Citi sporta veidi
2023. gada 8. oktobris, 16:44

"Viena vieta uz brieža vēl brīva!" — Argentīna iekļūst regbija Pasaules kausa ceturtdaļfinālā, kurš nopelnīs pēdējo ceļazīmi?

Jauns.lv/LETA

Argentīnas regbija-15 izlase svētdien Nantē Pasaules kausa mačā ar rezultātu 39:27 (15:14) uzvarēja Japānu. Tas nozīmē, ka pirmajā ceturtdaļfinālā spēlēs Velsa un Argentīna.

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums un triumfs (1987-2023)

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums, triumfs un fanu svētki (1987-2023)

gallery icon

Argentīnas izlasē ar trīs piezemējumiem izcēlās Mateo Karrerass, bet vienreiz bumbu ieskaites zonā nogādāja, trīs realizācijas un vienu soda sitienu izpildīja Emiliāno Bofelli. Arī japāņiem Rikijam Macudam bija trīs nekļūdīgas realizācijas un viens precīzs soda sitiens.

Kaut gan Japāna ir acīmredzami progresējusi pēdējos trjos Pasaules kausos, tās izlasei neizdevās atkārtot 2015. gada brīnumu, kad grupas spēlē tika pārspēta pati Dienvidāfrika, vai 2019. gada panākumu, kad tā pirmo reizi iekļuva ceturtdaļfinālā, savā grupā pieveicot gan ranga līderi Īriju, gan Skotiju. Savukārt Argentīna pēc nesaprotamā veidā zaudētās starta spēles pret Angliju, kura gandrīz visu maču aizvadīja mazākumā, parūpējās, lai neatkārtotos pērnā čempionāta bēdīgā pieredze, kad "nāves grupā" ar Angliju un Franciju trešā liekā izrādījās tieši Argentīna.

D apakšgrupā ar 18 punktiem četrās spēlēs pirmā bija Anglija, tālāk ar 14 punktiem sekoja Argentīna, deviņus punktus guva Japāna, septiņus punktus iekrāja Samoa, bet Čīle palika bešā.

Pēdējās ceļazīmes liktenis noskaidrosies šovakar grupu fāzes pēdējā spēlē. Fidži pietiek pat zaudēt Portugālei ar vienu bonusa punktu, lai nodrošinātu tikšanos ceturtdaļfinālā ar Angliju. Ja salinieki sensacionāli paliks bešā, viņu vietu ieņems divkārtējā čempione Austrālija, kas šajā turnīrā nospēlējusi pagalam neveiksmīgi, pamanoties saņemt pamatīgu pērienu no Velsas un zaudēt Fidži.

Pārējie ceturtdaļfinālu pāri noskaidrojās vakar, un katrs ir fināla cienīgs — pasaules ranga līdere Īrija eksaminēs trīskārtējo čempioni Jaunzēlandi, bet mājiniece un planētas otrā spēcīgākā komanda Francija mērosies spēkiem ar pašreizējo pasaules čempioni Dienvidāfriku.

Tas nozīmē, ka Īrija otro Pasaules kausa finālturnīru pēc kārtas ceturtdaļfinālā spēlēs pret Jaunzēlandi. Arī pirms četriem gadiem tobrīd Īrija bija pasaules ranga līdere, taču tā arī nespēja gūt savu pirmo uzvaru izslēgšanas spēlē Pasaules kausu vēsturē, jo "All Blacks" negaidīti viegli ar viņiem izrēķinājās.

Tiesa, īrus var uzmundrināt fakts, ka kopš 2016. gada, kad Īrija pēc 111 gadu pūlēm pirmo reizi pieveica Jaunzēlandi, tā turpmākās septiņās spēlēs ir uzvarējusi četras reizes, bet pērn pirmo reizi ne vien svinēja vēsturisku uzvaru Jaunzēlandē, bet pat uzvarēja triju spēļu sērijā. Un vēl — pēdējās divas tikšanās Eiropā noslēgušās ar Īrijas uzvaru.

