foto: USA TODAY Sports via Reuters Con
Vai Porziņģis iesaistīsies cīņā par titulu? Klāt jaunā NBA sezona
Kristaps Porziņģis neslēpj savu sajūsmu, ka ir pievienojies tik spēcīgai komandai, kurai ir paši augstākie mērķi.
Basketbols
2023. gada 24. oktobris, 17:25

Vai Porziņģis iesaistīsies cīņā par titulu? Klāt jaunā NBA sezona

Jauns.lv/LETA

Ar diviem mačiem Denverā un Sanfrancisko otrdien sāksies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jaunā sezona, nedēļas turpinājumā pirmos mačus aizvadot arī Latvijas basketbolistiem Kristapam Porziņģim un Dāvim Bertānam, kuri šosezon spēlēs attiecīgi vienā no titula pretendentēm Bostonas "Celtics" un Oklahomasitijas "Thunder".

Porziņģis pirmo oficiālo maču "Celtics" kreklā aizvadīs 25. oktobrī, kad Bostonas vienība viesosies pie liepājnieka pirmās pieturvietas NBA Ņujorkas "Knicks", kamēr Bertāns pirmo reizi laukumā dosies Oklahomasitijas komandas rindās tajā pašā vakarā, "Thunder" izbraukumā tiekoties ar Čikāgas "Bulls".

Starpsezonā Porziņģis no Vašingtonas "Wizards" tika aizmainīts uz "Celtics". Darījuma rezultātā latvietis pieņēma spēlētāja iespēju un saglabāja esošo līgumu, kas paredz, ka šosezon viņš nopelnīs 36 miljonus ASV dolāru. Sākotnēji bija paredzēts, ka pēc šīs sezonas viņš kļūs par neierobežoti brīvo aģentu, taču jūlija sākumā, dažas nedēļas pēc Porziņģa pievienošanās Bostonas komandai, "Celtics" ar viņu pagarināja vienošanos. 

Līguma detaļas netika atklātas, tomēr Ziemeļamerikas mediji vēstīja, ka jaunais līgums noslēgts uz divām sezonām par aptuveni 60 miljoniem ASV dolāru. Lai gan arī šis līgums izskatās gana ienesīgs, apskatnieki lēš, ka, noslēdzot šo vienošanos ar Bostonas vienību, viņš atteicās no citu komandu piedāvājumiem, šķiroties no apmēram 40 miljoniem ASV dolāru.

Kristaps Porziņģis paparaci acīs 2023. gadā

Latvijas basketbola spīdeklis Kristaps Porziņģis aizvadījis individuāli spožu sezonu ASV galvaspilsētas klubā Vašingtonas “Wizards” un viņa sniegumu ir pamanījuši arī ...

gallery icon

Latvietim tā būs jau desmitā sezona NBA, no iepriekšējām deviņām nespēlējot 2018./2019. gadā, kad dziedēja krustenisko saišu traumu. Viņš pēc pirmajām trīs sezonām "Knicks" pārcēlās uz Dalasas "Mavericks", no kuras trešās sezonas laikā tika aizmainīts uz Vašingtonas "Wizards". Vašingtonā viņš aizvadīja visu iepriekšējo sezonu.

Kamēr "Wizards" pagājušajā sezonā ar bilanci 35-47 Austrumu konferencē ierindojās 12. pozīcijā, Porziņģis aizvadīja savu labāko sezonu NBA karjerā. Viņš laukumā devās 65 mačos, kuros, vidēji spēlējot 33 minūtes, caurmērā guva 23,2 punktus, izcīnīja 8,4 atlēkušās bumbas, izdarīja 2,7 rezultatīvas piespēles un bloķēja 1,5 pretinieku metienus. Teju tikpat veiksmīgu viņam izdevās aizvadīt 2017/2018. gada sezonu "Knicks" rindās, kad viņš 48 spēlēs vidēji guva 22,7 punktus, taču latvietim šī sezona noslēdzās priekšlaicīgi ceļgala krustenisko saišu plīsuma dēļ.

Lielāko daļu vasaras Porziņģis pavadīja kopā ar Latvijas valstsvienību, taču pēdas iekaisuma dēļ viņš nevarēja doties laukumā un palīdzēt Latvijas izlasei izcīnīt piekto vietu Pasaules kausa finālturnīrā. Pats basketbolists vairākkārt intervijās norādīja, ka tas bija grūts lēmums, taču, skatoties uz to, kas viņu sagaida šajā sezonā, tas tika pieņemts tālredzīgi. Tāpat viņš arī apliecināja, ka ir pilnībā atguvies no savainojuma, kuru, iespējams, izraisīja basketbola apavu maiņa, un gatavs sākt sezonu klubā.

