foto: Blast
“Paris Major” pirmā posma lielākie pārsteigumi un izgāšanās
“MOUZ” zvaigzne “frozen”.
Citi sporta veidi
2023. gada 15. maijs, 12:48

“Paris Major” pirmā posma lielākie pārsteigumi un izgāšanās

Reklāmas projekts

Šobrīd jau aktīvi noris “Legends Stage”, kur 16 turnīra labākās komandas meklēs Parīzes čempionu. Latviešiem Helvijam “broky” Saukantam un Marekam “YEKINDAR” Gaļinskim ceļš līdz šim ir bijis ļoti dažāds, bet bez lieliem sānsoļiem.

Ja “Challengers Stage” ietvaros “FaZe” izkļuva cauri bez lielām problēmām, tad tagad viss ir apgriezies kājām gaisā. Mareka “Liquid” ir vienas spēles attālumā, lai spēlētu uz lielās skatuves “Accor Arena”, kamēr “FaZe” katra nākamā spēle var būt pēdējā.

Pirmajā etapā jeb “Challengers Stage” neiztikām bez dažiem pārsteigumiem un sensācijām. Vai tam ir bijis kāds svars ilgtermiņā un ietekme uz “Paris Major”, to lūkosim šajā rakstā. 

Austrālijas “Grayhound” ar divām uzvarām, bet tālu no izcilības

Varētu šķist, ka austrāliešiem šis turnīrs ir bijis veiksmīgs: 2 uzvaras un 3 zaudējumi, bet, ja paskatīsimies uz detaļām, šo es saucu par izgāšanos. Nebūt nebija tā, ka eksperti un skatītāji ļoti daudz sagaida no viņiem, bet rezultāti runā paši par sevi. Pirmajā spēlē atspēlēja (3-12) deficītu pret Krievijas “FORZE”, uzvarot (16-14), bet gribētos teikt, ka tā tam nevajadzēja notikt un sliktais sākums varēja spēli novest līdz lielam zaudējumam. Nākamajā mačā pret “Apeks” viņi izvēlās spēlēt to pašu karti "Mirage" (kas rada daudz jautājumu), kur viņi rādīja ļoti vāju uzbrukumu, kas arī atspēlējās. Tikai trešo reizi “Major” turnīru vēsturē ar rezultātu (0-16) austrālieši atzina “Apeks” pārākumu. Par prieku saviem faniem, spēja uzvarēt mongoļus, bet, kad izšķirošajās spēlēs uzvarētāju meklēja BO3 sērijā, austrāliešiem nebija nekādu ieroču, lai rastu cerību par nākamo turnīra etapu. (0-2) zaudējumi pret “Liquid” un “Ninjas in Pyjamas”. Kārtējo “Major” pēc kārtas Austrālija nespēj atzīmēties uz kartes.

“Apeks” stabilitāte turpina pārsteigt

Kā patīkamo pārsteigumu minēšu “Apeks” komandu, kam paveikuši ļoti daudz. Pagājušā gada otrajā pusē organizācija lēma par turnīru nespēlēšanu un pilnīgu sastāva rekonstrukciju, jo nesanāca kvalificēties uz iepriekšējo “Major”, kas vienmēr ir bijis viņu mērķis. Izteikto pastarīšu lomu sanāca apgāzt pret “Liquid”, kam sekoja iepriekš minētā (16-0) uzvara pret “Grayhound”. Sastāvam, kam galīgi nav pieredzes spēlēt uz tik augstā līmenī, šādi rezultāti ir liels pārsteigums. Pēc paredzamā zaudējuma  pret "G2", sekoja nervus kutinoša cīņa pret “paiN”, kur trīs karšu sērijā izdevās izcīnīt ceļazīmi uz nākamo turnīra posmu. Pirms čempionāta daudzi eksperti un arī entuziasti bija jau norakstījuši “Apeks” un negaidīja šādu rezultātu no viņiem, minot, ka kvalificēšanās pašam “Major” jau esot panākums. “Apeks” vienību ir aizraujoši vērot noteiktās kartēs, kur viņi rāda elites komandai cienīgu sniegumu, tāpēc “Legends Stage” viņiem ir visas iespējas mūs atkal pārsteigt..

Lielākā izgāšanās “Challengers Stage”: “MOUZ”

Internacionālā vienība “MOUZ”, kas pagājušā spēles izstrādātaja “Valve” sponsorētajā turnīrā “IEM Rio Major” iekļuva pusfinālā, šoreiz izkrita pat pirms TOP16 sliekšņa. Arī iepriekšējos 4 “Major” čempionātos sasniegts “Legends Stage” un nekas neliecināja, ka viņiem šādi varētu izvērsties šis turnīrs. Atmiņā paliks ne vien nekvalificēšanās nākamajam posmam, bet gan veids, kā tas notka. Trīs zaudējumi internacionāliem pretiniekiem - “Ninjas in Pyjamas”, “OG” un “GamerLegion”. Visās šajās cīņās “MOUZ” tika uzskatīti par favorītiem, un domāju, ka viņi paši tieši tā arī jutās pirms spēlēm. Atrodoties TOP12 pasaulē un sasniedzot pusfinālu pagājušajā “Major”, šajā turnīrā viņi izskatījās bēdīgi. Gan individuāli, gan ķermeņa valoda starp spēlētājiem neizskatījās labi, pilnīgs pagrimums. Atgūties no šāda iznākuma ir ļoti sarežģīti un viena veiksmes formula neeksistē. Vai tā ir snaipera maiņa, kurš nespēj tikt pie ietekmes serverī? Varbūt jāmaina treneri un kapteini, lai virzītu citu spēles filozofiju? Šobrīd varam tikai spekulēt, bet izmaiņas ir nepieciešamas.