foto: AP/Scanpix
Sieva atklāj patiesību par Katarā mīklainos apstākļos mirušā žurnālista nāvi; uzrodas vēl viens nāves gadījums
Granta Vāla darba vietā tika izveidots piemiņas stūrītis viņam
Futbols
2022. gada 14. decembris, 16:58

Sieva atklāj patiesību par Katarā mīklainos apstākļos mirušā žurnālista nāvi; uzrodas vēl viens nāves gadījums

Jauns.lv

Pazīstamā amerikāņu futbola apskatnieka Granta Vāla atraitne Selīna Goundere atklājusi, ka Katarā bojāgājušā sporta žurnālista mirstīgajām atliekām veikta autopsija, turklāt to veikuši amerikāņu speciālisti, mazinot iespējamos mēģinājumu slēpt patiesos nāves apstākļus.

Kā norādīts autopsijā, Grants Vāls miris no iepriekš nekonstatēta un progresējoša augšupejošās aortas aneirisma ar homeoperikardu plīsuma. Kā Selīna Goundere, kura pati ir ārste, otrdien pavēstīja, neesot atklāts nekas, kas liecinātu par kāda ļaunu ietekmi uz Granta nāvi.

Viņa izsaka pieņēmumu, ka spiediens krūtīs, ko viņš piedzīvoja īsi pirms nāves, varēja būt aneirismas plīsuma sākotnējie simptomi, tāpat viņa piebilst, ka vīru nespētu glābt nekāds daudzums sirds masāžas vai elektrošoka. Viņa nāve nebija saistīta ar Covid-19 vai viņa vakcinācijas statusu.

Katarā sākas lielais futbols: Pasaules kausa atklāšanas ceremonija

Katarā sācies 2022.gada nozīmīgākais sporta notikums - 22.Pasaules kauss futbolā.

gallery icon
27

Intervijā “CBS Mornings” otrdienas rītā izteica sekojošu versiju: “Tā ir viena no tām lietām, kas briest mūsos iekšā gadiem ilgi un bez nekāda iemesla kādā brīdī pēkšņi notiek.”

Jauns.lv jau vēstīja, ka 9. decembrī Katarā, atspoguļojot saspringto Pasaules kausa futbolā ceturtdaļfināla spēli starp Argentīnu un Nīderlandi, miris 48 gadus vecais amerikāņu sporta žurnālists Grants Vāls. Viņš pēkšņi saļimis spēles laikā, uz vietas viņam tika sniegta pirmā medicīniskā palīdzība un viņš tika nodots mediķu brigādei. Kā vēsta izdevums “Insider”, Vāls esot miris ceļā uz slimnīcu.

Prieks un asaras, īsta drāma! Ko futbols dara ar īstiem faniem!

Īsts fans savai komandai jūt līdzi ar sirdi, nevis prātu. Īsts fans neslēpj prieku par savas komandas panākumiem un ir ...

gallery icon
21

Tomēr mirušā ģimenei sākotnēji šķita, ka Vāla nāve varētu nebūt dabiska, jo viņš, atrodoties šajā arābu valstī, nekautrējās izrādīt atbalstu homoseksuālismam, kas ir kategoriski aizliegts un sodāms ar nāvessodu. Vāla brālis ir Ēriks ir gejs un viņš emocionālā video paudis viedokli, ka Grants ticis nogalināts, jo nebaidījās stadionā parādīties varavīksnes krāsu kreklā.

foto: Grant Wahl via REUTE
Grants Vāls uzvilicis kreklu, kura dēļ vēlāk viņš saņēma nāves draudus.

Ēriks atklāj, ka viņš un mirušā brāļa sieva Selīna esot runājuši ar Balto namu, kas sola rūpīgi izmeklēt notikušā apstākļus, ņemot vērā, ka Grants nav slēpis, ka saņēmis nāves draudus sava krekla dēļ, ko vilcis, izrādot atbalstu tieši savam brālim. Nelaiķa ģimene cer, ka pie Granta mantām būs atrodams viņa telefons, kas varētu sniegt daudzas atbildes.

Kataras organizatoriskās komitejas pārstāvis sacīja, ka "viņš nekavējoties saņēma neatliekamo medicīnisko palīdzību uz vietas, kas turpinājās, kad viņš ar ātro palīdzību tika pārvests uz slimnīcu".

"Izsakām visdziļāko līdzjūtību Granta ģimenei, draugiem un viņa daudzajiem tuvajiem kolēģiem medijos," teikts paziņojumā.

Vāls atspoguļoja astoto Pasaules kausu futbolā. Pirmdien viņš savā tīmekļa vietnē rakstīja, ka apmeklējis medicīnas klīniku Katarā, kur viņam teikts, ka pastāv aizdomas par bronhītu. Viņš arī veicis Covid-19 testu, kas bijis negatīvs.