Kristaps Porziņģis atgriežas mājās ar “Bombardier Global 6000” privāto lidmašīnu

Ieskats “Bombardier Global 6000” privātajā lidmašīnā, ar kādu Liepājā no Vašingtonas ieradies Kristaps Porziņģis.

gallery icon

"Celtics" pagājušajā sezonā uzvarēja 57 mačos un Austrumu konferencē ieņēma otro vietu, atpaliekot tikai no Milvoki "Bucks", kas bija izcīnījusi par vienu panākumu vairāk. Izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā bostonieši ar 4-2 pārspēja Atlantas "Hawks", otrajā kārtā ar 4-3 uzvarēja Filadelfijas "76ers", bet konferences finālā ar 3-4 piekāpās Maiami "Heat".

Neskatoties uz "Celtics" samērā veiksmīgo iepriekšējo sezonu, komanda starpsezonā, saglabājot līderus Džeisonu Teitumu, Džeilenu Braunu, Deriku Vaitu, veikusi nozīmīgus sastāva papildinājumus, jo Bostonas vienības mērķis ir NBA čempiontituls, kas pēdējo reizi izcīnīts 2008. gadā

Pēc garā gala papildināšanas Porziņģa personā "Celtics" jau pirmssezonas nometnes pirmajās dienās paziņoja, ka maiņas darījumā tika pie pieredzējušā aizsarga Džrū Holideja. Pagājušajā sezonā Milvoki "Bucks" komandā Holidejs vidēji izcēlās ar 19,3 punktiem regulārajā sezonā un 17,8 punktiem izslēgšanas spēlēs. Vēl bostoniešiem pievienojās Ošejs Brisets, taču komandu pameta saspēles vadītājs Markuss Smārts un Malkoms Brogdons, kā arī Grānts Viljamss un Roberts Viljamss. Starpsezonā "Celtics" ar Braunu vienojās par iespaidīgāko līgumu NBA vēsturē, noslēdzot vienošanos uz pieciem gadiem par 304 miljoniem ASV dolāru.

Bostonieši piecās pārbaudes spēlēs izcīnīja četrus panākumus, zaudējot tikai Ņujorkas "Knicks" ar 107:114, kad laukumā nedevās Porziņģis. Latvijas basketbolists spēlēja četros pārbaudes mačos, kuros vidēji laukumā bija 23 minūtes un izcēlās ar 15,5 punktiem, 7,5 atlēkušajām bumbām un vienu bloķētu metienu. Apskatnieki paredz, ka Porziņģis kopā ar Braunu, Teitamu, Holideju un Elu Horfordu būs pamatsastāva spēlētāji, kuri būs galvenie atbildīgie par "Celtics" rezultātiem sezonas gaitā.

Latvijas hokejistu spēli pret Šveici skatās arī Porziņģis, Girgensons un Ostapenko

Skatīties Latvijas hokeja izlases spēli pret Šveici bija ieradušies ne tikai tūkstošiem hokeja fanu, bet arī sabiedrībā pazīstami ļaudis un ...

gallery icon

Tikmēr Bertāns no "Mavericks" tika aizmainīts uz "Thunder", kuras rindās arī sāks devīto sezonu planētas spēcīgākajā līgā. Bertānam 2020. gadā noslēgtajā līgumā vēl atlikuši divi gadi un 2023./2024. gada sezonā viņš saņems 17 miljonus ASV dolāru (15,64 miljoni eiro), bet 2024./2025. gada sezonā viņa alga atkarībā no papildu nosacījumiem var būt no pieciem (4,6 miljoni eiro) līdz 16 miljoniem dolāru (14,7 miljoni eiro).

Bertāns pēc aizmainīšanas no "Wizards", kur pavadīja divarpus gadus, Dalasas komandā spēlēja pēdējo pusotru sezonu, bet karjeras pirmās trīs sezonas NBA Bertāns pavadīja Sanatonio "Spurs" rindās. Pagājušajā sezonā Bertāns 45 mačos vidēji laukumā pavadīja 11 minūtes, kuru laikā caurmērā guva 4,6 punktus, realizējot 43,1% metienu no spēles un 39% tālmetienu, kas nav spīdoša statistika metējiem, par kādu joprojām tiek uzskatīts Bertāns.

Latvietis teju visu vasaru pavadīja kopā ar Latvijas izlasi, kas, debitējot Pasaules kausa finālturnīrā, izcīnīja piekto vietu. Nozīmīga loma bija arī Bertānam, kurš spilgtāko maču aizvadīja tieši ceturtdaļfinālā pret Vāciju. Viņš cīņā par iekļūšanu labāko četriniekā, realizējot sešus no 13 tālmetieniem, noslēdza ar 20 punktiem, taču garām grozam lidoja viennozīmīgi svarīgākais metiens spēles pēdējās sekundēs, kas gadījumā, ja būtu precīzs, atnestu Latvijai panākumu. Lai gan Pasaules kauss manāmi samazināja atpūtai paredzēto laiku, Bertāns pēc šāda turnīra, kurā viņam bija uzticēta nozīmīga loma, varētu būt guvis pārliecību pirms gaidāmās sezonas "Thunder" rindās.

