foto: AP/Scanpix
Jāsāk krāt punktus. Latvijas hokeja izlasei svarīga cīņa pret nekad neuzvarēto Čehiju
Latvijas hokeja izlasei, lai cerētu uz panākumiem ir jāgūst vārti. Pirmajās divās spēlēs līdz šim mūsu hokejistiem tikai viens precīzs metiens, ko veica Rodrigo Ābols.
Hokejs
2023. gada 15. maijs, 11:01

Jāsāk krāt punktus. Latvijas hokeja izlasei svarīga cīņa pret nekad neuzvarēto Čehiju

Jauns.lv/LETA

Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien Rīgā pasaules čempionāta B apakšgrupas trešajā spēlē tiksies ar Čehiju, kuru līdz šim planētas meistarsacīkstēs nav spējusi uzvarēt.

Latvijas hokeja izlasei pret Čehiju nav iepriecinoša līdzšinējo spēļu bilance. Pasaules čempionātos esam tikušies 11 reižu, no kurām 10 esam zaudējuši (2006. gadā Rīgā čempionātu sākām ar 1:1). Trīs zaudējumi piedzīvoti arī olimpiskajās spēlēs un visās četrās oficiālajās pārbaudes spēlēs. Divas reizes gan esam pamatlaiku noslēguši neizšķirti - 2010. gadā Vankūveras olimpisko spēļu astotdaļfinālā un 2016. gada pasaules čempionātā Krievijā. Neraugoties uz bēdīgo statistiku, tikai vienu reizi esam zaudējuši čehiem ar četru vārtu starpību (tiesa, pērn Somijā notikušajā čempionātā), bet trīs vārtu starpība savstarpējos mačos arī fiksēta vien divas reizes - 2019. gada pasaules čempionātā Slovākijā un iepriekš minētajās Vankūveras olimpiskajās spēlēs grupu turnīrā. Vairums maču beidzies ar vienu vai divu vārtu starpību, kas vieš cerības uz sīvu spēkošanos arī šoreiz un, kas zina, varbūt vēsturisku uzvaru.

Latvijas hokeja izlase 2023. gada pasaules čempionātā

Latvijas hokeja izlase 2023. gada pasaules čempionātā - hokejistu, treneru un apkalpojošā personāla oficiālie foto.

gallery icon
41

Četri no Čehijas izlases spēlētājiem ikdienā pārstāv NHL vienības - vārtsargs Karels Vejmelka spēlē Arizonas "Coyotes", Jakubs Zboržils ir Bostonas "Bruins" aizsargs, bet uzbrucēji Filips Hitils un Dominiks Kubāliks pārstāv attiecīgi Ņujorkas "Rangers" un Detroitas "Red Wings". Vēl Martins Kauts šīs sezonas laikā aizvadījis mačus Kolorādo "Avalanche" un Sanhosē "Sharks" rindās, taču arī pārstāvējis abu komandu fārmklubus Amerikas Hokeja līgā (AHL).

Toties talkā nav devušās viņu spilgtākās zvaigznes - pieci rezultatīvākie čehu NHL hokejisti - Davids Pastrņāks, Martins Nečass, Tomāšs Hertls, Pavels Zaha, Davids Krejčī, Jakubs Vranas, Ondrejs Palāts, Tomāšs Noseks un daudzi citi.

Pirms spēles pret Čehiju jau dienu iepriekš galvenais treneris Harijs Vītoliņš pavēstīja, ka vārtos stāsies mūsu pirmais numurs Artūrs Šilovs. Pirmo pasaules čempionāta spēli ar Kanādu vārtos sāka Ivars Punnenovs, kurš nepilnās piecās minūtēs no pieciem metieniem atvairīja trīs, bet turpmāko maču spēlēja Šilovs, tiekot galā ar 20 no 24 metieniem. Savukārt sestdien pret Slovākiju Šilovs sargāja Latvijas vārtus jau no pirmās minūtes, kopā spēlē atvairot 27 no 29 metieniem un tiekot atzītam par labāko spēlētāju Latvijas izlases rindās.

