foto: Evija Trifanova/LETA
Izskan bažas, ka Kristaps Porziņģis ir guvis kājas savainojumu, dalība Pasaules kausā stipri apdraudēta
Norūpējies Kristapa Porziņģa vaigs noraugās Latvijas izlases spēli pret Zviedriju.
Basketbols
2023. gada 10. augusts, 10:09

Izskan bažas, ka Kristaps Porziņģis ir guvis kājas savainojumu, dalība Pasaules kausā stipri apdraudēta

Jauns.lv

Vien nedaudz vairāk kā divas nedēļas pirms Filipīnās, Indonēzijā un Japānā sāksies Pasaules kausa finālturnīrs basketbolā vairākos no Ziemeļamerikas vadošajiem sporta medijiem parādījusies informācija, par Kristapa Porziņģa it kā gūtu savainojumu, kas liktu punktu cerībām ieraudzīt mūsu vienradzi planētas meistarsacīkstēs

Tādi pazīstami mediji kā “Sports Illustrated” un “Clutch Points”, atsaucoties uz vācu žurnālistu Rupertu Fābigu no "Hamburger Abendblatt", ziņo, ka Latvijas izlases kolektīvs un Bostonas “Celtics” pārstāvji līdz pēdējam brīdim vērtēs Kristapa Porziņģa veselības statusu un vien īsi pirms finālturnīra pieņems lēmumu, vai viņš drīkstēs piedalīties Pasaules kausā.

Vēlāk gan pats Fābigs norādījis, ka savainojums neesot nopietns, bet, saprotot, ka Pasaules kauss sāksies jau 25. augustā, esot pamats bažām, par Kristapa dalību tajā.

Latvijas basketbola izlases, Bostonas “Celtics” vai paša Kristapa Porziņģa pārstāvji pagaidām nav komentējuši šīs spekulācijas. Pagaidām vien valstsvienības treneris Luka Banki vairākkārt norādījis, ka Kristapa sagatavošanās noritot pēc individuāla plāna.

Bostonas “Celtics” fani sociālajos tīklos pauž neizpratni, kāpēc vispār Porziņģim, kuram biogrāfijā ir nopietni savainojumi (ceļgala krustenisko saišu plīsums) būtu jāspēlē valstsvienībā. Ķeltu atbalstītājiem noteikti spilgtā atmiņā ir pagājusī vasara, kad, atrodoties izlases rīcībā, ceļgala krustenisko saišu plīsumā iedzīvojās itālietis Danilo Galināri, kurš tā ar Bostonas komandā pie spēlēšanas netika un jau ir aizmainīts uz Vašingtonas “Wizards”.

Par Porziņģa it kā gūto kājas savainojumu basketbola kuluāros runā jau kopš pirmās pārbaudes spēles pret Zviedriju, kad Kristaps vien dažas stundas pirms mača pavēstīja, ka laukumā savā dzimšanas dienā nedosies. Pats Kristaps nespēja slēpt neapmierinātību un radās pamats spekulācijām. Neilgi pēc Kristapa ieraksta sociālajos tīklos parādījās kadri, kur mūsu izlases līderis pie kājas tur ledu, tomēr nav skaidrs, vai tas bijis saistībā ar kādu savainojumu, vai vienkārši profilaktiskos un atjaunošanās nolūkos.

Jauns.lv jau vēstīja, ka līdz šim mūsu vīri ir aizvadījuši divas pārbaudes spēles, kurās ar 87:77 izdevās pieveikt Zviedriju un ar 82:57 vēl vienu gaidāmā Pasaules kausa debitanti Gruziju. Latvijas izlasē pirmajā mačā rezultatīvākais ar 17 punktiem bija Rolands Šmits, 14 punktus pievienoja Artūrs Strautiņš, pa 12 guva Dairis Bertāns un Andrejs Gražulis, kuram bija arī trīs bloķēti metieni, bet desmit punkti bija Artūram Žagaram. Savukārt otrajā spēlē, kurā mūsu vīri otrajā puslaikā bija pārāki par pretiniekiem ar 37:18, 16 punktus guva Aigars Šķēle, kurš arī sakrāja piecas bumbas zem groziem un trīs rezultatīvas piespēles. Pa desmit punktiem guva Rolands Šmits, Kristers Zoriks un Mareks Mejeris, Dairis Bertāns guva astoņus punktus, bet Artūrs Žagars izcēlās ar septiņiem punktiem un piecām rezultatīvām piespēlēm. Otrajā spēlē pašā sākumā ne līdz galam izdevās tikt galā ar pretinieku pārspēku groza apakšā un tālmetieniem, bet, kāpinot spēles tempu, mačā otrajā pusē šaubu par uzvarētāju nebija ne mirkli.

