foto: IMAGO/Vitalii Kliuiev
Čehija varētu savākt divas komandas no NHL spēlētājiem – cik no viņiem ir Rīgā?
Pasaules čempionāta ceturtais vecākais spēlētājs, Čehijas izlases kapteinis Romāns Červenka savu vienīgo sezonu NHL aizvadīja pirms desmit gadiem Kalgari, taču joprojām ir savas komandas spožākā zvaigzne un pēdējā pasaules čempionāta rezultatīvākais spēlētājs.
Hokejs
2023. gada 15. maijs, 15:23

Čehija varētu savākt divas komandas no NHL spēlētājiem – cik no viņiem ir Rīgā?

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas izlases trešie pretinieki pasaules čempionātā hokejā būs līdz šim ne reizi neuzvarētā Čehijas izlase, kura savu spožāko zvaigžņu vietā uz Rīgu atvedusi vienpadsmit debitantus.

Tā nu tas sanācis, ka oficiālās spēlēs uzvarēt čehus nav izdevies nekad, papildus pasaules čempionāta rezultātiem vēl bilancē ir trīs dažādi zaudējumi olimpiskajās spēlēs. Labākais, ko pasaules čempionātā esam panākuši, ir 1:1 pirms 17 gadiem Rīgā un 3:4 pēcspēles metienos desmit gadus vēlāk Maskavā. Toreiz uzvara bija pavisam tuvu, čehiem neizšķirtu izraujot vien pamatlaika pēdējā minūtē. Lai cik bēdīga ir kopējā statistika, teju visas spēles bijušas ar sīvu cīņu, piecas reizes fiksēts rezultāts 1:3. Smagākā sagrāve gan ir svaigā atmiņā no pērnā gada, kad uz Tamperi atbrauca čehu spīdekļi Pastrņāks (šosezon ""Bruins" rindās 61+52) un Krejčī (šosezon "Bruins" rindās 16+40), kuru virsvadībā tika saplosīta Latvijas izlases aizsardzība un pirmajā periodā Merzļikina vārtos pabija piecas ripas. Pastrņāks un Krejčī šogad nebūs! Tāpat uz Rīgu nav devušies arī Martins Nečass (Turpina cīņu par Stenlija kausu "Hurricanes sastāvā, regulārajā sezonā 28+43), Tomāšs Hertls (šosezon "Sharks" rindās 22+41), Pavels Zaha (šosezon "Bruins" rindās 21+36) - pieci rezultatīvākie čehu hokejisti NHL nebūs, bet ko tad uz Rīgu atveduši čehi?

Pārlūkojot NHL apcirkņus, varam sameklēt, ka pasaules spēcīgākajā līgā šajā sezonā laukumā devies 41 Čehijas hokejists. No šiem spēlētājiem varētu savākt teju divus sastāvus, taču Rīgā ir ieradušies tikai pieci vīri ar NHL pierakstu, turklāt vakar ar ripu pa seju trāpīja “Rangers” uzbrucējam Filipam Hitilam (sestais rezultatīvākais čehs aizvadītajā NHL sezonā ar 22+23) un viņu laukumā šodien neredzēsim. Vēl no Ziemeļamerikas spēcīgākās līgas ir Arzionas “Coyotes” vārtsargs Karels Vejmelka, 22 spēles Bostonas “Bruins” aizvadījušais aizsargs Jakubs Zboržils, Kolorado un Sanhosē kopā pie 36 spēlēm tikušais un vairāk AHL spēlējušais uzbrucējs Martins Knauts un Detroitā 20+25 sakrājušais Dominiks Kubalīks (septītais rezultatīvākais no čehu NHL gvardes) Sezonas pirmajā pusē “Avalanche” un “Flyers” sastāvā uzspēlēja Lukāšs Sedlāks, kurš nolēma atgriezties mājās un Pardubices komandas sastāvā kļuva par Čehijas līgas vērtīgāko spēlētāju. Arī šo turnīru Sedlāks sācis lieliski, jau tiekot pie pieciem rezultativitātes punktiem. Varbūt komandas pirmās zvaigznes statuss jāatdod 37 gadus vecajam Romānam Červenkam, kuram šis ir desmitais pasaules čempionāts. Pirms gada viņš bija rezultatīvākais turnīra spēlētājs Tamperē, bet sezonas laikā pie līdzīga titula tika Šveices līgā.

Tātad ir atbraukusi tikai apmēram astotā daļa no NHL spēlētājiem un tajā pat laikā uz Rīgu atsūtīti 11 debitanti. Čehijas izlases šī gada sastāva komplektācija lieku reizi apliecina, ka pasaules čempionāts nebūt nav tas svarīgākais turnīrs, uz kuru hokeja lielvalstis cenšas sapulcēt labākos. Tādēļ Latvijas izlases izredzes nevajadzētu vērtēt pavisam zemu. Harijs Vītoliņš šodienas pretinieku spēles stilu salīdzina ar Slovākijas izlasi un arī turnīra pirmā diena apliecināja, ka Čehijas un Slovākijas izlases līmeņa ziņā ir ļoti tuvu. Jā, čehiem ir individuāli meistarīgāki spēlētāji kā slovākiem vai latviešiem, tomēr komandas kopējā spēle līdz šim nav atstājusi varenu iespaidu. Ar grūtībām tika nosargāta 3:2 uzvara pār slovākiem, ne bez pūlēm vakar tika uzvarēti kazahi.

