Hokejs
2023. gada 27. maijs, 14:16

VIDEO: Latvijas hokeja izlase Tamperē pusfinālā pamatīgi pabiedē vareno Kanādu

Jauns.lv

Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien, 27. maijā, Tamperē, pirmo reizi vēsturē spēlēs pasaules čempionāta pusfinālā, un stāsies pretī Kanādas hokejistiem. Latvijas izlases pieteikumā atgriezies uzbrucējs Ronalds Ķēniņš. Jauns.lv aicina sekot līdzi spēlei teksta tiešraidē, kurā tiks vēstīts ne tikai par spēles gaitu, bet arī fanu reakciju uz notiekošo "Twitter".

Rezultāts 2:4. Vārtus Latvijas izlases labā guvis 19 gadus vecais pasaules čempionāta debitants Dans Ločmelis, kurš ir precīzs jau otro spēli pēc kārtas un mūsu rezultatīvākais spļeētājs šī gada meistarsacīktēs - Rūdolfs Balcers. Kanādas labā izlīdzinājumu otrās trešdaļas 16. minūtē panāca Semijs Blezs, bet trešās trešaļas pirmajā minūtē vēlreiz izlīdzinājumu panāca Džeks Kvinns. Savukārt trešdaļas vidū 18 gadus vecais talanta Adams Fantili pirmo reizi vadībā izvirzīja Kanādu, bet Skots Lātons 60. minūtē ieraidīja ripu tukšos vārtos, panākot 4:2 un iekļūstot finālā.

Hokeja fani Doma laukumā vēro Latvijas izlases pusfināla cīņu ar Kanādu

Tūkstošiem cilvēku sestdien, 27. maijā Rīgas centrā pulcējušies, lai uz lielajiem ekrāniem kopīgi skatītos pasaules čempionāta hokejā pusfināla spēli starp ...

gallery icon
159

Pirmā trešdaļa

00:00 Spēles sākums.

00:50 Kaspars Daugaviņš izdara pirmo metienu pa Montambū sargātajiem vārtiem.

05:30 Spēle rit ar nelielu Kanādas izlases pārsvaru. Mača ievadā viņiem arī vairāk metienu pa vārtiem 4-2.

08:18 Vārti! Dans Ločmelis atklāj mača rezultātu. 1:0 Latvija vadībā. Piespēles #13 Rihardam Bukartam un #77 Kristapam Zīlem.

11:06 Bīstams moments pie Latvijas izlases vārtiem. Šilovs glābj.

19:40 Indrašim divi bīstami metieni.

20:00 Pirmā trešdaļa galā. Latvija vadībā 1:0. Metienu attiecība 9-7 Kanādas labā.

Pirmo bīstamo pretinieku metienu spēles otrajā minūtē Artūrs Šilovs atvairīja. Arī turpinājumā vairāk uzbruka kanādieši, kuri bieži uzturējās Latvijas izlases aizsardzības zonā, taču pirmie rezultāti izmainīja latvieši, mača astotajā minūtē Ločmelim pie vārtiem ar metienu no gaisa raidot atlēkušo ripu tīklā.

Perioda vidū Latvijas izlasi no zaudētiem vārtiem glāba vārtu stabiņš. Nākamajās deviņās minūtēs vairs tik bīstamu epizožu pie abiem vārtiem nebija līdz noslēdzošajā minūtē Miks Indrašis pretinieku zonā pārtvēra ripu un izdarīja metienu. Metienu attiecība pēc pirmajām 20 minūtēm par labu kanādiešiem (9:7).

Otrā trešdaļa

20:00 Perioda sākums.

21:37 Divu minūšu noraidījums Kanādai par skaitliskā sastāva pārkāpumu. Sodu izcieš #79 Semijs Blezs.

22:39 Vēl viens noraidījums Kanādai. Par sitienu pretiniekam ar nūju noraidīts #7 Pjērs-Olivjē Žozefs.

25:32 Abpusējs noraidījums. Latvijas izlasē noraidīts #27 Oskars Cibuļskis, bet Kanādai #11 Džeks Makbeins.

27:42 Par klupināšanu uz divām minūtēm noraidīts #13 Rihards Bukarts.