PČ hokejā: Latvija pret Kanādu. 12.05.2023

Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien, 12. maijā, Rīgā sāk pasaules čempionātu augstākajā divīzijā, pirmajā mačā stājoties pretī Kanādai.

gallery icon
56

Tikmēr svētdienas 45 minūšu garajā ledus treniņā Latvijas izlases treneri bija izmainījuši visus četrus uzbrucēju virknējumus.

Kopā ar Rodrigo Ābolu un Rūdolfu Balceru tika iespēlēts komandas kapteinis Kaspars Daugaviņš. Denisa Smirnova maiņā spēlēja Toms Andersons un Ronalds Ķēniņš, pie Oskara Batņas tika iespēlēts Roberts Bukarts un Mārtiņš Dzierkals, bet ar Andri Džeriņu kopā darbojās Rihards Bukarts un Miks Indrašis.

Tāpat izmaiņas notika arī vairākuma virknējumos. Pirmajā brigādē kopā ar Ābolu un Daugaviņu tika iemēģināti Balcers un Indrašis, bet aizsarga pozīcijā Uvis Jānis Balinskis. Savukārt otrajā virknējumā aizsargs Jānis Jaks tika iespēlēts kopā ar brāļiem Bukartiem, Dzierkalu un Ķēniņu, kuru iemetiena situācijās aizvietoja Džeriņš.

Mačs "Arēnā Rīga'' sāksies plkst.20.20, tiešraidē to pārraidot Latvijas Televīzijas 7. kanālam.

Pirms tam plkst.16.20 nūjas krustos Kanāda un Slovākija. Spēli tiešraidē pārraidīs kanāls "Tet hokejs".

Latvijas izlase čempionātu sākusi ar diviem zaudējumiem - 0:6 pret Kanādu un 1:2 pret Slovākiju, kas tika uzskatīta par tiešo konkurenti cīņā par vietu ceturtdaļfinālā. Savukārt čehi pēc neveiksmīga spēles sākuma pirmajā mačā ar 3:2 pārspēja slovākus, bet pēc tam ar 5:1 uzvarēja Kazahstānu.

PČ. Latvijas hokejisti sīvā cīņā piekāpjas Slovākijai 13.05.2023.

PČ. Latvijas hokejisti sīvā cīņā piekāpjas Slovākijai 13.05.2023.

gallery icon
32

B apakšgrupā seši punkti ir Kanādai, Šveicei un Čehijai, trīs punktus izcīnījusi Slovākija, divus punktus iekrājusi Kazahstāna, viens punkts ir Norvēģijai, bet bez punktiem ir Slovēnija un Latvija.

Tikmēr Tamperē A apakšgrupā plkst.16.20 spēkosies Vācija un ASV, bet četras stundas vēlāk būs Somijas un Zviedrijas mačs. Šīs spēles varēs vērot attiecīgi "360TV" un "Tet hokejs" kanālos.

A apakšgrupā sešus punktus izcīnījusi ASV un Zviedrija, Dānijai ir pieci punkti, pa trīs punktiem ir Somijai un Francijai, pie viena punkta tikusi Austrija, bet Vācija un Ungārija pagaidām ir bez punktiem.

Latvijas izlase, gatavojoties pasaules čempionātam, pārbaudes spēlēs pa reizei uzvarēja un zaudēja Polijas, Lielbritānijas un Šveices hokejistiem, kā arī izbraukumā pārspēja Dāniju.

Latvijas hokeja fani pie arēnas gaida spēli pret Kanādu

Latvijas hokeja fani pie "Arena Rīga" pirms spēles ar Kanādu.

gallery icon
83

Latvijas izlases kapteinis ir Kaspars Daugaviņš, bet viņa asistentu lomas pilda Rodrigo Ābols un Roberts Bukarts. Šajā turnīrā Latvijas izlasē debitē Dans Ločmelis un Toms Andersons.

Katras spēles pieteikumā varēs būt 22 hokejisti, bet, kādam no hokejistiem čempionāta laikā gūstot traumu, turnīra pieteikumā varēs veikt izmaiņas. Izlases vadība komunicē ar uzbrucēju Teodoru Bļugeru un aizsargu Kristiānu Rubīnu, kuriem patlaban vēl turpinās sezona Ziemeļamerikas līgās.

