Basketbols

VIDEO: Latvijas U-18 basketbolisti EČ pirmajā spēlē uzvar beļģus

Jauns.lv/LETA

Latvijas U-18 vīriešu basketbola izlase piektdien Portugālē Eiropas čempionāta B divīzijas turnīra pirmajā spēlē ar rezultātu 85:71 (23:26, 21:20, 23:10, 18:15) uzvarēja vienaudžus no Beļģijas.

VIDEO: Latvijas U-18 basketbolisti EČ pirmajā spēl...

Latvijas izlases rindās ar 23 punktiem izcēlās Roberts Blūms, kurš realizēja septiņus no 16 tālmetieniem, kā arī pārtvēra trīs bumbas, 17 punkti un četras bumbas zem groziem bija Tomam Līnim, 13 punktus iekrāja Kristaps Soldatenoks, ar desmit rezultatīvām piespēlēm, sešiem punktiem, piecām atlēkušajām bumbām un četrām pārtvertām bumbām atzīmējās Juris Vītols. Tomam Salnājam bija deviņi punkti, astoņas atlēkušās bumbas un pārliecinoši labākais +/- rādītājs komandā (+30).

Beļģijas vienībā 15 punktus guva Noā Mēsens.

Latvijas basketbolistiem bija zemāka metienu precizitāte no spēles (46%/54%), taču krietni vairāk izdarītu metienu (67/52), kā arī labāka tālmetienu precizitāte (41%/35%). Otrajā puslaikā latvieši veica izrāvienu 18:0, ieliekot pamatus izcīnītajai uzvarai.

Latvijas komandas pretinieki D grupā būs arī Portugāles, Bulgārijas un Šveices basketbolisti. Katras apakšgrupas divas labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, turpinot cīņu par trīs ceļazīmēm uz augstāko divīziju.

Sagatavošanās laikā U-18 basketbolisti aizvadīja pārbaudes spēles ar Ukrainas (79:77 un 64:62), Gruzijas (90:77 un 77:56), Lietuvas (60:83), Igaunijas (86:70) un Somijas (64:77 un 76:76) U-18 izlasēm.

Komandā iekļauti BJBS "Rīga"/"DSN", BJBS "Rīga"/"A. Kraukļa VEF BS", kā arī Liepājas, Gulbenes, Ventspils un Cēsu sporta skolu audzēkņi. Fransuā Nkojs-Īls basketbola prasmes apguvis Īrijā, bet Roberts Blūms, Toms Līnis un Renārs Sondors pēdējā sezonā spēlējuši ārzemēs. Saspēles vadītājam Jurim Vītolam "Liepājas" sastāvā bijusi laba spēļu prakse Latvijas-Igaunijas līgā.

Vītols un Fransuā Nkojs-Īls Eiropas U-18 čempionātā startēja jau pērn. Septiņi spēlētāji bija komandā, kas 2021.gadā piedalījās pandēmijas apstākļos sarīkotajā FIBA "Challenger" turnīrā.

Edijam Šleseram izlasē palīdz treneri Krists Pīternieks un Oskars Zurkovs, kā arī fiziskās sagatavotības treneris Ivars Ikstens.

Latvijas U-18 vīriešu basketbola izlases sastāvs:

Juris Vītols ("Liepāja"), Edvards Egle, Rūdolfs Švītiņš, Edvards Švalbe (visi - "A.Kraukļa VEF"), Roberts Blūms ("Saint-Quentin", Francija), Rolands Šulcs ("Gulbenes BJSS"), Toms Līnis (Pelhržimovas "Sojky", Čehija), Renārs Sondors (Jindržihuvas Hradecas "Lions", Čehija), Kristaps Soldatenoks, Fransuā Nkojs-Īls (abi - "Liepājas SSS"), Kristers Skrinda ("BJBS Rīga"/DSN), Toms Markuss Salnājs ("Ventspils Spars").