Latvijas basketbola izlasi pie Brīvības pieminekļa sagaida ap 5000 līdzjutēju

Pirmdien Latvijas basketbola sagaidīšanas pasākumā Rīgā pie Brīvības pieminekļa bija pulcējušies aptuveni 5000 līdzjutēju, liecina Valsts policijas aplēses.

gallery icon

Oklahomasitijas vienība pagājušajā sezonā ar 40 uzvarām un 42 neveiksmēm Rietumu konferencē ierindojās desmitajā pozīcijā, kas nodrošināja vietu "play-in" turnīrā. Cīnoties par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, "Thunder" pirmajā kārtā ar 123:118 uzvarēja Ņūorleānas "Pelicans", bet izšķirošajā cīņā ar 95:120 piekāpās Minesotas "Timberwolves". "Thunder" pēdējo reizi sasniedza "play-off" 2020. gadā, kad ar 3-4 jau pirmajā kārtā piekāpās Hjūstonas "Rockets", taču tālāk par pirmo kārtu izdevies tikt 2016. gadā, kad konferences finālā ar 4-3 pārāki izrādījās Goldensteitas "Warriors" basketbolisti.

Šī gada drafta pirmajā kārtā "Thunder" bija 12.i zvēle, ar kuru komanda izraudzījās Dereku Laivliju, taču pēc tam viņš tika aizmainīts uz "Mavericks", "Thunder" pretī saņemot Keisonu Volisu, kuru Dalasas vienība izraudzījās ar desmito numuru.

Atšķirībā no Porziņģa pārstāvētās "Celtics", "Thunder" starpsezonā nepieredzēja lielas izmaiņas komandā. Paredzams, ka viens no līderiem būs Šejs Gildžess-Aleksandrs, kurš šovasar bija pārliecinošs Kanādas izlases līderis Pasaules kausā, bet pagājušajā sezonā "Thunder" rindās 68 spēlēs vidēji izcēlās ar 31,4 punktiem. Tāpat ierindā būs atgriezies 2022. gada drafta otrais numurs Čets Holmgrens, kuram pēdas savainojuma dēļ nācās izlaist visu pagājušo sezonu. "Thunder" papildināja sastāvu ar Eirolīgas vērtīgāko spēlētāju Vasiliji Miciču, noslēdzot ar aizsargu vienošanos uz trīs gadiem. 29 gadus vecais Micičs visu savu karjeru līdz šim pavadījis Eiropā, izcīnot arī divus Eirolīgas čempiontitulus. Būtiska loma komandas spēlē noteikti būs talantīgajam austrāliešu saspēles vadītājam Džošam Gidijam, kurš šī gada Pasaules kausā tika atzīts par labāko jauno basketbolistu un NBA otrgadniekam Džeilenam Viljamsam, kurš pērn tika iekļauts debitantu simboliskajā izlasē.

Neilgi pirms sezonas sākuma "Thunder" maiņas darījumā ar Hjūstonas "Rockets" atvadījās no Viktora Oladipo un Džeremaija Robinsona-Ērla, bet pretī ieguva tiesības uz Kevinu Porteru junioru, kuru uzreiz atbrīvoja, kā arī saņēma divas 2027. un 2028. gada draftu otrās kārtas izvēles.

Latvijas basketbola izlase ierodas Rīgas lidostā

Pirmdienas vakarā vairāki tūkstoši cilvēku Rīgā sagaidījuši Latvijas basketbola valstsvienība, kura debijā pasaules meistarsacīkstēs spēja izcīnīt augsto piekto vietu.

gallery icon

"Thunder" sagatavošanās posmā aizvadīja piecas pārbaudes spēles, kurās tika izcīnītas divas uzvaras. Bertāns devās laukumā četrās pārbaudes spēlēs, kurās, spēlējot vidēji desmit minūtes, guva deviņus punktus. Viņam netiek paredzēta nozīmīga loma komandā, taču tiek minēts, ka viņš varētu būt noderīgs uz tālmetienu līnijas vai arī kādā maiņas darījumā.

Pagājušajā sezonā pār čempioni kļuva Denveras "Nuggets", kas finālsērijā ar 4-1 uzvarēja Maiami "Heat", bet vērtīgākā spēlētāja balvu saņēma Nikola Jokičs. Denveras vienībai, kas arī pirmo reizi spēja sasniegt finālu, tas bija pirmais čempiontituls.

