foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Kanādā nav nekā svēta — krievu vēstnieks spriedelē par Tretjakam piemērotajām sankcijām
Krievu hokeja leģenda Vladislavs Tretjaks
Sporta zvaigznes
2023. gada 26. februāris, 10:05

Kanādā nav nekā svēta — krievu vēstnieks spriedelē par Tretjakam piemērotajām sankcijām

Jauns.lv

Kanādas noteiktās sankcijas pret krievu hokeja leģendu Vladislavu Tretjaku liecina, ka Kanādas valdībai vairs nav nekā svētā attiecībās ar Krieviju, liekulīgi paziņoja Krievijas vēstnieks Kanādā Oļegs Stepanovs.

Viņš atgādināja, ka Tretjaks savulaik PSRS un CSKA sastāvā daudz spēlēja pret Kanādas komandām un tika iekļauts Hokeja Slavas zālē Toronto. Jāpiebilst, ka Tretjaks 1989. gadā kļuva par pirmo krievu spēlētāju, kurš izpelnījās šādu godu.

Sankcijas ieviestas ne tikai pret Tretjaku, bet arī citām krievu slavenībām, piemēram, pirmajām divām kosmonautēm sievietēm Valentīnu Tereškovu un Svetlanu Savicku.

Tretjaks, kurš ir Krievijas Hokeja federācijas prezidents un Krievijas Valsts domes deputāts, nokļuvis pēdējā Kanādas sankcionēto personu sarakstā kopā ar 128 citām fiziskajām personām un 63 organizācijām. Sankcionēto personu skaitā ir arī seši Krievijas valdības vicepremjeri, Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgs Maksims Oreškins, Krievijas iekšpolitikas faktiskais pārzinis, prezidenta administrācijas vadītāja pirmais vietnieks Sergejs Kirijenko, transporta ministrs Vitālijs Solovjovs, multimiljardieris Aleksejs Mordašovs, vairāki Valsts domes deputāti, Čečenijas diktatora Ramzana Kadirova meita Tabarika, Krievijas eksprezidenta Dmitrija Medvedeva sieva Svetlana un dēls Iļja — “Telegram” kanālā pavisam drīz gaidāma Medvedeva ārdīšanās.

Vēstnieks uzskata, ka šādu personu iekļaušana sankciju sarakstā uzskatāmi parāda Kanādas premjerministra Džastina Trudo “cinisko pieeju un rusofobisko politiku”. “Neraugoties uz hokeja diplomātiju, neskatoties uz feminisma tēmu, cilvēcei jaunus horizontus atklājušu sieviešu tēla virzīšanu, Kanādas valdība tieši šīs zvaigznes iekļauj savā sarakstā, ar to parādot, ka mūsu attiecībās, acīmredzot, nekā svēta nav atlicis.”

Pirms tam Stepanovs par bezjēdzīgiem nodēvēja Rietumvalstu sankcijas pret Krievijas pilsoņiem, valsts struktūrām un uzņēmumiem.

Kopš Krievija iebrukusi Ukrainā, Krievijas vēstniecības lielā mērā pārvērtušās par Kremļa propagandas ruporiem, regulāri metot zibeņus pret savu uzņemošo valstu valdību lēmumiem. Sevišķi aktīvi darbojas vēstniecības ASV un Lielbritānijā, kur Anatolijs Antonovs un Andrejs Kelins regulāri izceļas ar visnotaļ kareivīgiem vai melīgiem paziņojumiem, piemēram, abi ļoti uzstājīgi vēl dažas dienas pirms Krievijas invāzijas noraidīja šādu iespēju, bet pēc tam pastāvīgi draudēja uzņemošajām valstīm, kādas nepatikšanas tām radīs pret Krieviju noteiktās sankcijas vai Ukrainai piegādātie ieroči. Zīmīgi, ka pats Antonovs ir ES, Lielbritānijas, Kanādas un Japānas sankciju sarakstā, bet Kelinam ir noteikts personisks aizliegums ieiet Lielbritānijas parlamenta ēkā.

70 gadus vecais Vladislavs Tretjaks, kuru pelnīti uzskata par vienu no visu laiku labākajiem hokeja vārtsargiem, visu profesionālo karjeru no 1969. līdz 1984. gadam nospēlēja galvenajā PSRS klubā CSKA, tikpat ilgi spēlējot arī PSRS izlasē. Viņa kontā 10 pasaules čempiona tituli, uzvara 1979. gada “Izaicinājuma kausā” pret NHL, kā arī triumfs 1981. gada Kanādas kausā, trīs olimpiskās zelta medaļas un viena sudraba medaļa, kad “Sarkanā mašīna” 1980. gadā Leikplesidā sensacionāli zaudēja ASV studentiem, negribot kļūstot par līdzautoriem “Brīnumam uz ledus”.

Aiz okeāna Tretjaku pirmo reizi ievēroja 1972. gada pirmajā PSRS un Kanādas supersērijā, kur jau pirmajā spēlē pašā slavenākajā NHL arēnā Monreālas “Forum” krievi šokēja kanādiešu spēlētājus, speciālistus un publiku ar graujošo 7:3. Pēc deviņiem gadiem šī arēna kļuva par liecinieci favorītu kanādiešu sakāvei otrā Kanādas kausa izcīņas finālā (1:8), kur pret Tretjaka meistarību izrādījās bezspēcīgi gan jaunā superzvaigzne Veins Greckis, gan veterāni Gijs Leflērs, Žilbērs Pero, Maiks Bosī un Braiens Trotjē.

Runā, ka Tretjaka lēmumu par karjeras noslēgšanu nieka 32 gadu vecumā veicināja PSRS un pārējās aiz “Dzelzs priekškara” esošajās valstīs pastāvošais aizliegums saviem hokejistiem spēlēt NHL klubos. Pašu Tretjaku 1983. gadā bija draftējusi NHL vistitulētākā komanda “Montreal Canadiens”, pret kuru Tretjaks savulaik bija aizvadījis vairākas izcilas spēles.

Starp citu, tikai diviem hokejistiem PSRS čempionātā ir jelkad izdevies vienā spēlē iemest Tretjakam četrus vārtus — "Kriļja Sovetov" spēlētājam Vjačeslavam Aņisinam un latviešu leģendai Helmutam Balderim 1977. gada 25. janvārī.