu vārtu kreisajā apakšējā stūrī.

47. un 55.minūtē divus vārtus guva Lukāšs Haraslīns. 2:4 74.minūtē panāca Andri Gudjonsens.

Savukārt Portugāle izbraukumā ar 2:0 (0:0) tikai otrajā puslaikā pieveica Lihtenšteinu.

Rezultātu 46. minūtē atklāja Krištianu Ronaldu, vispirms trāpīdams pa labo vārtu stabu, bet pēc Djogu Žotas piespēles ieraidot bumbu vārtu labajā apakšējā stūrī un gūstot savus 128. vārtus 204 valstsvienības spēlēs. 57. minūtē 2:0 panāca Žuāns Kanselu.

Vēl vienā cīņā Luksemburga savā laukumā ar 4:1 (2:0) sagrāva Bosniju un Hercegovinu.

Vārtus luksemburgiešiem, kuri aizvada savu visu laiku labāko Eiropas čempionāta un Pasaules kausa kvalifikācijas turnīru, sestajā minūtē guva Matiass Olesens, 30. minūtē ar 11 metru soda sitienu - Žersons Rodrigešs, bet 55.minūtē bumbu savos vārtos raidīja Nihads Mujakičs.

Mača kompensācijas laika ceturtajā minūtē viesiem izdevās vienus vārtus atgūt, Renato Gojkovičam pēc stūra sitiena no vārtsarga laukuma ar galvu raidot bumbu vārtu kreisajā pusē, taču jau minūti vēlāk savus otros vārtus spēlē guva Rodrigešs.

Pēc deviņām kārtām 27 punktus ir sakrājusi Portugāle, 19 punkti ir Slovākijai, 14 - Luksemburgai, desmit - Islandei, deviņi - Bosnijai un Hercegovinai, bet Lihtenšteina ir bez punktiem.

Par pārsteigumu parūpējās Gruzijas futbolisti, kas ceturtdien savā laukumā A grupā spēlēja neizšķirti 2:2 (1:0) ar Skotiju.

Mājinieki vadībā bija 70 minūtes, divreiz izvirzoties vadībā pēc precīziem Hvičas Kvarachelijas sitieniem, taču skoti ar Skota Maktomineja vārtiem 49. minūtē un Lorenca Šenklenda mača kompensācijas laika trešajā minūtē gūtajiem vārtiem panāca izlīdzinājumu.

Citā grupas spēlē Spāņi viesos ar 3:1 (3:0) pārspēja Kipru.

Piektajā minūtē vārtus guva Lamins Jamals, 22.minūtē - Mikels Ojarzabals un 28.minūtē - Hoselu. 75.minūtē vārtus guva arī mājinieki, izceļoties Kostam Pileam.

A grupā pēc septiņām spēlēm Spānija ar 18 punktiem un Skotija ar 16 punktiem jau ir nodrošinājušas vietu finālturnīrā. Trešajā pozīcijā ar desmit punktiem ir Norvēģija, Gruzijai ir astoņi punkti, bet Kipra turnīru jau beigusi bez gūtiem punktiem.

Azerbaidžānas futbolisti ceturtdien Baku F grupas spēlē mazākumā negaidīti ar 3:0 (2:0) sakāva Zviedriju.

Mājinieki izvirzījās vadībā pirmo sešu minūšu laikā. Trešajā minūtē izcēlās Emins Mahmudovs, raidot bumbu vārtu vidū, bet 2:0 panāca pirmo vārtu guvumā asistējušais Renats Dadašovs, raidot bumbu vārtu labajā apakšējā stūrī.

57. minūtē gan mājinieki palika mazākumā, sarkano kartīti par klupināšanu saņemot aizsargam Bahlulam Mustafazadam, taču rezultāts 89.minūtē tapa 3:0, jo Mahmudovs ar sitienu no apmēram 60 metriem trāpīja vārtu kreisajā apakšējā stūrī.

Citā spēlē Austrija Tallinā ar 2:0 (2:0) apspēlēja Igauniju. Vārtus 26. minūtē guva Konrads Laimers, bet 40. minūtē - Filips Līnharts.

F grupā vietu finālturnīrā jau nodrošinājusi Austrija un Beļģija. Austrijai ir 19 punkti astoņās spēlēs, septiņās cīņās Beļģijai ir 17 punkti, Zviedrijai un Azerbaidžānai - pa septiņiem punktiem, bet Igaunijai - viens punkts.

Finālturnīrā iekļūs desmit grupu pirmo divu vietu ieguvējas, bet vēl trīs finālturnīra dalībnieki 2024. gada martā tiks noskaidroti Nāciju līgas A, B un C līgu "play-off" spēlēs.

Eiropas čempionāts no 2024. gada 14. jūnija līdz 14.j ūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās.

Bez Vācijas vietu finālturnīrā jau nodrošinājusi arī Beļģija, Francija, Portugāle, Spānija, Skotija, Turcija, Austrija, Anglija un Ungārija.

Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021. gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.