30:49 Vēl viens noraidījums Latvijai. Par grūdienu apmalē uz divām minūtēm noraidīts #18 Rodrigo Ābols.

31:38 Divu minūšu noraidījums Kanādai. Par rupjību noraidīts #91 Edams Fantili.

32:31 Vēl viens noraidījums Kanādai. Par spēli ar augsti paceltu nūju noraidīts #67 Losons Krauss.

32:36 Par grūdienu apmalē 2 minūšu noraidījumu nopelna #13 Rihards Bukarts.

35:32 Vārti! Kanāda izlīdzina rezultātu 1:1. Vārtus guva #79 Semijs Blezs (piespēles #19 Peitons Krebss un  #5 Džeikobs Midltons).

36:38 Vārti! #21 Rūdolfs Balcers pārķer ripu un gūst vārtus. Latvija atgriežas vadībā 2:1.

37:24 Abpusējs noraidījums.  Latvijai noraidīts #26 Uvis Balinskis, bet Kanādai #79 Semijs Blezs.

40:00 Otrā trešdaļa galā. Latvija vadībā 2:1. Metienu attiecība 16-6 Kanādas labā. Kopējā metienu attiecība 25:13.

Otrā perioda ievadā Robertam Bukartam bija iespēja nostiprināt vadību, taču tā netika izmantota. Turpinājumā par skaitliskā sastāvā pārkāpumu kanādieši saņēma noraidījumu, kas pirmo reizi spēlē deva iespēju Latvijai spēlēt vairākumā. Tajā par sitienu ar nūju Indrašim pretinieki saņēma vēl vienu sodu un latviešiem bija izdevība spēlēt gandrīz minūti piecatā pret trijiem.

Gan divu, gan viena hokejista pārspēks netika izmantots. Tuvojoties perioda vidum, noraidījumu par klupināšanu saņēma Rihards Bukarts un pirmo reizi mazākumā spēlēja Latvija. Arī kanādieši pret čempionātā labāko mazākumu bija bezspēcīgi, turklāt Latvijas izlasei padevās arī viena pretuzbrukuma iespēja.

Sākoties perioda otrajai pusei, par nesportisku uzvedību uz noraidīto soliņa sēdās Rodrigo Ābols. Vairākumā viena no šī gada drafta pirmajām izvēlēm Edams Fantili ar ripu trāpīja pa vārtu stabu un sekojošajā epizodē par rupjību tika noraidīts.

Pēc tam pāris reizes abas komandas apmainījās rupjiem pārkāpumiem. Rihards Bukarts par rezultatīvā aizsarga Makenzija Vīgera iegrūšanu apmalē izvairījās no bargāka soda, latvietim saņemot divas minūtes. Spēlējot jau vienādos sastāvos, četrarpus minūtes pirms perioda beigām Blē ar zibenīgu raidījumu no iemetienu apļa panāca 1:1. Minūti vēlāk Balcers viduszonā pārtvēra ripu, individuāli apspēlēja pretiniekus un pārspēja Semu Montambū - 2:1. 

Līdz trešdaļas beigām abas komandas vēlreiz apmainījās noraidījumiem, Uvim Jānim Balinskim divas minūtes saņemot par tēlošanu. Iepriekš visai apstrīdama gan arī dažu Kanādas hokejisti izrādīšana, ka bijis pārkāpums. Kanādieši aktīvi uzbruka vārtiem, bet Šilovs bija uzdevumu augstumos.

Trešā trešdaļa

Vārti! Jau pirmajā trešdaļas minūtē - 40:45. Džeka Kvinna laimīgs metiens no nulles leņķa un rezultāts kļūst neizšķirts. Rezultatīvas piespēles nopelna Losons Krauss un Skots Lātons.

Trešās trešdaļas sākumā pamatīgs Kanādas spiediens. Viena'no mūsu retajiem pretuzbrukumiem - trešdaļas piektajā minūtē - bīstamu epizodi pie Kanādas vārtiem izveido Dans Ločmelis un Rihards Bukarts.

