foto: AP/Scanpix
Pusaudža piekaušana, pistoles vicināšana un striptīza baudīšana NBA spīdeklim var izmaksāt desmitiem miljonus dolāru
Dža Moranta rīcība krietni sadragājusi gan paša reputāciju, gan Memfisas "Grizzlies" izredzes.
Sporta zvaigznes
2023. gada 14. marts, 14:26

Pusaudža piekaušana, pistoles vicināšana un striptīza baudīšana NBA spīdeklim var izmaksāt desmitiem miljonus dolāru

Jauns.lv

Viens no šobrīd spilgtākajiem pasaules basketbolistiem nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Memfisas “Grizzlies” saspēles vadītājs Dža Morants uz brīdi pametis basketbolu un uzsācis terapijas kursu savu pēdējā laika izdarību dēļ, tomēr viņa bezatbildīgā rīcība varētu basketbola zvaigznei iecirst arī pamatīgu finansiālu robu.

“Grizzlies” komanda uz nenoteiktu laiku atstādinājusi Dža Morantu (par ko arī tiek ieturēts viņa atalgojums), kura pārstāvji nu paziņojuši, ka basketbolists uz laiku pametis sportu un Floridā uzsācis terapijas kursu, lai tiktu galā ar daudzajiem “ārpus basketbola laukuma nepareizajiem lēmumiem”. Savu vārdu diskvalifikāciju sakarā vēl nav teikusi arī NBA, tomēr viens no līgas atlētiskākajiem basketbolistiem diez vai paliks nesodīts.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Moranta rīcību izmeklējusi arī policija, jo basketbolists kādā naktī sociālajos tīklos ievietoja video, kurā redzams naktsklubā, vicinoties ar ieroci deju ritmā. Tas viss izskanējis īsi pēc tam, kad Moranta virzienā izskanēja apsūdzības par kāda pusaudža piekaušanu pagājušajā vasarā. Basketbola zvaigzne uz savām mājām bija uzaicinājis virkni cilvēku, ar kuriem kopā izklaidējies. Tiek vēstīts, ka konflikts ar nepilngadīgo noticis Moranta mājas basketbola laukumā spēles laikā, kurā jaunietis esot nogrūsts zemē un NBA zvaigzne viņam padsmit reižu iesitis pa seju. Vēlāk “Grizzlies” spēlētājs esot iegājis mājās un vēlāk iznācis no tām ar šortos ieliktu šaujamieroci. Tāpat Morants pagājušajā vasarā nonācis konfliktsituācijā ar policiju kāda Memfisas lielveikala stāvvietā.

Trekns punkts Moranta izdarībām bija viņa jaunākais skandāls, kurā esot ticis nopludināts video no kāda striptīzkluba, kurā basketbolists redzams, baudot dejotājas priekšnesumu, turklāt vis istaba ir kā nosēta ar dolāru banknotēm. Acīgākie novērojuši, ka telpā varētu būt izmētāti desmitiem tūkstoši dolāru.

Kā vēsta izdevums “Basketnews”, Morantam turpmāk varētu nākties kļūt krietni mazāk izšķērdīgam, jo viņš pagājušajā vasarā parakstīja jaunu maksimālo līgumu uz piecām sezonām (sākot no nākamā gada) par kopējo summu 193 miljonu ASV dolāru (180 miljoni eiro) vērtībā, kas, izpildot dažus nosacījumus varētu pieaugt pat līdz 231 miljonam ASV dolāru (aptuveni 215,5 miljoni eiro). Šāda algas pieaugums, kas klubam nemaz nesistu pa kabatu būtu iespējams tā dēvētā Derika Rouza izņēmuma dēļ.

Derika Rouza izņēmums tika ieviests, lai pasargātu izcilākos basketbolistus no iespējamā traumu riska, kas liegtu nopelnīt tik daudz, cik viņi patiesībā būtu pelnījuši, kā arī mudinātu jaunos spīdekļus palikt savās komandās. Tas ļauj komandām kompensēt savas jaunās superzvaigznes, kas pārspēj citu spēlētāju attīstības trajektoriju līgā. Pastāv trīs nosacījumi, kas ļautu līgumam pieaugt līdz jaunam līmenim:

  • Spēlētājam pēdējā sezonā vai divās no pēdējām trim sezonām jābūt iekļautam kādā no NBA simboliskajām komandām.
  • Spēlētājs pēdējā sezonā vai divās no pēdējām trim sezonām ir bijis atzīts par gada labāko aizsardzības spēlētāju.
  • Spēlētājam jābūt atzītam par līgasvērtīgāko spēlētāju kādā no pēdējām trim sezonām.

Ja ir izpildīts jebkurš no šiem trim nosacījumiem, līgumam var piešķirt 5% palielinājumu no visu komandu algu griestu summas attiecīgajam gadam, kas Moranta gadījumā būtu algas čeka pieaugums par 38 miljoniem dolāru (35,4 miljoni eiro).

Morants pagājušajā sezonā tika iekļauts līgas simboliskās komandas otrajā pieciniekā, bet pēc jaunākajiem izgājieniem ar lielu pārliecību varam apgalvot, ka šosezon pie šāda goda viņš netiks. Lai gan pirms šiem incidentiem, varbūtība bija visai liela. Līdz ar to prāvais algas pieaugums, visticamāk, aizies gar degunu. Turklāt arī atstādināšanas laikā viņš netiek pie daļas no cerētā debitanta atalgojuma - par šo sezonu Morantam bija paredzēts saņemt 12,1 miljonu ASV dolāru (11,3 miljoni eiro).