foto: James Guillory-USA TODAY Sports/Sipa USA/ Vida Press
Tuvojas patiesības mirklis: vai Balinskis sezonu sāks NHL?
Uvis Balinskis tika pie pilnvērtīgas iespējas sevi apliecināt divās pārbaudes spēlēs, bet galīgo lēmumu par viņa lietderību NHL līmenī Floridas “Panthers” galvenais treneris Pols Moriss sola pieņemt jau šajā nedēļas nogalē.
Hokejs
2023. gada 6. oktobris, 06:26

Tuvojas patiesības mirklis: vai Balinskis sezonu sāks NHL?

Māris Siliņš

Jauns.lv

Četras dienas pirms jaunās sezonas latviešu aizsargs Uvis Balinskis joprojām ir cīņā par iespējamo debiju NHL un septītā aizsarga vietu Floridas “Panthers” sistēmā.

27 gadus vecais Latvijas izlases aizsargs pārbaudes mačos līdz šim vai nu netika iekļauts Floridas “Panthers” sastāvā, vai nu bija pirmajā aizsargu pārī ar ievērojamu spēles laiku, arī vairākumā, arī spēles beigās dodoties laukumā nomainītā vārtsarga vietā. Šādas pārvērtības ir pamatīgs prātlauzis līdzjutējiem, taču racionāli izskaidrojamas no “Panthers” treneru puses. Arī dažas dienas pirms sezonas sākuma latvieša izredzes debitēt pasaules spēcīgākajā līgā ir tādas pat, kā vasarā parakstot divvirzienu līgumu. Proti, uz robežas.

Moriss dod iespēju

Latvijas izlases aizsargs NHL skautu papildus uzmanību pievērsa ar sniegumu Čehijas ekstralīgā, kur kļuva par čempionāta rezultatīvāko aizsargu. Uzbrukumu veidošana, spēle vairākumā ir tās Uvja kvalitātes, kas visnotaļ augstu tiek vērtētas uz uzbrukumu arvien vairāk tendētajā NHL. Piedāvātais divvirzienu līgums ir paša spēlētāja nopelnīts un pat, ja neizdosies aizķerties pasaules spēcīgākajā līgā, Uvis to būs mēģinājis. “Šis ir perfektākais laiks to darīt,” spriež karjeras pilnbriedā esošais Balinskis.

“Panthers” galvenais treneris Pols Moriss apzinās, kāda tipa spēlētājs ir uzaicināts uz komandas nometni un treniņos nenogrūda Uvi kaut kur trešajā vai ceturtajā aizsargu pārī. Pirmajās pārbaudes spēlēs ļāvis izspēlēties nākotnes talantiem, Moriss divus mačus pēc kārtas Balinskim deva iespēju pirmajā maiņā ar lielāko spēles laiku komandā, arī mazākumā un vairākumā. Pie rezultativitātes punktiem tikt neizdevās un gadījās arī pa kādai kļūdai, tomēr Balinskim bija iespēja sevi parādīt pilnā apmērā. Ko ar savu profesionāļa aci redzēja Moriss un vai latvieša vārds viņa blociņā paliek sezonas turpmākajās iecerēs, pagaidām nav zināms. Moriss nekautrējās paslavēt latvieti, kā stiprās puses minot jau iegūto pieredzi KHL, Čehijas ekstralīgā un Latvijas izlasē. Tā teikt, bērnu un jauniešu hokeja slimības vairs nav jāārstē. Taču tika pieminēts Balinska pieredzes trūkums Ziemeļamerikas hokejā un uz mazajiem laukumiem. Tas varētu būt nopietns arguments, kādēļ sezonu Balinskim var nākties sākt fārmklubā. Pieredzes iegūšanai.

Divas aizvadītās pārbaudes spēles nedeva skaidru vīziju par Balinska perspektīvām arī tādēļ, ka Moriss jau laicīgi solīja, ka regulārās sezonas sastāva aprises būs redzamas tikai pēdējās trīs spēlēs. Pirmajā no tām Balinskis palika ārpus pieteikuma, taču joprojām ir komandā palikušo 33 spēlētāju (12 aizsargu) apritē. “Tas, ka kāds palika malā pirmajā no trīs spēlēm pret Tampu, vēl neko nenozīmē,” lielāku skaidrību nevieš arī Morisa diplomātija.

