foto: AFP/Scanpix
Caune liek par sevi runāt vieglatlētikas pasaulei un sasniedz pasaules čempionāta finālu 5000 metros; Lasmanei debjiā 19. vieta
19 gadus vecā Agate Caune jau skrējiena sākumā uzņēmās distances vadību un palielināja savu pārsvaru, kas pēc pusdistances pārsniedza 20 sekundes.
Citi sporta veidi
2023. gada 23. augusts, 20:44

Caune liek par sevi runāt vieglatlētikas pasaulei un sasniedz pasaules čempionāta finālu 5000 metros; Lasmanei debjiā 19. vieta

Jauns.lv/LETA

Latvijas skrējēja Agate Caune trešdien Budapeštā pasaules čempionātā vieglatlētikā sasniedza 5000 metru distances finālu, izcīnot ceturto vietu pusfinālā.

Divos pusfinālos 40 sportistes cīnījās par vietu finālā, no katra pusfināla izšķirošo skrējienu sasniedzot labākajām astoņām. 

Augusta sākumā tikai 19. dzimšano dienu nosvinējusī valmieriete jau skrējiena sākumā uzņēmās vadību un palielināja savu pārsvaru, kas pēc pusdistances pārsniedza 20 sekundes. Pēdējos trīs apļos sekojošās skrējējas pakāpeniski samazināja latvietes pārsvaru. Gandrīz visu skrējienu latviete skrēja lepnā vientulībā, pievēršot gan klātesošo, gan televīzijas skatītāju uzmanību.

Noslēdzošajā aplī vadību neizdevās noturēt, tomēr finišs 15 minūtēs un 0,48 sekundēs ļāva par 3,37 sekundēm labot personīgo rekordu un iekļūt sestdien gaidāmajā finālā. Šajā pusfinālā uzvarēja kenijiete Beatrise Čebeta, kura finišēja 14 minūtēs un 57,70 sekundēs, divas sekundes simtdaļas atpalika etiopiete Gudafa Cegaja, bet 2,4 sekundes zaudēja Kenijas staiere Margaret Čelimo Kipkemboi.

Otrajā pusfinālā skrējiens bija ātrāks un uzvaru tajā izcīnīja titulētā nīderlandiete Sifana Hasana, kura finišēja 14 minūtēs un 32,29 sekundēs. Visas pirmajā astoņniekā finišējušas sportistes bija ātrākas par pirmā pusfināla dalībniecēm, līdz ar to Caune sasniedza 12. labāko rezultātu.

Caune sarunā ar Latvijas Televīziju neslēpa, ka pēdējais kilometrs pusfināla skrējienā bija grūts.

Caune skaidroja, ka fināla sasniegšanai viņai uzreiz bija jāskrien ātri, jo izvēloties pretēju taktiku - sākumā skriet lēni un pēc tam kāpināt tempu - viņa nedrīkstēja, jo sprinta finišā pēc salīdzinoši lēna skrējiena viņai nebūtu izredžu cīņā ar konkurentēm

"Pēdējais kilometrs bija grūts. Skatījos laika atzīmes, kājas un rokas bija smagas. Galvā skanēja trenera atgādinājums, strādāt ar rokām, ja ir grūti. Tā arī darīju, bet vieglāk nekļuva, taču cīnījos un darīju visu, ko varēju," stāstīja sportiste.

Tikmēr Latvijas sportiste Rūta Kate Lasmane pasaules čempionātā vieglatlētikā Budapeštā izcīnīja 19. vietu trīssoļlēkšanas sacensībās, savās debijas meistarsacīkstēs nepārvarot kvalifikāciju.

Lai iekļūtu pamatsacensībās, sportistēm bija jālec 14,30 metru tālumā vai jāiekļūst labāko divpadsmitniekā.

Lasmanei pirmais lēciens netika ieskaitīts, otrajā viņa lēca 13,77 metru tālumā, bet trešajā savu rezultātu uzlaboja vēl par desmit centimetriem. Ar 13,87 metru tālu lēcienu Lasmane savā kvalifikācijas grupā bija 11., bet summā ierindojās 19. pozīcijā 36 sportistu konkurencē.

Iekļūšanai finālā pietika ar 14,13 metru tālu lēcienu, kas ir septiņus centimetrus tuvāk par Lasmanes personīgo rekordu. Kvalifikācijas normu izpildīja astoņas sportistes, bet tālākais lēciens 14,67 metru tālumā padevās jamaikietei Šenjelai Riketsai.

Pēc sacensībām Lasmane skaidroja, ka izcīnītā vieta debija reizē nav slikta, tomēr bija cerējusi uz lēcienu personiskā rekorda līmenī un vietu finālā. Šoreiz mazliet patraucējis ļoti ātrais skrejceļš, kas traucējis trāpīt atspēriena dēlītim. Tāpēc pirmais lēciens netika ieskaitīts un mēģinājumi kaut ko pamainīt līdz galam nav nostrādājuši.

Pasaules čempionātā Latviju pārstāv deviņi vieglatlēti.

Meistarsacīkstes norisināsies līdz 27. augustam, tajās piedaloties vairāk nekā 2000 vieglatlētiem no 202 pasaules valstīm.