Pirmajās divās pārbaudes spēlēs no 17 izlases kandidātiem laukumā nedevās četri pieredzējuši vīri – Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Anžejs Pasečņiks un Jānis Timma. Pirmo divu nepiedalīšanās pirmajos divos mačos varētu būt Nacionālās basketbola asociācijas klubu īpašas prasības pret savu spēlētāju gatavību pirms došanās laukumā, bet par Timmas un Pasečņika gatavību šovasar palīdzēt Latvijas izlasei daži anonīmi avoti bijuši visai skeptiski. Timma pēdējos gados organizētu basketbolu spēlējis visai simboliskos brīžos, tāpēc viņam pārbaudes spēles būtu īpaši nepieciešamas, lai atgūtu basketbola izjūtas, turklāt pirms tik svarīga turnīra, kurā nekāds papildu ieskriešanās laiks nav paredzēts.

Gaidot basketbola Pasaules kausa finālturnīru — atskats uz emocijām 2019. gadā

Gaidot basketbola Pasaules kausa finālturnīru — atskats uz emocijām 2019. gadā

gallery icon
82

Nometnes sākumā kopā ar izlasi nevarēja darboties arī Rodions Kurucs, kas treneriem lika papildināt kandidātu sarakstu par vēl vienu spēlētāju – Mārci Šteinbergu. Tomēr sniegums pārbaudes spēlēs vedina uz domām, ka nelielais savainojums vairs neietekmē Kurucu un jau tuvākajā laikā, gūstot lielāku spēļu praksi, viņš turpinās uzlabot sniegumu. 

Pirmajā pārbaudes spēlē Luka Banki izvēlējās laukumā nesūtīt Mārci Šteinbergu un Tomu Leimani, kas neviļus vedina uz domām, ka šie spēlētāji vismaz pārbaudes spēļu sākumposmā varētu būt bijuši mazliet aiz saviem konkurentiem. Gandrīz visi, kas publiski komentējuši valstsvienības treniņos redzēto, nenoliedz, ka Artūrs Žagars izskatās ļoti pārliecinoši. Rolands Šmits jau ar pirmajiem pārbaudes mačiem pierādījis, kāpēc viņš ir kļuvis par ULEB Eirolīgas kluba pamatsastāva spēlētāju. Tikmēr Aigars Šķēle pēc visai neizteiksmīga mača pret zviedriem spēlē pret Gruziju laukumā bija lielisks. Jādomā, ka treneriem nav kļuvis mazāk galvassāpju par to, kam jādodas uz Āziju, bet kuri paliks mājās.

Pie Brīvības pieminekļa — basketbola Pasaules kauss

Trofeja tiek izstādīta dažādās valstīs, un tās ceļojums noslēgsies 15.augustā Filipīnās, kur par to pirmo reizi cīnīsies arī Latvijas izlase.

gallery icon
8

Latvijas valstsvienībai kopumā paredzētas vēl četras oficiālas pārbaudes spēles, no kurām pirmās divas 12. un 16. augustā Arēnā Rīga pret Dominikānas un Somijas izlasēm. Tiesa, jau 10. augustā pret Dominikānu tiks aizvadīta pārbaudes arī aiz slēgtām durvīm. Pēc šiem mačiem, visticamāk, tiks nosaukti 14 spēlētāji, kuri turpinās treniņus ar izlasi un dosies vispirms uz Taivānu, lai aizvadītu pēdējos divus oficiālos mačus pret Puertoriko un Lietuvas izlasēm. Pēc šiem mačiem arī, visticamāk, būs zināms divpadsmitnieks, kas tiks pieteikti Pasaules kausa izcīņai.

Kā zināms, Latvijas izlase Pasaules kausā ir ielozēta vienā grupā ar olimpiskajiem vicečempioniem Franciju, NBA basketbolistiem pārbagāto Kanādu un Libānas valstsvienību. No šīm četrām komandām cīņu par medaļām turpinās tikai divas.

Latvijas izlases kandidāti Pasaules kausam:

Rodions Kurucs (Mursijas UCAM, Spānija), Mareks Mejeris (Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania", Rumānija), Kristaps Porziņģis (Bostonas "Celtics", NBA), Dāvis Bertāns (Oklahomasitijas "Thunder", NBA), Dairis Bertāns ("VEF Rīga"), Anžejs Pasečņiks (bez kluba), Jānis Timma (bez kluba), Rolands Šmits (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Artūrs Strautiņš (Tortonas "Derthona", Itālija), Klāvs Čavars (Jokohamas "Exellence", Japāna), Aigars Šķēle (Lielpolijas Ostruvas "Stal", Polija), Andrejs Gražulis (Trento "Aquila", Itālija), Toms Leimanis (Madrides "Estudiantes", Spānija), Artūrs Kurucs (Patras "Promitheas", Grieķija), Artūrs Žagars (Ķēdaiņu "Nevežis", Lietuva), Kristers Zoriks (Izmiras "Petkim Spor", Turcija), Mārcis Šteinbergs (Manrezas "Baxi", Spānija).