A apakšgrupā, kas spēlē Tamperē, spēkus mēro Austrija, Dānija, Francija, Vācija, Ungārija, Zviedrija, ASV un Somija.

Darbā ar nacionālo izlasi galvenajam trenerim Harijam Vītoliņam asistē Lauris Dārziņš, Artūrs Irbe, Artis Ābols, Peteri Nummelins un Raimonds Vilkoits.

Latvijas hokejisti pateicas līdzjutējiem par atbalstu 12.05.2023

Latvijas hokeja izlases spēlētāji pēc smagā zaudējuma Kanādai pasaules hokeja čempionātā pēc spēles pateicās klātesošajiem faniem par atbalstu.

gallery icon
10

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei garantē septiņas spēles. Katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet abu grupu vājākās komandas pametīs spēcīgāko divīziju, un nākamgad to vietā starp 16 labākajām būs Polija un Lielbritānija.

Pērn pasaules meistarsacīkstēs triumfēja somi, kuri izšķirošajā mačā bija pārāki pār Kanādu.

Pasaules čempionāts, kuru kopīgi rīko Somijas pilsēta Tampere un Rīga, norisināsies no 12. līdz 28. maijam.

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Ivars Punnenovs ("Lausanne", Šveice), Kristers Gudļevskis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

aizsargi - Uvis Jānis Balinskis (Liberecas "Bīlī Tygrži"", Čehija), Kristaps Zīle, Ralfs Freibergs, Jānis Jaks (visi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Roberts Mamčics ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Kladno "Rytīrži", Čehija);

uzbrucēji - Kaspars Daugaviņš (Izerlonas "Roosters", Vācija), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Dans Ločmelis ("Lulea", Zviedrija), Miks Indrašis (Švenningenes "Wild Wings", Vācija), Renārs Krastenbergs (Stokholmas AIK, Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Česke Budejovices "Motor", Čehija), Rihards Bukarts (Klāgenfurtes "EC-KAC", Austrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Toms Andersons ("La Chaux-de-Fonds", Šveice"), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Herningas "Blue Fox", Dānija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Rūdolfs Balcers (Sirakjūsas "Crunch", AHL).

Hokeja fanu gājiens no Brīvības pieminekļa līdz "Arēnai Rīga"

Hokeja fanu gājiens no Brīvības pieminekļa līdz "Arēnai Rīga" pirms gaidāmās Latvijas un Kanādas izlašu spēles IIHF 2023. gada pasaules ...

gallery icon
60

Čehijas izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Šimons Hrubecs (Cīrihes "Lions", Šveice), Karels Vejmelka (Arizonas "Coyotes", NHL), Mareks Langhamers (Tamperes "Ilves", Somija);

aizsargi - Jans Koštāleks, Tomāšs Dvoržāks (abi - Pardubices "Dynamo"), Mihals Jordāns (Rapersvilas-Jonas "Lakers", Šveice), Mihals Kempnijs, Davids Nemečeks (Prāgas "Sparta"), Ronalds Knots (Tuksonas "Roadrunners", AHL), Tomāšs Kundrāteks (Brno "Kometa"), Jakubs Zboržils (Bostonas "Bruins", NHL);

uzbrucēji - Ondržejs Berāneks, Jirži Černohs (abi - Karlovi Varu "Energie"), Romans Červenka (Rapersvilas-Jonas "Lakers", Šveice), Jakubs Fleks (Brno "Kometa"), Filips Hlapīks, Mihaels Špačeks (abi - "Ambri-Piotta", Šveice), Filips Hitils (Ņujorkas "Rangers", NHL), Martins Kauts (Sanhosē "Barracuda", AHL), Dominiks Kubāliks (Detroitas "Red Wings", NHL), Lukāšs Sedlāks (Pardubices "Dynamo"), Jirži Smejkals ("Oskarshamn", Zviedrija), Vladimirs Sobotka, Davids Tomāšeks (abi - Prāgas "Sparta"), Daniels Voželīneks (Tršinecas "Ocelārži").