Viena vieta vēl brīva

“Panthers” iepriekšējās divas sezonas demonstrējuši uguņojošu hokeju, šajā pavasarī aizspēlējās līdz Stenlija kausa finālam, taču visai mazs tajā bija komandas aizsardzības nopelns. Ar 3,32 ielaistiem vārtiem pantēras bija 21. sliktākā komanda visā NHL un tikai 16. vietā ielaisto vārtu ziņā spēlējot “5 pret 5”. Prasījās pēc pārmaiņām un tādas šovasar arī notika. Aizsargi tika saaicināti tik daudz, ka pietiktu veselām trim komandām.

Floridā vēl turpina laizīt Stenlija kausa brūces. Vadošie aizsargi Ārons Ekblads un Brendons Montūrs ārstē savainojumus, un viņu atgriešanās laiks laukumā nav zināms. Visticamāk, abi sezonas sākumā tiks ievietoti ilgtermiņa savainoto spēlētāju sarakstā un sezonas pirmajā mēnesī nespēlēs. Iespējams, pat vēl ilgāk.

Tieši vadošo spēlētāju savainojumi radījuši papildus intrigu cīņā par pēdējām aizsargu vietām, kurā iesaistījies arī Balinskis.

Jau pirmajās spēlētāju tirgus dienās “Panthers” parakstīja līgumus ar četriem aizsargiem, trīs gadu līgumu dodot somam Niko Mikolam, pa gadam veterāniem Oliveram Ekmanam-Larsonam, Dmitrijam Kuļikovam un Maikam Reilijam. Šī kvarteta vietas komandas sastāvā sezonas sākumā šķiet nesatricināmas. Tāpat stabila pamatsastāva vērtība aizsardzībā solās būt zviedrs Gustavs Forslings, bet sestais aizsargu rangā diezgan pārliecinoši izskatās kanādietis Džošs Mahura. Visticamāk, komandas pieteikumā tiks rakstīti septiņi aizsargi un tieši šī septītā vieta vēl ir brīva. Uz to pretendē Balinskis, un reāli konkurenti šajā cīņā palikuši tikai divi. Apmēram vienaudži, taču ar jau iegūtu NHL pieredzi, turklāt tieši “Panthers” sistēmā. Keisijs Ficdžeralds no Bufalo uz Floridu pārcēlās pērn, kopā viņam ir jau 75 spēļu pieredze šajā līgā, tostarp 12 spēles Stenlija kausa izcīņā. Savukārt Mets Kirsteds “Panthers” sistēmā ir ceturto sezonu, aizvadījis 37 spēles regulārajā sezonā un 14 mačus Stenlija kausa izcīņā.

Svītrojumus veiks sestdien

Moriss komandas sastāvu sezonas sākumam jeb pēdējos svītrojumus sola veikt pēc sestdien paredzētā mača pret Tampabejas “Lightning”. Ļoti iespējams, ka Balinskis nebūs starp tiem, kas sezonu sāks Floridā. Komandas pirmajā vairākumā vieta paredzēta Forslingam, otrajā tiekot iespēlēts Ekmans-Larsons. Šķiet, ka vēl vienu uzbrūkoša tipa aizsargu pašlaik pantērām nevajag, bet vienkārši labu aizsargu jau ar iegūtu NHL pieredzi komandā pietiek. Tomēr pat šāda lēmuma gadījumā Balinskis noteikti paliks kā tuvākais kandidāts ceļojumam no fārmkluba uz NHL. Nevar izslēgt jaunu savainojumu gadījumus, tāpat nav zināms, kā “Panthers” jaunais aizsardzības modelis sāks sezonu. Vairāki hokeja apskatnieki nekautrējas norādīt, ka tā ir viena no vājākajām aizsardzības līnijām NHL. Ja tas tik tiešām apstiprināsies laukumā, noteikti tiks veiktas spēlētāju rotācijas. Tādēļ visnotaļ cerīgi atļausimies prognozēt, ka agrāk vai vēlāk, ventspilniekam tiks dota NHL iespēja. Balinska gadījumā bez nokļūšanas uz hokeja lielākās skatuves ik diena NHL apritē dotu arī desmit reizes lielākus ieņēmums, nekā spēlējot AHL.