48:56 Vārti Adams Fantili eleganti apspēlē Ralfu Freibergu un izmanto iespēju, iemetot ripu Šilova sargāto vārtu tālajā stūrī, pēc Milana Lučiča un Džastina Barona piespēlēm.

Pēc kanādiešu izvirzīšanās vadībā spēles gaita izlīdiznās, tomēr Latvijai sagādā problēmas uzbrukumu uzsākšana, jo hokeja dzimtenes pārstāvji labi presingo.

56. minūtes sākumā Balinskis tiek pie labas metiena iespējas no distances.

57:02 Batņa pārcenšas pret Makenziju Vīgeru un nopelna divas minūtes par grūdienu apmalē. Ne pirmo reizi Vīgers provokatīvi nospēlē pie apmales aiz vārtiem un nopelna uz sevi divu minūšu pārkāpumu.

Kanāda spēlē ļoti disciplinēti vairākumā, tomēr pieļauj kļūdu, dodot iespēju Latvijai, sākt pretuzubrukumu. Daugaviņš gan pazaudē ripu, bet kanādieši neizmanto iespēju, jo lielisks vārtos ir Šilovs.

59:17. Vārti! Latvija iztur mazākumu un noņem vārtsargu, bet Ločmelis kļūdās piespēlē un Skots Lātons raida ripu tukšos vārtos.

Pēdējā ofensīva Latvijai vārtus nedod. Mačs noslēdzas ar 2:4. Kanāda finālā, bet Latvija rīt spēlēs par bronzu.

Metienu attiecība trešajā trešdaļā 11:9 par labu Kanādai. Spēlē kopumā 36:22.

Mačs "Nokia Arena" hallē sākās plkst.14.20 un tiešraidē to pārraida televīzijas kanāls LTV7.

Savukārt plkst.18.20 turpat paredzēts otrs pusfināls, kurā spēkosies Vācijas un ASV hokejisti. Arī šo maču tiešraidē varēs redzēt LTV7.

Latvijas hokejisti, ceturtdien "Arēnā Rīga" ceturtdaļfinālā pārspējot Zviedriju ar 3:1, pusfinālam kvalificējās pirmo reizi vēsturē. Jau piektdienas rītā Latvijas izlase ieradās Tamperē.

Latvijas izlase čempionātu sāka ar diviem zaudējumiem, ar 0:6 piekāpjoties Kanādai un 1:2 - Slovākijai. Pēc tam sekoja vēsturē pirmā uzvara pār čehiem (4:3 papildlaikā) un tika izcīnītas vēl četras uzvaras - 2:1 pār Norvēģiju, 3:2 pār Slovēniju, 7:0 pār Kazahstānu un 4:3 papildlaikā pār Šveici. Pēdējā mačā iegūtie punkti ļāva ne tikai iekļūt ceturtdaļfinālā, bet izcīnīt trešo vietu B apakšgrupā.

Savukārt kanādieši pēc uzvaras pār Latviju ar 5:2 pārspēja Slovēniju, ar 2:1 pēcspēles metienu sērijā uzvarēja Slovākiju, ar 5:1 sagrāva Kazahstānu, bet pēc tam ar 2:3 piekāpās Šveicei un ar 2:3 pēcspēles metienu sērijā zaudēja norvēģiem, taču noslēdzošajā apakšgrupas spēlē ar 3:1 guva panākumu pār Čehiju. Ceturtdaļfinālā Kanāda ar 4:1 pārspēja Somiju.

Pirms zaudējuma kanādiešiem pirmajā mačā latvieši 2021.gadā Rīgā pirmajā čempionāta spēlē Latvija nākamos čempionus uzvarēja ar 2:0, vārtus gūstot Mikam Indrašim un Oskaram Batņam, bet 2018.gadā pasaules meistarsacīkstēs Dānijā kanādieši uzvarēja tikai papildlaikā (2:1).

Starp Kanādas hokejistiem rezultatīvākais līdz šim bijis aizsargs Makenzijs Vīgers, kurš astoņos mačos guvis trīs vārtus un septiņas reizes rezultatīvi piespēlējis, bet Latvijas izlasē Rūdolfs Balcers ticis pie astoņiem (1+7) punktiem, kamēr Rodrigo Ābols iekrājis piecus vārtus un divas rezultatīvas piespēles un Rihards Bukarts izcēlies ar septiņiem (3+4) punktiem.

