foto: REUTERS/SCANPIX
Turcija pārliecinoši pieveic Velsu; Anglija saplosa Ziemeļmaķedoniju
Memets Umuts priecājas par vārtu guvumu.
Futbols
2023. gada 20. jūnijs, 11:25

Turcija pārliecinoši pieveic Velsu; Anglija saplosa Ziemeļmaķedoniju

Jauns.lv/LETA

Turcijas vīriešu futbola izlase pirmdien Samsunā Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijā izcīnīja trešo panākumu.

D apakšgrupas mačā turki savā laukumā ar rezultātu 2:0 (0:0) uzvarēja Velsu.

Pēc asas sadursmes ar vienu no Turcijas futbolistiem velsietis Džo Morels pirmā puslaika izskaņā nopelnīja sarkano kartīti, atstājot Velsu mazākumā.

Pēc velsiešu kapteiņa Ārona Remzija spēles ar roku savu vārtu tuvumā 64.minūtē 11 metru soda sitienu izpildīt devās Turcijas kapteinis Hakans Čalhanolu, kura sitienu veiksmīgi atvairīja Velsas vārtsargs, saglabājot rezultātu 0:0.

Neilgi pēc pirmajiem neieskaitītajiem vārtiem 72. minūtē turkus vadībā izvirzīja Umuts Nairs. Viņš pēc Barisa Jilmaza piespēles uz vārtu priekšu izlēca un ar galvu raidīja bumbu garām Velsas vārtsargam.

Savukārt vēl septiņas minūtes vēlāk Turcijas pārsvaru dubultoja Arda Gilers, gūstot savus pirmos vārtus Turcijas izlasē.

Jau ziņots, ka pirmdien D apakšgrupas spēlē Latvijas futbolisti viesos ar rezultātu 1:2 piekāpās Armēnijai.

Armēņi izvirzījās vadībā 35. minūtē, kad Artaks Dašjans piespēlēja uz vārtu priekšu Nairam Tiknizjanam, kurš no tuvas distances ar vienu pieskārienu pārspēja Latvijas vārtsargu Nilu Puriņu.

Otrajā puslaikā pēc spēlētām 20 minūtēm Roberts Savaļnieks izdarīja sitienu pa Armēnijas vārtiem no tālas distances un bumba, vēl trāpot vienam no armēņu aizsargiem pa kāju, lidoja laukuma saimnieku vārtos, rezultātam kļūstot neizšķirtam 1:1.

Pamatlaika izskaņā vairāk uzbrukt sāka mājinieki un 89. minūtē savā soda laukumā Kristers Tobers atvairīja pretinieku sisto bumbu ar roku, nopelnot ne tikai dzelteno kartīti, bet arī 11 metru soda sitienu uz Latvijas vārtiem, kuru precīzi izpildīja Tigrans Barsegjans, atnesot Armēnijai uzvaru.

D apakšgrupā Turcija četrās spēlēs izcīnījusi deviņus punktus, Armēnijai trīs spēlēs ir seši punkti, Velsai četros mačos un Horvātijai divās spēlēs ir četri punkti, bet Latvija piedzīvojusi trīs neveiksmes un ir bez punktiem.

Tikmēr Šveices vīriešu futbola izlase nenosargāja divu vārtu pārsvaru un spēlēja neizšķirti pret Rumāniju, kamēr citos mačos pie uzvarām tika Izraēla un Baltkrievija.

I apakšgrupā šveicieši savā laukumā ar rezultātu 2:2 (2:0) maču pret Rumāniju noslēdza neizšķirti.

Pirmajā puslaikā abus Šveices vārtus guva Zeki Amduni, bet otrajā puslaikā spēles izskaņā Rumānijas futbolisti panāca 2:2, pateicoties Valentīna Mihaila diviem precīziem sitieniem.

Citā I apakšgrupas mačā Izraēla mājās ar rezultātu 2:1 (1:0) uzvarēja Andoru.

Apmēram trīs minūtes līdz pirmā puslaika beigām mājiniekus vadībā izvirzīja Razs Šlomo, taču otrajā puslaikā pēc nepilnām septiņām minūtēm rezultātu izlīdzināja Alberto Rosass. 

Uzvaru nesošos vārtus 61. minūtē Izraēlas labā guva Manors Solomons.

Vēl I apakšgrupā Baltkrievija, aizvadot maču Budapeštā, mājinieku lomā ar rezultātu 2:1 (0:0) pārspēja Kosovu, izcīnot pirmo uzvaru.

Otrajā puslaikā divu minūšu laikā baltkrievi guva divus vārtus, precīziem esot Vladislavam Morozovam un Maksam Ebongam. 87. minūtē Kosova pēc Vedata Muriki realizēta 11 metru soda sitiena samazināja deficītu līdz vienam precīzam sitienam, taču vārti vairs netika gūti.

I apakšgrupā līdere ir Šveice, kas četrās spēlēs izcīnījusi desmit punktus. Rumānijai ir astoņi punkti, Izraēla sakrājusi septiņus punktus, Baltkrievijai un Kosovai ir pa trīs punktiem, kamēr Andorai ir viens punkts.

Tikmēr Kilians Mbapē, precīzi izpildot 11 metru soda sitienu, palīdzēja Francijas vīriešu futbola izlasei izcīnīt uzvaru.

B apakšgrupas spēlē francūži savā laukumā ar rezultātu 1:0 (0:0) guva minimālu panākumu pār Grieķiju.

