foto: Līga Gredzena/LETA
Leģendārais bobslejists Zintis Ekmanis ir sašutis par valsts atbalsta kritumu
Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis
Citi sporta veidi
2023. gada 2. novembris, 19:31

Leģendārais bobslejists Zintis Ekmanis ir sašutis par valsts atbalsta kritumu

Jauns.lv

"Latvija diemžēl pārvēršas par viduvējību klondaiku," par valsts atbalstu bobslejam un skeletonam skarbi izteicies Latvijas Bobsleja un Skeletona federācijas (LBSF) ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis.

Latvijas Bobsleja un skeletona federācija prezentē divus jaunus sponsorus

Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) prezidents Ansis Zeltiņš mediju pārstāvjiem prezentēja divus jaunus sponsorus – apdrošināšanas kompāniju “Balcia” un ...

gallery icon

Ceturtdien Latvijas Bobsleja un Skeletona federācija mediju pārstāvjiem prezentēja divus jaunus sponsorus – apdrošināšanas kompāniju “Balcia” un SIA “Salmo” preču zīmi “Norfin”, paužot pateicību bobsleja un skeletona atbalstītājiem, kā arī veltot skarbus vārdus valsts attieksmei.

“Bez atbalstītāju palīdzības mēs “noietu pa burbuli”. Šobrīd mēs esam sarežģītos apstākļos. Paldies mūsu atbalstītājiem, kuri ir izpratuši mūsu vajadzības. Tikmēr par 25% līdz 30% ir samazinājies valsts atbalsts, un ņemot vērā inflāciju, šis samazinājums ir jūtams vēl vairāk. Cenas ir īpaši augušas viesmīlībai, loģistikai, un no šīm izmaksām mēs tiešā veidā esam atkarīgi,” paziņoja Ekmanis.

“Vērojot un komunicējot ar Izglītības un zinātnes ministriju, tagad piemērotie kritēriji, lai dalītu valsts naudu, priekš mums ir katastrofāli. Šajos kritērijos ar lielu īpatsvaru ir masveidība, bērnu un jauniešu sports, sportistu skaits, kas mums pēc definīcijas par mūsu sporta veida bīstamību un pieejamību nav iespējama. No tā visa var sanākt, ka mēs, ledus trašu sporta veidi, bobslejs — ar augstāko sportisko sasniegumu Latvijā šajā gadā — ar izcīnītu otro vietu gada svarīgākajās meistarsacīkstēs Pasaules čempionātā, neesam prioritāro sportu sarakstā. Es uzskatu, ka tas nav normāli,” uzsvēra Ekmanis. “Latvija diemžēl pārvēršas par viduvējību klondaiku. Šokē, ka Fiskālās disciplīnas padome secinājusi, ka sporta finansējums nonāk dārgos nišas sporta veidos, ko iesaka iztērēt citās prioritātēs. Tad, kad neprofesionāļi, ne nozares speciālisti, sāk regulēt, kā attīstīt sportu Latvijā, tas ir pilnīgi nepieņemami un stulbi. Es labprāt no padomes redzētu datus, cik eiro Latvija ir nopelnījusi no katra Eiropas fondu saņemtā finansējuma eiro. Es varu apliecināt tikai to, ka mēs par savu sporta veidu cīnīsimies līdz galam!”

Arī ilggadējais Latvijas komandas treneris Sandis Prūsis neslēpa sašutumu par valsts finansējuma samazinājumu. “Skumīgi, ka valdības, vai jāsaka, varas gaiteņos prioritātes iet uz beigām. Nepamet sajūta, ka kāds jau mums to bedri drīz būs izracis, skujas jau izkaisītas, bet nekrologs vēl tiek gatavots. Bet neskatoties uz to, esmu pateicīgs un priecīgs, ka mums joprojām nāk klāt jauni atbalstītāji,” viņš sacīja.

Runājot par nākamo sezonu, Prūsis norādīja, ka tā būtiski atšķirsies no iepriekšējās. “Šoreiz sanāk diametrāli pretēji. Pērn mēs sākām Eiropas kausā un tad lēnām gājām uz augšu. Šosezon mēs sāksim uzreiz no augstākajiem plauktiem, tas ir, no Pasaules kausa. Sacensības notiks deviņās trasēs, mūsu šī brīža pirmais pilots Emīls Cipulis no tām nav bijis divās — Francijā, Laplaņā un ASV, Leikplesidā, tāpat arī Ķīnā, Jaņcjinas trasē viņš ir braucis tikai ar divnieku, bet nav vēl startējis ar četrinieku. Mūsu otrajam pilotam Jēkabam Kalendam tā situācija ir vēl iespaidīgāka — viņam priekšā debijas vairākās trasēs. Izaicinājumu mums pietiek. Un mums svarīgs nav tikai rezultāts, bet arī pieredze. Tā ir arī atbilde tiem, kuri vaicā, kāpēc mēs brauksim šosezon uz ASV, ja tas ir posms jau pēc Pasaules čempionāta. Bet 2025.gadā tieši Leikplesidā notiks gada svarīgākās sacensības un mums ir svarīgi tur ierasties ar ambīcijām.”

2023./2024.gada Pasaules kausa izcīņas sezona sāksies novembra vidū ar sacensībām Pekinas olimpisko spēļu trasē Jaņcjinā, Ķīnā, bet noslēgsies tikai marta pēdējā nedēļas nogalē Leikplesidas trasē ASV. Arī šogad Pasaules kausa tūre sastāv no astoņiem posmiem, sestais posms februāra sākumā notiks Siguldas trasē, kur vienlaicīgi tiks sadalītas arī Eiropas čempionāta medaļas. Savukārt decembra vidū Sigulda uzņems Eiropas kausa posmu bobslejā. Sezonas kulminācija  Pasaules čempionāts — februāra beigās un marta sākumā risināsies Vinterbergas trasē Vācijā.

Arī šogad Latvijā būs iespējams tiešraidē redzēt visu Pasaules kausa sacensību braucienus. Pārraides nodrošinās kanāls Go3 Sport Open (iepriekš TV3 Sport Open).