foto: Latvijas basketbola savienība
LBS atstādina Steļmaha dalību no sacensībām; "VEF Rīga" aicina apturēt trenera licenci
Andris Steļmahs regulāri bijis darbā arī ar Latvijas jaunatnes basketbola izlasēm.
Basketbols
2023. gada 18. aprīlis, 14:14

LBS atstādina Steļmaha dalību no sacensībām; "VEF Rīga" aicina apturēt trenera licenci

Jauns.lv/LETA

Basketbola klubs "VEF Rīga" otrdien vērsies Latvijas Sporta federāciju padomē (LSFP) ar lūgumu uz izmeklēšanas laiku apturēt basketbola trenera Andra Steļmaha sporta trenera sertifikātu. Savukārt Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde ārkārtas sēdē lēmusi Steļmahu nepielaist dalībai nekādās LBS rīkotajās sacensībās.

Portāls "Delfi" pagājušajā nedēļā izgaismoja vairākus trenera Steļmaha iepriekš veiktus pārkāpumus - emocionālu vardarbību pret audzēknēm, pavedināšanu un alkohola lietošanu darba procesa laikā. 

Latvijas Basketbola savienība (LBS) jau vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu par trenera Steļmaha iespējamajiem pārkāpumiem. Savukārt 18. aprīlī valde ārkārtas sēdē lēmusi Steļmahu atstādināt no visām LBS rīkotajām sacensībām. Šobrīd treneris nedrīkst piedalīties ne Latvijas Jaunatnes basketbola līgas sacensības, ne arī Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) finālsērijā, kur viņš ir "TTT Rīga" galvenā trenera Mārtiņa Gulbja palīgs. Finālsērija starp "TTT Rīga" un Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) komandām sāksies 19. aprīlī. Savukārt LSBL B grupas sacensības jau ir noslēgušās ar RSU-2 komandas panākumu. Tieši šo sacensību bronzas mačā novērotā Steļmaha rīcība izraisīja plašu rezonansi.

LBS informē, ka, ņemot vērā portālā minēto informāciju, kas pirmšķietami norāda uz Krimināllikumā noteiktām noziedzīga nodarījuma pazīmēm attiecībā uz seksuāla rakstura darbībām ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, biedrība pirmdien vērsās Valsts policijā ar iesniegumu par Steļmaha iespējamu Krimināllikuma 161.panta un 162.1 panta pirmajā daļā noteiktā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Atbildot uz LSFP paziņojumu, ka trenera Steļmaha sertifikāts joprojām ir derīgs, "VEF Rīga" vērsās ar iesniegumu LSFP un lūdzot uz izmeklēšanas laiku līdz apstākļu noskaidrošanai apturēt sertifikātu, tādējādi liedzot viņam strādāt ar bērniem.

"VEF Rīga" norāda, ka šādām situācijām nav noilguma un no apkārtējo puses nedrīkst būt nekādas tolerances. 

"Ja stāvam blakus un pieļaujam, ka nekas netiek darīts, visi kļūstam līdzvainīgi," paziņojumā citēts "VEF Rīga" prezidents Gatis Jahovičs.

Kā liecina LSFP mājaslapā publicētā informācija, Steļmaham līdz 2025. gada 23. aprīlim ir derīgs B kategorijas basketbola trenera sertifikāts.

Steļmahs marta beigās atkāpās no Latvijas U-18 sieviešu basketbola izlases galvenā trenera amata pēc tam, kad plašu rezonansi izraisīja viņa negodprātīgās darbības Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) spēlē par bronzas medaļām, kurā viņa vadītā "Jūrmala" izcīnīja uzvaru. Pēc šī incidenta Steļmahs arī apturēja savu dalību LBS Treneru komisijā.

Lai lemtu par Steļmaha B kategorijas sertifikātu, LSFP lūgs trenera darbavietu - Jūrmalas Sporta skolu, kā arī trenera pārstāvētā sporta veida federāciju - LBS - sniegt informāciju par to rīcībā esošiem faktiem, kas saistīti ar masu medijos izskanējušo informāciju par trenera rīcību, vēsta LSFP.

LSFP min, ka "Ministru kabineta noteikumi paredz sporta speciālista sertifikāta anulēšanu, ja pārkāpti sporta nozari regulējošie normatīvie akti vai sporta ētikas normas".

Pēc skaidrojuma saņemšanas jautājuma izlemšanai tiks sasaukta LSFP Sertifikācijas komisijas sēde.