foto: REUTERS/SCANPIX
Viņiem neļāva pat aiziet uz tualeti – garākās spēles “Australian Open” vēsturē
Endija Mareja un Tanasi Kokinaka spēle ilga 5 stundas un 45 minūtes, kas ir otra garākā spēle Austrālijas atklāto čempionātu vēsturē.
Citi sporta veidi
2023. gada 28. janvāris, 08:25

Viņiem neļāva pat aiziet uz tualeti – garākās spēles “Australian Open” vēsturē

Māris Siliņš

Jauns.lv

Spēles līdz rīta gaismai un piecu stundu ilgi maratoni šodienas tenisā nav retums, turklāt ilgāko spēļu maratoni nereti gadījušies tieši Austrālijā.

Svētdien gaidāmā fināla viens no dalībniekiem Novāks Džokovičs ir piedalījies līdz šim ilgākajā Austrālijas čempionāta spēlē. Tikai par astoņām minūtēm no rekorda atpalika iepriekšējā nedēļā aizvadītā Endija Mareja un Tanasi Kokinaka spēle. Pārguruši bija ne tikai paši spēlētāji, arī skatītāji, bumbu padevēji un tiesneši. Pie TV ekrāniem liela daļa Austrālijas tenisa skatītāju šīs spēles beigas tā arī nesagaidīja, toties izšķirošie notikumi risinājās Eiropas un ASV skatītājiem daudz labākā laikā. Pēc Melburnas laika spēle beidzās astoņas minūtes pāri četriem no rīta. Tas gan nav rekords, jo 2008. gadā Leitons Hjūits un Markoss Bagdatis savu spēli pabeidza 4:33. 

“Tas ir tik necienīgi, ka esam šeit līdz trijiem, līdz “fucking” četriem no rīta laukumā, un mums nav atļauts aiziet pat pačurāt,” pēc mača sašutis bija Endijs Marejs. Katram spēlētājam ir paredzēta tikai viena tualetes apmeklējuma pauze un to skots bija izmantojis jau iepriekš. Teorētiski spēli varētu pārtraukt, taču Austrālijas čempionātā un citos lielākajos turnīros pirmo dienu spēļu grafiks ir tik sablīvēts, ka jebkura mača pārcelšana radītu jaunas nobīdes nākamajā dienā. Mareja un Kokinaka spēle atkal uzjundījusi runas, ka “Grand Slam” turnīros vīriešu vienspēlēs vismaz pirmajās kārtās uzvarētāju vajadzētu noskaidrot spēlēs līdz diviem uzvarētiem setiem, bet ierastais formāts ar iespējamiem piecu setu mačiem varētu tikt atstāts sacensību otrajai nedēļai.

Toreiz un tagad: kā Covid-19 mainījis "Australian Open"

Toreiz un tagad: kā Covid-19 mainījis "Australian Open" tenisa turnīru.

gallery icon

Mareja un Kokinaka spēle bija otra ilgākā spēle Austrālijas čempionāta vēsturē, tāpat vairāk nekā piecas stundas bija nepieciešamas pērnā uzvarētāja noskaidrošanai. Lūk, piecas Austrālijas čempionātu visilgākās spēles:

2009. gads, Rafaels Nadals pret Fernando Verdasko

Nadals toreiz traucās pēc sava pirmā “Grand Slam” titula uz cietā seguma laukumiem. Viņa tautietis Verdasko, toreiz ranga 14. rakete, bija pirmais nopietnais šķērslis ceļā uz to, turklāt tas notika tikai pusfinālā.  Nadala uzvara ar 6:7, 6:4, 7:6, 6:7, 6:4 tika fiksēta pēc piecām stundām un 14 minūtēm. Finālā vēl vienā piecu setu mačā Nadals uzvarēja Rodžeru Federeru.

2017. gads, Ivo Karlovičs pret Horasio Sebalosu

Horvāta Ivo Karloviča spēcīgākais ierocis allaž bijusi serve. Toreiz viņa pretinieks argentīnietis Sebaloss prata atbildēt ar to pašu. Tā kā piektajā setā netiek spēlēts taibreiks, tas ievilkās vairāku stundu garumā. Beigu beigās Karlovičs uzvarēja ar 6:7, 3:6, 7:5, 6:2, 22:20. Spēles ilgums 5 stundas un 15 minūtes. Karlovičam tajā mačā 75 netveramas serves, kas joprojām ir Austrālijas čempionāta rekords. Pats horvāts pēc mača jokoja, ka piektā seta laikā domājis, kā pārspēt Džona Isnera un Nikolā Majū Vimbldonā sasniegto piektā seta rekordu (70:68). Mazliet pietrūka.

2022. gads, Rafaels Nadals pret Daniilu Medvedevu

Pērnā gada turnīra pēdējā spēle palikusi atmiņā kā viens no spožākajiem “Grand Slam” finālu trilleriem. Nadals kļuva par pirmo un līdz šim vienīgo Austrālijas čempionāta uzvarētāju, kurš finālā atspēlējis divu zaudētu setu deficītu – 2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5. Spēles ilgums 5 stundas un 24 minūtes.

2023. gads, Endijs Marejs pret Tanasi Kokinaki

Jau pieminētā šīgada turnīra otrās kārtas spēle. Ja laukumā dodas Endijs Marejs, tad viņu nekad nenorakstiet pat pēc diviem zaudētiem setiem. 35 gadus vecajam skotam šī bija 11. spēle dažādos “Grand Slam” tunīros, kurā izdevies atspēlēties pēc pagalam neveiksmīga cīņas sākuma. Vairāk nav nevienam! Mareja 4:6, 6:7, 7:6, 6:3, 7:5 uzvara tika fiksēta pēc 5 stundas un 45 minūtes ilgas cīņas.

2012. gads, Novāks Džkovičs pret Rafaelu Nadalu

Divu joprojām ierindā esošu tenisa leģendu aizvadītais Austrālijas čempionāta fināls tiek uzskatīts par vienu no iespaidīgākajām spēlēm tenisa vēsturē un joprojām  ir ilgākais fināls “Grand Slam” turnīru vēsturē. Džokoviča uzvarai ar 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5 bija nepieciešamas piecas stundas un 53 minūtes.