Neskatoties uz to, ka Francijas futbolisti visā mačā izdarīja vairāk sitienu pa pretinieku vārtiem (18:6), lai izcīnītu uzvaru pietika ar vienu 11 metru soda sitienu, kuru 55. minūtē precīzi izpildīja Mbapē.

70. minūtē Grieķija pēc Konstantina Mavropanosa sarkanās kartītes palika mazākumā, taču laukuma saimnieki to neizmantoja, lai palielinātu pārsvaru.

Citā B grupas mačā Īrija mājās ar rezultātu 3:0 (0:0) pārspēja Gibraltāru.

Visus trīs vārtus Īrijas futbolisti guva otrajā puslaikā. Vispirms 52. minūtē precīzs bija Maikls Džonstons, septiņas minūtes vēlāk 2:0 panāca Evans Fērgusons, bet kompensācijas laika otrajā minūtē pretinieku vārtsargu pārspēja Edams Aida.

B apakšgrupā Francija, kas uzvarējusi visās četrās spēlēs, neielaižot nevienus vārtus, tikusi pie 12 punktiem. Grieķijai trīs spēlēs ir seši punkti, Īrijai un Nīderlandei ir pa trīs punktiem, bet Gibraltāra futbolisti pēc četrām neveiksmēm ir bez punktiem.

Savukārt Anglijas vīriešu futbola izlase izcīnīja graujošu uzvaru, kamēr citā spēlē pie minimāla panākuma tika Ukraina.

Anglija C apakšgrupas spēlē savā laukumā ar rezultātu 7:0 (3:0) pārspēja Ziemeļmaķedoniju.

Pirmajā puslaikā Anglijas labā vārtus guva Harijs Keins, Bukajo Saka un Markuss Rešfords, bet otrā puslaika pirmajās sešās minūtēs vēl divas reizes precīzs bija Saka, tiekot pie "hat-trick". 

Mača turpinājumā viesu vārtsargu pārspēja Kelvins Filipss, kamēr mazāk nekā 20 minūtes līdz mača beigām pie otrā vārtu guvuma, precīzi izpildot 11 metru soda sitienu, tika Keins.

Savukārt pirms tam citā C grupas spēlē Ukraina sīvā cīņā ar rezultātu 1:0 (0:0) guva minimālu uzvaru pār Maltu.

Vienīgos vārtus Ukrainas labā guva Viktors Cigankovs, kurš veiksmīgi izpildīja 11 metru soda sitienu. Ukraiņiem jau pirms tam bija iespēja izvirzīties vadībā, taču Andrija Jarmolenko izpildīto "pendeli" atvairīja Maltas vārtsargs.

C apakšgrupā pārliecinoši pirmo vietu ieņem Anglija, kas četrās spēlēs tikusi pie 12 punktiem. Ukraina trīs mačos izcīnījusi sešus punktus, Ziemeļmaķedonijai un Itālijai attiecīgi trīs un divās spēlēs ir trīs punkti, Malta piedzīvojusi četras neveiksmes un ir bez punktiem.

Tikmēr Somijas vīriešu futbola izlase izcīnīja graujošu panākumu, bet citās spēlē Kazahstāna guva uzvaru pār Ziemeļīriju.

H apakšgrupas spēlē Somija savā laukumā ar 6:0 (2:0) pārspēja Sanmarīno.

Pirmajā puslaikā pēc spēlētām 16 minūtēm mājiniekus vadībā izvirzīja Glens Kamara, bet, tuvojoties puslaika izskaņai, pārsvaru dubultoja Benjamins Kēlmans.

Mača 60. minūtē laukumā devās Daniels Hokans, kurš nākamajās 14 minūtēs pēc iesaistīšanās spēlē trīs reizes spēja raidīt bumbu pretinieku vārtos, sakrājot "hat-trick". Vēl divas minūtes pēc Hokana trešajiem vārtiem sesto reizi Sanmarīno vārtsargu pārspēja Tēmu Puki.

Citā H apakšgrupas spēlē Kazahstāna viesos ar 1:0 (0:0) uzvarēja Ziemeļīriju.

Vienīgie vārti mačā tika gūti divas minūtes pirms pamatlaika beigām, kad ar precīzu sitienu izcēlās Abats Aimbetovs.

Savukārt vēl H apakšgrupā Slovēnija mājās spēlēja neizšķirti pret Dāniju, mačam noslēdzoties ar rezultātu 1:1 (1:1).

Laukuma saimnieki guva vārtus 25. minūtē, Dānijas vārtos bumbu raidot Andražam Šporaram, bet puslaika izskaņā dāņi izlīdzināja rezultātu, kad 42. minūtē Slovēnijas vārtsargu pārspēja Rasmuss Hejlunds.

H apakšgrupā četrās spēlēs Somija un Kazahstāna izcīnījušas deviņus punktus, septiņi punkti ir Dānijai un Slovēnijai, Ziemeļīrija tikusi pie trīs punktiem, bet Sanmarīno, kas zaudējusi visos četros mačos, punktus nav izcīnījusi.

Finālturnīrā iekļūs desmit grupu pirmo divu vietu ieguvējas, bet vēl trīs finālturnīra dalībnieki 2024. gada martā tiks noskaidroti Nāciju līgas A, B un C līgu "play-off" spēlēs.

Eiropas čempionāts no 2024 .gada 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās.