foto: Jeļizaveta Iļjina
Rīgas derbijs kā puse visas virslīgas vērtības
Latvijas virslīgas vērtīgākā spēlētāja, “Riga” pussarga Hrvoja Babeca tirgus vērtība ir apmēram piecas reizes lielāka nekā vai FS “Jelgava” komandai, kuru viņam un komandas biedriem pirmajā kārtā izdevās salauzt tikai spēles pēdējās sekundēs.
Futbols
2023. gada 18. marts, 13:28

Rīgas derbijs kā puse visas virslīgas vērtības

Māris Siliņš

Pašmāju klubu futbola šābrīža galvenā derbija "Riga" pret "RFS" pirmā no četrām sezonas izrādēm notiks "Optibet" Latvijas virslīgas otrās kārtas ietvaros Mežaparkā.

Pirms nedēļas sāktā Latvijas virslīgas jaunā sezona sporta līdzjutēju runās pašlaik  ir apspriestākais nacionālais čempionāts. Kaut kur maliņā pašlaik palikušas hokejistu cīņas paplukušās vietējās līgas izslēgšanas spēlēs un basketbolistu regulārās sezonas izskaņas peripetijas. Rīgas abu lielklubu pirmā tikšanās Mežaparkā ir sestdienas galvenais notikums pašmāju sportā. Bagāti klubi, daudz un dažādi leģionāri un neiztrūkstošas čempionu ambīcijas.

Puse virslīgas vērtības

Mūsdienu futbolā dažādu līgu un komandu spēku nereti mēdz rēķināt pēc “Transfermarkt” portāla datiem, proti, pēc komandā iekļauto spēlētāju vērtības futbolistu tirgū. Šķiet, pietiekami objektīva rādītāja, lai gan vienam vai otram pielipinātās virtuālās cenu zīmes realitātē var būtiski atšķirties uz vienu vai otru pusi. Visas virslīgas kopējā spēlētāju vērtība šajā sezonā ir 40,3 miljoni eiro, no kurām vairāk nekā pusi sev var pierakstīt abas Rīgas komandas. “Riga” spēlētāju kopējā summa transfēru tirgū tiek lēsta ar 13,1 miljonu eiro, RFS ar 8,1 miljoniem. Kopīgā iezīme, ka abu komandu vērtība absolūtos skaitļos, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, ir nedaudz kritusies.

Ar šiem skaitļiem pietiek, lai nojaustu, ka šovakar pirmo spēli aizvadīs neapstrīdami jaunās sezonas favorīti. Protams, sportā visu neizšķir nauda, ko pagājušajā sezonā apliecināja un arī jaunajā ir gatavi apliecināt Valmierā. Un ne tikai! Tomēr “Riga” un “RFS” tikšanās ir jāuzlūko tieši no šādas, divu sezonas favorītu, tikšanās prizmas.

Kas attiecas uz pārējiem, tad starp četriem un pieciem miljoniem eiro ir novērtēta Valmieras, “Auda” un Liepājas komandu spēlētāju vērtība, kamēr starp atlikušajām piecām komandām neviena komanda nav aizsniegusies pat līdz divu miljonu robežai. Skaitļi, kas faktiski apstiprina pirms sezonas prognozēto, ka šo Virslīgu var sadalīt divos piecniekos ar dažādām iespējām un mērķiem. Droši vien rudens pusē turnīra tabulā tā arī būs, taču katrā atsevišķā spēlē vadīties tikai pēc spēlētāju vērtības vien nevar. Pirmajā kārtā 13,1 miljonus vērtā “Riga” tikai pēdējās sekundēs izrāva uzvaru pār FS “Jelgava”, kur visi komandas spēlētāji novērtēti ar 485 tūkstošiem. Tātad 27 reizes mazāk!

Ap 40. vietu Eiropā

Pēc tā paša Transfermarkt datiem varam aprēķināt, apmēram kurā vietā Latvijas virslīga ir pēc spēlētāju kvalitātes Eiropā. Starp nacionālajiem čempionātiem pašlaik tā sanāk 40. vieta. Tikai par pusmiljonu vairāk un 38. vieta ir Lietuvai, ko pat ar vienu vērtīgu transfēru varam apsteigt. Turpat netālu nepilnu divu miljonu attālumā priekšā ir Somijas čempionāts, bet mūsu Baltijas kaimiņi igauņi ar 22,2 miljoniem ir 50. vietā. Šie dati ir diezgan tuvu tam, ko UEFA rangā pēdējā piecgadē sasnieguši mūsu klubi uz Eiropas kausu skatuves. Pateicoties “RFS” aizkļūšanai līdz UEFA Eiropas konferenču līgas grupu turnīram, Latvija ir pakāpusies uz 35. vietu. Lietuva ir 38. vietā, Igaunija – 47. Bez lielas iespējas kļūdīties Latvijas virslīga pēc spēlētāju sastāva un arīdzan spēka ir Eiropas ceturtā desmita beigās.
Protams, mūsu kopējie miljoni izskatās pavisam niecīgi uz Eiropas vadošo līgu fona, kur tikpat un vairāk maksā pat atsevišķi spēlētāji. Septiņu valstu čempionātu spēlētāju vērtība šajā sezonā pārsniegusi vienu miljardu dolāru, bet pats “dārgākais” čempionāts joprojām ir Anglijas premjerlīga, kurā iesaistīto spēlētāju tirgus cena pārsniedz desmit miljardus!

Potenciāli spožākās zvaigznes ir Rīgā

Pēc to pašu spēlētāju tirgus vērtības datiem spožākās zvaigznes atkal meklējamas abās Rīgas komandas. Tikai tām ir spēlētāji, kuru tirgus vērtība pārsniedz miljonu eiro. Kopumā tādi ir pieci, bet pats vērtīgākais virslīgas spēlētājs ir 23 gadus vecais “Riga” horvātu pussargs Hrvoje Babecs, kurš ir pabijis Francijas kluba “Metz” sistēmā, taču pieaugušo futbolā spēlējis tikai dzimtenē. “Riga” par viņu samaksāja 1,6 miljonus eiro un, visdrīzāk, nepaliks zaudētājos, bet pats Babecs pēc Latvijas posma dosies uz kādu spēcīgāku līgu. Katrā ziņā spēlētājs, kuram ir vērts pievērst uzmanību.

Bukmeikeru vērtējumā “Riga” izredzes uzvarēt sezonas pirmo derbiju tiek vērtētas kā augstākas, taču kopējā abu komandu cīņu vēsture liecina, ka šādos principiālos mačos labāk veicies “RFS”. 27 savstarpējo spēļu ietvaros virslīgā “RFS” uzvarējuši desmit spēles, “Riga” deviņas, vēl astoņas reizes fiksēts neizšķirts. Izcīnīto čempionu titulu ziņā gan ar 3:1 priekšā ir “Riga”.