Pasaules kausā Katarā alus tiek dzerts uz nebēdu

Pasaules kausā Katarā, neraugoties uz stingro likumdošanu, alus tiek dzerts uz nebēdu.

gallery icon
26

"Mans ķermenis beidzot sabruka pār mani. Trīs nedēļas maz miega, liels stress un daudz darba to var nodarīt ar jums," rakstīja Vāls. "Pēdējo desmit dienu laikā saaukstēšanās ASV un Nīderlandes spēles vakarā pārvērtās par kaut ko smagāku, un es jutu, ka krūškurvja augšdaļa iegūst jaunu spiediena un diskomforta līmeni."

Vēl viena nāve

Kā ziņo BBC, tajā pašā spēlē Lūseilas stadionā konstatēts vēl traģisks atgadījums, jo pēc kritiena no liela augstuma miris apsardzes darbinieks no Kenijas Džons Njau Kibue. Sākotnēji viņš kritiskā stāvoklī tika nogādāts slimnīcā, bet trīs dienas vēlāk arī miris.

Kā norāda Kataras kārtībsargājošās iestādes, operatīvi tiek izmeklēti cēloņi, kas radījuši šo traģisko kritienu.

Vai lielās naudas vērts? Pasaules kausa fanu ciematiņš Katarā

gallery icon
19

Bojāgājušā māsa sarunā ar CNN atklāj, ka nekādus konkrētus skaidrojumus ģimene joprojām nav saņēmusi: "Mēs gribam taisnīgumu. Mēs gribam zināt, kas izraisīja viņa nāvi. Viņi mums nav atsūtījuši nekādus attēlus, no vietas, kurā viņš nokrita un mēs neesam saņēmuši arī nekādu citu informāciju," sērojošā 24 gadus vecā Anna Vandžiru vēlas saņemt atbildes par sava brāļa nāvi.

Mirst fotogrāfs

Kataras fotožurnālists Halids el Mislams kļuva par otro mirušo Pasaules kausu futbolā atspoguļojošo žurnālistu. Viņš strādāja sporta raidorganizācijā “Al Kass TV.

Par šo nāves gadījumu, kura iemesls pagaidām nav zināms, pirmais ziņoja Kataras laikraksts Gulf Times”, kas nosūtīja līdzjūtību el Mislama ģimenei. "Nesen mūžībā aizgājis “Al Kass TV” fotožurnālists Halids el Mislams," tviterī raksta Dohā bāzētais laikraksts, kurš iznāk angļu valodā.

Pasaules kausa izcīņā, kas noslēdzas svētdien, ir akreditēti vairāk nekā 12 000 žurnālistu.

Katara. Ikdienas ainiņas

gallery icon
51

Sākas ar strādnieku

Vēl pirms šiem traģiskajiem notikumiem bijis kāds nelaimes gadījums, kurā gājis bojā filipīniešu strādnieks, kurš apkalpojis Saūda Arābijas valstsvienības treniņu bāzes vietu.

Publiski netiek izpausts nāves datums un veids, kā noticis negadījums, tiek ziņots vien, ka vīrietis miris, nokrītot no liela augstuma. Izdevums “The Athletic” ziņo, ka traģiskais atgadījums noticis grupu turnīra laikā – noprotams, ka no 20. novembra līdz 2. decembrim.

Rīkotāji noveļ atbildību

Starptautiskā futbola federāciju asociācija (FIFA) paudusi “dziļas skumjas” par notikušo. “FIFA ir dziļās skumjās par šo traģēdiju, un mūsu domas un līdzjūtība ir veltīta bojāgājušā ģimenei,” teikts FIFA paziņojumā.

Savukārt turnīra izpildkomiteja paziņojusi, ka viesstrādnieks veicis pienākumus, kas nav atbilduši viņa kompetencei, turklāt vietā, kurā viņam nebija jāatrodas. Kataras varas iestādes sākušas izmeklēšanu par notikušo, un FIFA esot tiešā komunikācijā ar drošībsargiem par izmeklēšanas gaitu un sola ziņot par rezultātiem.

Skandālu ēnā

Migrantu strādnieku jautājums ir viens no lielākajiem skandāliem, kas aizēnojis Katarā notiekošā Pasaules kausa norisi. Britu izdevums Guardian vēsta, ka laikā no Pasaules kausa infrastruktūras būvniecības sākuma (2010. gads – brīdī, kad tika pie iespējas rīkot meistarsacīkstes) Katarā gājuši bojā vairāk nekā sešarpus tūkstoši viesstrādnieku.

Taču Kataras varas iestādes šādu informāciju kategoriski noliedz, apgalvojot, ka Pasaules kausam nepieciešamo būvju celtniecībā konstatēti vien trīs nāves gadījumi, bet vēl 37 gadījumi ar darbu nesaistītās situācijās.

Daudzas darba stundas neiedomājamā svelmē, dzeramā ūdens un pārtikas nepieejamība, piesārņojums, antisanitāri apstākļi un nepietiekamas darba drošības prasības tiek minēti kā galvenie riski miljoniem Vidusāzijas un Āfrikas viesstrādnieku, kas ieradušies vienā no pasaules bagātākajām valstīm peļņas nolūkos. Patiesībā ēšanas un dzīvošanas izmaksas lielai daļai nav ļāvušas tikt pie kārotās milzu peļņas, bet gan iedzīvoties nopietnās veselības problēmās.