Lai cerētu uz punktiem pret čehiem, ir vajadzīgi gūti vārti. Lūk, tā ir Latvijas izlases lielākā problēma! Var spriest, vai tukšu vārtu vietā iemest ripu pa stabu ir veiksmes vai meistarības trūkums, taču fakts ir acīmredzams – pagaidām ripa vārtos neiet. Piemēram, Kaspars Daugaviņš ļoti grib apspēlēt čehus un pirms čempionāta to uzsvēra arī preses konferencē, taču pēdējos vārtus viņš pasaules čempionātā ir guvis sešus gadus atpakaļ pret amerikāņiem. Ir jāsāk mest iekšā!

Ja paraugāmies vēsturē, tad pasaules čempionātos 7 no 11 gadījumiem pret čehiem ir gūti tikai vieni vārti un, likumsakarīgi, uzvarai ar to nav pieticis. Vītoliņš pirms šodienas spēles veicis izmaiņas visos uzbrukuma virknējumos, pastiprināti pastrādāts pie vairākuma realizācijas. Vai saskaitāmo maiņa nesīs citu iznākumu gala summā? Latvijas izlasē spēlē astoņi hokejisti no Čehijas līgas (čehiem tādi ir 12), mums ir viņu līgas piektais labākais vārtu guvējs Roberts Bukarts un visas līgas labākais aizsargs Uvis Jānis Balinskis. Ņemot vērā situāciju turnīra tabulā un lēnām gaistošās cerības par ceturtdaļfinālu, šodienas spēles sakarā tā vien gribas piesaukt basketbola aprindās labāk zināmo “Tagad vai nekad” motīvu. Arī ripa ir apaļa un sportā ne vienmēr uzvar favorīti.

Latvijas pret Čehiju pasaules čempionātā:

2000. gada 11. maijā 1:3

2002. gada 2. maijā 1:3

2004. gada 24. aprīlī 1:3

2006. gada 5. maijā 1:1

2010. gada 17. maijā 1:3

2011. gada 30. aprīlī 2:4

2012. gada 10. maijā 1:3

2015. gada 2. maijā 2:4

2016. gada 17. maijā 3:4 (pag.)

2019. gada 16. maijā 3:6

2022. gada 19. maijā 1:5

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Ivars Punnenovs ("Lausanne", Šveice), Kristers Gudļevskis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

aizsargi - Uvis Jānis Balinskis (Liberecas "Bīlī Tygrži"", Čehija), Kristaps Zīle, Ralfs Freibergs, Jānis Jaks (visi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Roberts Mamčics ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Kladno "Rytīrži", Čehija);

uzbrucēji - Kaspars Daugaviņš (Izerlonas "Roosters", Vācija), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Dans Ločmelis ("Lulea", Zviedrija), Miks Indrašis (Švenningenes "Wild Wings", Vācija), Renārs Krastenbergs (Stokholmas AIK, Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Česke Budejovices "Motor", Čehija), Rihards Bukarts (Klāgenfurtes "EC-KAC", Austrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Toms Andersons ("La Chaux-de-Fonds", Šveice"), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Herningas "Blue Fox", Dānija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Rūdolfs Balcers (Sirakjūsas "Crunch", AHL).

Čehijas izlases sastāvs pasaules čempionātā:

 

vārtsargi - Šimons Hrubecs (Cīrihes "Lions", Šveice), Karels Vejmelka (Arizonas "Coyotes", NHL), Mareks Langhamers (Tamperes "Ilves", Somija);

aizsargi - Jans Koštāleks, Tomāšs Dvoržāks (abi - Pardubices "Dynamo"), Mihals Jordāns (Rapersvilas-Jonas "Lakers", Šveice), Mihals Kempnijs, Davids Nemečeks (Prāgas "Sparta"), Ronalds Knots (Tuksonas "Roadrunners", AHL), Tomāšs Kundrāteks (Brno "Kometa"), Jakubs Zboržils (Bostonas "Bruins", NHL);

uzbrucēji - Ondržejs Berāneks, Jirži Černohs (abi - Karlovi Varu "Energie"), Romans Červenka (Rapersvilas-Jonas "Lakers", Šveice), Jakubs Fleks (Brno "Kometa"), Filips Hlapīks, Mihaels Špačeks (abi - "Ambri-Piotta", Šveice), Filips Hitils (Ņujorkas "Rangers", NHL), Martins Kauts (Sanhosē "Barracuda", AHL), Dominiks Kubāliks (Detroitas "Red Wings", NHL), Lukāšs Sedlāks (Pardubices "Dynamo"), Jirži Smejkals ("Oskarshamn", Zviedrija), Vladimirs Sobotka, Davids Tomāšeks (abi - Prāgas "Sparta"), Daniels Voželīneks (Tršinecas "Ocelārži").