Latvijas izlases kapteinis čempionātā ir Kaspars Daugaviņš, bet viņa asistentu lomas pilda Rodrigo Ābols un Roberts Bukarts. Šajā turnīrā Latvijas izlasē debitē Dans Ločmelis un Toms Andersons.

Katras spēles pieteikumā varēs būt 22 hokejisti, bet, kādam no hokejistiem čempionāta laikā gūstot traumu, turnīra pieteikumā varēs veikt izmaiņas. Tādā veidā uzbrucēju Andri Džeriņu aizvietoja Georgs Golovkovs. Tāpat otrdien izlases rindas papildināja nedēļas nogalē sezonu Amerikas Hokeja līgā (AHL) noslēgušais aizsargs Kristiāns Rubīns.

Darbā ar nacionālo izlasi galvenajam trenerim Harijam Vītoliņam asistē Lauris Dārziņš, Artūrs Irbe, Artis Ābols, Peteri Nummelins un Raimonds Vilkoits.

Latvijas izlase, gatavojoties pasaules čempionātam, pārbaudes spēlēs pa reizei uzvarēja un zaudēja Polijas, Lielbritānijas un Šveices hokejistiem, kā arī izbraukumā pārspēja Dāniju.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei garantē septiņas spēles. Katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet abu grupu vājākās komandas - Slovēnija un Ungārija - pametīs spēcīgāko divīziju, un nākamgad to vietā starp 16 labākajām būs Polija un Lielbritānija.

Pērn pasaules meistarsacīkstēs triumfēja somi, kuri izšķirošajā mačā bija pārāki par Kanādu.

Pasaules čempionāts, kuru kopīgi rīko Somijas pilsēta Tampere un Rīga, norisināsies no 12. līdz 28.maijam.

Latvijas vīriešu hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Ivars Punnenovs ("Lausanne", Šveice), Kristers Gudļevskis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

aizsargi - Uvis Jānis Balinskis (Liberecas "Bīlī Tygrži"", Čehija), Kristaps Zīle, Ralfs Freibergs, Jānis Jaks (visi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Roberts Mamčics ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Kladno "Rytīrži", Čehija), Kristiāns Rubīns (Kalgari "Wranglers", AHL);

uzbrucēji - Kaspars Daugaviņš (Izerlonas "Roosters", Vācija), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Dans Ločmelis ("Lulea", Zviedrija), Miks Indrašis (Švenningenes "Wild Wings", Vācija), Renārs Krastenbergs (Stokholmas AIK, Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Česke Budejovices "Motor", Čehija), Rihards Bukarts (Klāgenfurtes "EC-KAC", Austrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Toms Andersons ("La Chaux-de-Fonds", Šveice"), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Herningas "Blue Fox", Dānija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Rūdolfs Balcers (Sirakjūsas "Crunch", AHL), Georgs Golovkovs ("Sodertalje", Zviedrija).

Kanādas vīriešu hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Devons Levijs (Bufalo "Sabres", NHL), Sems Montambū (Monreālas "Canadiens", NHL);

aizsargi - Pjērs-Olivjē Žozefs (Pitsburgas "Penguins", NHL), Džastins Berons (Monreālas "Canadiens", NHL), Makenzijs Vīgers (Kalgari "Flames", NHL), Tailers Maierss, Ītens Bērs (abi - Vankūveras "Canucks", NHL), Džeiks Volmens (Detroitas "Red Wings");

uzbrucēji - Kodijs Glass (Nešvilas "Predators", NHL), Džeks Makbeins, Losons Krauss (abi - Arizonas "Coyotes", NHL), Milans Lučičs, Tailers Tofoli (abi - Kalgari "Flames", NHL), Peitons Krebss, Džeks Kvinns (abi - Bufalo "Sabres", NHL), Skots Lātons (Filadelfijas "Flyers", NHL), Džeiks Neibors, Semijs Blezs (abi - Sentluisas "Blues", NHL), Džo Veleno (Detroitas "Red Wings"), Edams Fentili (Mičiganas Universitāte, NCAA).