foto: Paula Čurkste/LETA
Komisks izaicinājums! Latvijas izlases spēlētāji pat īsti nepazīst handbolistus, ar kuriem jādodas kopā laukumā
Neizbēgamā paaudžu maiņa Latvijas handbolā rit pilnā sparā. Tagad tiek meklēti jauni līderi.
Citi sporta veidi
2023. gada 7. novembris, 17:59

Komisks izaicinājums! Latvijas izlases spēlētāji pat īsti nepazīst handbolistus, ar kuriem jādodas kopā laukumā

Jauns.lv

Vien nepilnus četrus gadus pēc Latvijas handbola zelta mirkļa, kad mūsu valstsvienība piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā, Latvijas izlasē šobrīd pat nesapņo par dalību augstākās raudzes turnīros, jo aizvadītajā nedēļā neizdevās pat pārvarēt priekškvalifikācijas kārtu pasaules čempionātam, turklāt tam ir pamatoti iemesli.

Pie Latvijas izlases stūres stājies kādreizējais Serbijas izlases spēlētājs Davors Čutura, kura rīcībā šobrīd ir vien trīs handbolisti, kas 2020. gada janvārī Eiropas čempionātā piedzīvoja minimālu zaudējumu ar 27:28 pret vareno Vāciju. Vēl trakāk trenera rīcībā virs 30 gadu vecuma ir vien divi spēlētāji – abi vārtsargi Edgars Kukša (33) un Artūrs Kuģis (31), bet vecākajam laukuma spēlētājam ir vien 25 gadi. Pastiprinājums, protams, būtu atrodams Daiņa Krištopāna personā, bet šobrīd pat viņš diez vai būtu glābiņš, lai pacīnītos par ko ievērības cienīgu.

Vārtsargi Kuģis un Kukša neslēpj, ka jaunajiem spēlētājiem būtu nepieciešams arī kāds pieredzējis padomdevējs laukuma spēlētāju vidū, tomēr tāda pagaidām nav, iespējams tieši tāpēc neizdevās pārvarēt pasaules čempionāta priekškvalifikācijas, kārtu pret Igaunijas izlasi, kam tika zaudēts abos mačos ar 29:30 un 22:28, mūsu ziemeļu kaimiņiem apliecinot favorītu statusu (palika pirmie aiz svītras Eiropas čempionāta kvalifikācijā).

 Redzot milzīgo vecuma atšķirību starp vairākiem izlases spēlētājiem (jaunākajam` valstsvienības kandidātam Valdim Kalniņam ir vien 16 gadu), Latvijas televīzijas raidījums “Sporta studija” aicināja abus pieredzējušos vārtsargus atpazīt sociālajos tīklos ievietotajās bildēs savu pusaudžu vecuma komandas biedrus, kas, protams, nebija viegli.

Taisnības labad gan jāmin, ka bildes tika izvēlētas āķīgas un, ja cilvēkam ilgstoši neseko līdzi sociālajos tīklos, visai grūti atminamas.

2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā pēc bezcerīgiem zaudējumiem pret Franciju, Poliju un Itāliju mūsu izlase nomināli tika ierindota kā pēdējā 32. vietā no visām kvalifikācijas dalībniecēm (nomināli 36. vieta Eiropā), tāpēc arī nākamajos kvalifikācijas turnīros jāsāk no pašas apakšas, kas ir liels mīnuss tik jaunai valstsvienībai, jo spēlētāji netiek pie tik vēlamās spēļu prakses.

Vārtsargi piebilst, ka arī iepriekšējā valstsvienības modelī nebūt viss nebija rožaini un sākās ar daudziem sāpīgiem klupieniem. Turklāt cerības uz gaišāku nākotnē iezīmē arī fakts, ka izlases rindās atgriežas jau zināmi uzvārdi – Kušners, Serafimovičs, Valkovskis – visi viņi meistarību slīpē jau ārzemju klubos.