Tradicionālajās pirmssezonas NBA klubu ģenerālmenedžeru aptaujās prognozēts, ka pie čempiontitula tiks "Celtics" vai pašreizējā čempione "Nuggets", kamēr vērtīgākā spēlētāja balva tiks Jokičam. Par labākajiem spēlētājiem savās pozīcijās tika iebalsoti Stefens Karijs (Goldensteitas "Warriors"), Devins Bukers (Fīniksas "Suns"), Teitums, Jannis Adetokunbo (Milvoki "Bucks") un Jokičs. Tāpat par lielāko ieguvēju no maiņas darījumiem tika atzīta "Bucks", kas trīs komandu darījumā tikusi pie ilggadējā Portlendas "Trail Blazers" līdera Damiana Lilarda.

Šosezon NBA debitēs šī gada drafta pirmais numurus francūzis Viktors Vembanjama, kuru izraudzījās Sanantonio "Spurs". 19 gadus jaunais basketbolists šovasar nepievienojās Francijas izlasei Pasaules kausa finālturnīrā, kā galveno iemeslu minot vēlēšanos pienācīgi sagatavoties savai pirmajai sezonai planētas spēcīgākajā līgā.

Tā kā Vembanjama savu fizisko dotību un ķermeņa uzbūves ziņā atgādina Porziņģi, arī viņam viena no problēmām varētu būt traumatiskums, kas 2018. gadā pamatīgi piebremzēja latvieša karjeru, kad viņš iedzīvojās krustenisko saišu plīsumā. Šobrīd ažiotāža ap jauno francūzi ir ļoti liela, jo jau pagājušajā sezonā, kad viņš vēl spēlēja Francijas čempionātā, visas spēles, kurās piedalījās Vembanjama, varēja redzēt Ziemeļamerikā. Arī četrās pārbaudes spēlēs francūzis vidēji izcēlās ar 19,3 punktiem un ar savu atlētiskumu radīja vairākas spilgtas epizodes, kas atzinību ieguva sociālajos tīklos.

Porziņģa "Celtics" un Bertāna "Thunder" sezonas laikā tiksies tikai divas reizes. Vispirms 2. janvārī bostonieši viesosies Oklahomasitijā, bet 3. aprīlī "Thunder" aizvadīs izbraukuma maču Bostonā.

Līdzīgi kā iepriekšējā sezonā, arī šogad tiks aizvadīti daži regulārā čempionāta mači ārpus Ziemeļamerikas. Vispirms 9. novembrī Orlando "Magic" un Atlantas "Hawks" spēkosies Mehiko, bet pēc tam 11. janvārī Bruklinas "Nets" un Klīvlendas "Cavaliers" tiksies Parīzē.

Vēl šosezon NBA paralēli regulārajam čempionātam tiks aizvadīts arī turnīrs, kurā komandas cīnīsies par NBA kausu. Komandas aizvadīs turnīru no 3. novembra līdz 9. decembrim un noslēgumā finālčetrinieka sacensības norisināsies "T-Mobile Arena" hallē Lasvegasā, finālspēlei netiekot ieskaitītai regulārā čempionāta kopvērtējumā un statistikā.

Visas 30 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa piecām katrā, balstoties uz to rezultātiem savās konferencēs iepriekšējās sezonas regulārajā čempionātā. Pēc viena apļa turnīra grupu uzvarētājas un vēl divas labākās otro vietu īpašnieces iekļūs ceturtdaļfinālā. Izslēgšanas turnīra pāros uzvarētāji tiks noskaidroti vienā spēlē.

Komandas cīnīsies par iespēju iegūt NBA kausu, bet spēlētājiem tā būs papildu iespēja nopelnīt naudu, līdz pat pusmiljonam dolāru, kas daļai basketbolistu ir aptuvenais atalgojums par vienu spēli, bet citiem iespēja ievērojami papildināt savus ienākumus.

Porziņģa pārstāvētā "Celtics" Austrumu konferences C apakšgrupā tiksies ar Bruklinas "Nets", Toronto "Raptors", Čikāgas "Bulls" un Orlando "Magic" komandām, bet Bertāna pārstāvētā Oklahomasitijas "Thunder" Rietumu konferences C apakšgrupā cīnīsies ar Sakramento "Kings", Goldensteitas "Warriors", Minesotas "Timberwolves" un Sanantonio "Spurs" vienībām.

Pēc regulārā čempionāta beigām uzreiz izslēgšanas spēlēs iekļūs abu konferenču pirmās sešas komandas, bet 7.-10. vietas ieguvējas no 16. līdz 19. aprīlim cīnīsies "play-in" turnīrā par atlikušajām četrām vietām izslēgšanas spēlēs. Pirmie "play-off" mači tiks aizvadīti 20. aprīlī, bet finālsērijas sākums paredzēts 6. jūnijā.