foto: AFP/Scanpix
Zvaigžņotā Argentīnas basketbola izlase nekvalificējas Pasaules kausa finālturnīram
Fakundo Kampaco pārdzīvo par neveiksmi.
Basketbols
2023. gada 27. februāris, 10:58

Zvaigžņotā Argentīnas basketbola izlase nekvalificējas Pasaules kausa finālturnīram

Jauns.lv/LETA

Meksikas, Puertoriko, Dominikānas Republikas, Venecuēlas un Brazīlijas vīriešu basketbola izlases svētdien kā pēdējās no Amerikas zonas nodrošināja vietas 2023.gada Pasaules kausa (PK) finālturnīrā.

Tikmēr Argentīna pirmo reizi kopš 1982. gada nepiedalīsies pasaules meistarsacīkstēs. Argentīnieši spēlēja iepriekšējos deviņos finālturnīros, 2019. gadā izcīnot sudrabu.

Dominikānas Republika ceļazīmi izcīnīja, ar 79:75 viesos uzvarot tieši Argentīnu. Uzvarētājiem 22 punktus guva Daira Bertāna un Anžeja Pasečņika komandas biedrs Seviljas "Real Betis" vienībā Žans Montero, kamēr Argentīnu no zaudējuma neglāba Madrides "Real" uzbrucēja Gabriela Deka 27 punkti. Komandai palīgā bija devušies ar Fakundo Kampaco, Nikolass Laprovitola un vairāki citi pazīstami basketbolisti.

No Amerikas zonas kvalificējās septiņas labākās otrā posma izlases - divu apakšgrupu pirmo trīs vietu ieguvējas un labākā no ceturto pozīciju ieņēmušajām komandām. Pērn novembrī pirmo ceļazīmi nodrošināja Kanāda, ceturtdien finālturnīra dalībniecēm pievienojās ASV, bet svētdien kļuva zināmas pārējās piecas izlases, kas vasarā dosies uz Āziju.

Brazīlija finālturnīram kvalificējās kā labākā ceturtās vietas īpašniece, ar 83:76 uzvarot ASV.

Kaboverdes vīriešu basketbola izlase svētdien 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas mačā pārspēja Kotdivuāru un pirmo reizi vēsturē nodrošināja vietu finālturnīrā, kļūstot par mazāko nāciju, kurai tas izdevies.

Kaboverde pēdējā kvalifikācijas mačā ar rezultātu 79:64 (14:24, 28:6, 23:21, 14:13) pārspēja Kotdivuāru, kas jau iepriekš bija nodrošinājusi vietu finālturnīrā.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 20 gūtajiem punktiem bija Ivans Almeida, kamēr pretiniekus no zaudējuma neglāba Sulemana Diabates 12 punkti un desmit rezultatīvās piespēles.

Kaboverdes populācija ir 571 966 iedzīvotāji, taču, ja šovakar Islande spēs uzvarēt Gruziju un iekļūt finālturnīrā, tad tā kļūs par mazāko nāciju, kas kvalificējusies PK.

Tikmēr Gruzijas vīriešu basketbola izlase svētdien, neraugoties uz zaudējumu pret Islandi, nodrošināja vietu 2023. gada Pasaules kausa finālturnīrā, kamēr Latvijas trenera Ainara Bagatska trenētā Ukrainas valstsvienība, kas jau bija zaudējusi cerības izcīnīt ceļazīmi uz finālturnīru, Rīgā pēdējā kvalifikācijas spēlē izcīnīja uzvaru.

Gruzija savā laukumā ar rezultātu 77:80 (19:19, 23:24, 18:19, 17:18) piekāpās islandiešiem, taču ar to bija pietiekoši, jo galvenais uzdevums bija neļaut pretiniekiem gūt panākumu ar vismaz četru punktu pārsvaru.

Uzvarētāju rindās Elvars Fridriksons ar 25 gūtajiem punktiem bija rezultatīvākais, kamēr Jons Gudmundsons pievienoja 12 punktus un desmit atlēkušās bumbas. Gruzijas izlasē ar 23 punktiem izcēlās Giorgi Šermadini, bet Tornike Šengelija sakrāja 20 punktus, piecas bumbas zem groziem un sešas rezultatīvas piespēles.

