Basketbols

VIDEO: Latvijas U-18 basketbolistiem ļoti svarīga uzvara

Jauns.lv/LETA

Latvijas U-18 vīriešu basketbola izlase piektdien Portugālē izcīnīja uzvaru Eiropas čempionāta B divīzijas turnīra ceturtdaļfinālā un nonāca uzvaras attālumā no atgriešanās elitē.

VIDEO: Latvijas U-18 basketbolistiem ļoti svarīga ...

Latvijas jaunie basketbolisti ar rezultātu 90:69 (13:22, 38:13, 16:26, 23:8) guva virsroku pār vienaudžiem no Rumānijas.

Sestdien pusfinālā Latvijas izlase spēkosies ar Melnkalnes basketbolistiem.

Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās bija Roberts Blūms, kurš guva 30 punktus un izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, 22 punkti, astoņas atlēkušās bumbas un trīs pārtvertas bumbas bija Tomam Salnājam, bet pa deviņiem punktiem bija Tomam Līnim, trīs metienus bloķējušajam Rūdolfam Švītiņam un Jurim Vītolam, kurš pievienoja arī piecas bumbas zem groziem un četras rezultatīvas piespēles.

Pretiniekiem 16 punkti, astoņas atlēkušās bumbas un sešas rezultatīvas piespēles bija Andrejam Oinaru.

Latvijas basketbolist D apakšgrupā ar 85:71 pārspēja Beļģiju, ar 75:73 - Portugāli, ar 74:64 - Bulgāriju un ar 77:70 - vienaudžus no Šveices, nodrošinot pirmo vietu apakšgrupā un turpinot cīņu par ceļazīmi uz augstāko divīziju.

Savukārt Rumānija C apakšgrupā aizvadīja piecus mačus, no kuriem tikai vienā piedzīvoja neveiksmi, zaudējot Nīderlandei ar 72:78, un ieņēma otro pozīciju.

Sagatavošanās laikā Latvijas U-18 basketbolisti aizvadīja pārbaudes spēles ar Ukrainas (79:77 un 64:62), Gruzijas (90:77 un 77:56), Lietuvas (60:83), Igaunijas (86:70) un Somijas (64:77 un 76:76) U-18 izlasēm.

Latvijas komandā iekļauti BJBS "Rīga"/"DSN", BJBS "Rīga"/"A. Kraukļa VEF BS", kā arī Liepājas, Gulbenes, Ventspils un Cēsu sporta skolu audzēkņi. Fransuā Nkojs-Īls basketbola prasmes apguvis Īrijā, bet Roberts Blūms, Toms Līnis un Renārs Sondors pēdējā sezonā spēlējuši ārzemēs. Saspēles vadītājam Jurim Vītolam "Liepājas" sastāvā bijusi laba spēļu prakse Latvijas-Igaunijas Basketbola līgā.

Vītols un Fransuā Nkojs-Īls Eiropas U-18 čempionātā startēja jau pērn. Septiņi spēlētāji bija komandā, kura 2021.gadā piedalījās pandēmijas apstākļos sarīkotajā FIBA "Challenger" turnīrā.

Edijam Šleseram izlasē palīdz treneri Krists Pīternieks un Oskars Zurkovs, kā arī fiziskās sagatavotības treneris Ivars Ikstens.

Latvijas U-18 vīriešu basketbola izlases sastāvs:

Juris Vītols ("Liepāja"), Edvards Egle, Rūdolfs Švītiņš, Edvards Švalbe (visi - "A.Kraukļa VEF"), Roberts Blūms ("Saint-Quentin", Francija), Rolands Šulcs ("Gulbenes BJSS"), Toms Līnis (Pelhržimovas "Sojky", Čehija), Renārs Sondors (Jindržihuvas Hradecas "Lions", Čehija), Kristaps Soldatenoks, Fransuā Nkojs-Īls (abi - "Liepājas SSS"), Kristers Skrinda ("BJBS Rīga"/DSN), Toms Markuss Salnājs ("Ventspils Spars").