Tikai maza problēma — Pasaules kausos Īrija NEKAD nav uzvarējusi izslēgšanas spēlē. 1987. gadā īri ceturtdaļfinālā Sidnejā zaudēja Austrālijai (15:33), 1991. gada ceturtdaļfinālā savā stadionā Dublinā atkal zaudēja Austrālijai (18:19), 1995. gadā Durbanā ceturtdaļfinālā zaudēja Francijai (12:36), 1999. gadā izslēgšanas spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā Lansā sensacionāli zaudēja Argentīnai (24:28), 2003. gada ceturtdaļfinālā Sidnejā zaudēja Francijai (21:45), 2007. gadā Francijā vispār neizkļuva no grupas, zaudējot mājiniekiem un Argentīnai, 2011. gada ceturtdaļfinālā Velingtonā zaudēja Velsai (10:22), 2015.gada ceturtdaļfinālā Kārdifā atkal piekāpās Argentīnai (20:43), bet 2019. gada ceturtdaļfinālā Tokijā pakļuva zem Jaunzēlandes ceļaruļļa (14:46). 

Savukārt Francija ceturtdaļfinālā pret Dienvidāfriku cerēs turpināt pozitīvo tendenci, kas Marseļā sākās pērn rudens sērijā ar uzvaru 30:26, pārtraucot septiņu zaudējumu sēriju kopš tālā 2010. gada. Tiesa ir nianse, Dienvidāfrika lielu spēles daļu bija spiesta spēlēt mazākumā. Tā kā Francija šogad spēlē lieliski, varbūt beidzot ir pienācis laiks gallu gailim dziedāt uzvaras dziesmu pēc trim neveiksmīgiem fināliem?

Jāpiebilst, ka Pasaules kausa izslēgšanas spēlēs Francija jau reiz tikās ar DĀR, kad tā debitēja turnīrā, atgriežoties starptautiskajā sporta arēnā pēc aparteīda režīma krišanas. Toreiz 1995. gada pusfināls Durbanā noritēja ekstremālos apstākļos pēc tropiskās lietusgāzēm. Nedēļu vēlāk līksmoja visa Dienvidāfrika, finālā Johannesburgā uzvarot Jaunzēlandi.

14. oktobrī 18.00: 1. ceturtdaļfināls Velsa — Argentīna

14. oktobrī 22.00: 2. ceturtdaļfināls Īrija — Jaunzēlande

15. oktobrī 18.00: 3. ceturtdaļfināls Anglija — Fidži/Austrālija

15. oktobrī 22.00: 4. ceturtdaļfināls Francija — Dienvidāfrika

20. oktobrī 22.00: 1. pusfināls Velsa/Argentīna — Īrija/Jaunzēlande

21. oktobrī 22.00: 2. pusfināls Anglija/Fidži/Austrālija — Francija/Dienvidāfrika

27. oktobrī 22.00: spēle par 3. vietu

28. oktobrī 22.00: fināls

Pasaules kausa izcīņa vairāk nekā pusotra mēneša garumā norisinās deviņās Francijas pilsētās, 20 valstsvienībām cīnoties par prestižo trofeju. Pirmajā posmā četrās apakšgrupās izlases aizvada viena apļa turnīru, labākajām divām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Katras grupas pirmo triju vietu īpašnieces nodrošinās ceļazīmes uz 2027.gada Pasaules kausa izcīņu.

Francija pasaules meistarsacīkstes uzņem trešo reizi vēsturē un otro reizi - kā vienīgā rīkotāja. No deviņiem aizvadītajiem turnīriem pa trim reizēm čempionu kausu, kas nosaukts Viljama Veba Elisa vārdā, virs galvas cēluši Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas regbisti, divi tituli ir Austrālijai, bet viens - Anglijai.

Pirms četriem gadiem Japānā notikušajā Pasaules kausā uzvarēja DĀR, kas finālā ar rezultātu 32:12 guva virsroku pār Angliju.