Savukārt ukraiņi Rīgā ar rezultātu 72:56 (18:17, 16:14, 23:8, 15:17) uzvarēja Nīderlandes basketbolistus.

Jusufs Sanons Ukrainas izlasē ar 17 punktiem un piecām rezultatīvām piespēlēm bija rezultatīvākais, bet 11 un desmit punktus pievienoja attiecīgi Volodimirs Heruns un Bogdans Blizņuks. Pretinieku rindās Janniks Krāgs izcēlās ar 16 punktiem un astoņām bumbām zem groziem.

L grupā pēc deviņām spēļu kārtām ceļazīmi uz finālturnīru jau bija nodrošinājusi Spānija (bilance - 8-1) un Itālija (7-2), kuras vēl šodien aizvadīs dueli.

Trešo vietu grupā ieņēma Gruzija (6-4), kurai sekoja Islande (4-6), Ukraina (3-7) atradās piektajā vietā, bet Nīderlande, kas zaudējusi visās desmit spēlēs ierindojās sestajā pozīcijā.

Arī Melnkalnes vīriešu basketbola izlase svētdien izcīnīja ceļazīmi uz 2023. gada Pasaules kausa finālturnīru.

K apakšgrupas mačā Melnkalne savā laukumā ar rezultātu 88:70 (32:14, 18:11, 20:21, 18:24) uzvarēja Čehiju, kas jau pirms pēdējās spēles bija zaudējusi cerības uz iekļūšanu finālturnīrā.

Mājinieku rindās rezultatīvākais ar 17 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām bija Nikola Ivanovičs, bet Nemanja Radovičs pievienoja 16 punktus un deviņas bumbas zem groziem. Čehijas izlasē ar 17 punktiem izcēlās Ondrejs Hanzliks.

Savukārt citā K apakšgrupas spēlē Bosnija un Hercegovina, kurai, lai kvalificētos finālturnīram, noteikti vajadzēja izcīnīt panākumu, viesos ar rezultātu 77:87 (23:19, 14:27, 23:17, 17:24) piekāpās Ungārijai, zaudējot izredzes uz iekļūšanu finālturnīrā.

Viesus no zaudējuma neglāba Džons Robersons, kurš guva 22 punktus. Ungārijas valstsvienībā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Silārds Benke, kamēr Adams Šomoģi sakrāja 17 punktus un 11 atlēkušās bumbas.

Vēl K apakšgrupā dueli aizvadīja Francija un Lietuva, kuras jau bija nodrošinājušas vietu finālturnīrā. Francūži savā laukumā ar rezultātu 70:63 (11:14, 24:13, 18:16, 17:20) spēja noslēgt kvalifikācijas ciklu ar panākumu pār lietuviešiem.

Mājinieku uzvaru kaldināja Viktors Vembanjama, kurš ar 15 gūtajiem punktiem bija rezultatīvākais, bet Lietuvas valstsvienībā ar 17 punktiem izcēlās Marģiris Normants.

Pirmdien noskaidrosies pēdējā no 32 Pasaules kausa finālturnīra dalībniecēm, uz šo ceļazīmi pretendējot Serbijai un Beļģijai no Eiropas zonas.

2023.gada Pasaules kausa finālturnīrs Filipīnās, Japānā un Indonēzijā norosināsies no 25.augusta līdz 10.septembrim un tajā piedalīsies 32 izlases.

Vietas finālturnīrā nodrošinātas divām no trim mājiniecēm Japānai un Filipīnām, vēl no Āzijas zonas ceļazīmes ir Jaunzēlandei, Libānai, Austrālijai, Ķīnai, Jordānijai un Irānai, Āfrikas zonā kvalificējusies Kotdivuāra, Dienvidsudāna, Ēģipte, Angola un Kaboverde, Amerikas zonā - Kanāda, ASV, Meksika, Puertoriko, Dominikāna, Venecuēla un Brazīlija, bet Eiropas zonā - Melnkalne, Gruzija, Somija, Vācija, Latvija, Itālija, Spānija, Slovēnija, Lietuva, Francija un Grieķija.